Robi sie je szybko ale chyba jeszcze szybciej znikają. Mogą być na słodko, wytrawnie. To co w nich się znajdzie zależy tylko od nas samych i naszych preferencji smakowych albo od tego co akurat mamy pod ręką.
Wystarczy zaledwie kilka podstawowych składnikow, wymieszać suche a potem mokre i za pomocą widelca wymieszać szybko wszystko i do foremek.
Zapraszam Was po kilka słodkich inspiracji a po więcej do mojej księgi przepisów.
U innych użytkowników też znajdziecie coś ciekawego.
Babeczki z borówkami i budyniem
1 szk borówek amerykańskich
300 g mąki pszennej typ 500
2 średnie jajka
1 szk mleka 3,2 %
1/2 szk oleju rzepakowego
4 łyżki cukru ( jak lubicie słodkie można dać więcej )
2 czubate łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko, jajka i olej rozmieszać trzepaczką.
Mąkę, proszek do pieczenia i budyń oraz cukier wymieszać i wsypać do naczynia z płynną mieszanką.
Wymieszać widelcem i dodać borówki, delikatnie wymieszać.
Silikonowe foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i piec 30 minut.
Upieczone babeczki wystudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Babeczki z kandyzowanym aloesem i kruszonką
100 g kazdyzowanego aloesa
4 łyżki cukru
300 g mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szk maślanki
1/2 szk mleka
1/4 szk wody
1/4 szk oleju
kruszonka :
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Aloes posiekać.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekanym aloesem.
Mleko, maślankę, wodę, olej i jajka wymieszać.
Do płynnych składników wsypać sypkie, wymieszać i rozdzielić ciasto do foremek na babeczki.
Palcami połączyć kruszonkę i posypać nią ciasto w foremkach.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec babeczki 30 minut.
Najlepiej smakują jeszcze letnie.
Słoikowe babeczki truskawkowe
300 g mąki pszennej typ 500
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka ( rozmiar M )
125 ml mleka 3,2 %
125 ml oleju rzepakowego
4 łyżki dżemu truskawkowego
Dodatkowo :
margaryna do wysmarowania słoików
bułka tarta
4 słoiki o pojemności 300 ml ( mogą być 350 ml )
cukier puder
Wyparzone i suche słoiki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
( proponuję użyć 5 słoików 300 ml lub 4 o pojemności 350 ml, bo mi trochę ciasta wypłynęło ).
Mąkę przemieszać widelcem z cukrem i proszkiem do pieczenia w jednej misce.
Do drugiej wlać mleko, olej, dodać jajka i dżem i też widelcem wymieszać.
Do płynnych składników wsypać suche i wymieszać ale niedbale.
Ciasto rozdzielić do przygotowanych słoiczków.
Słoiki umieścić na dowolnej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 175 stopni ( w zależności od piekarnika ) na drugi poziom od dołu i piec 30 - 35 minut.
Upieczone babeczki wyjąć ze słoików ( wychodzą bez problemu ) i oprószyć cukrem pudrem.
Babeczki jagodowo cytrynowe
1,5 szk mrożonych jagód
250 g mąki pszennej typ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3 łyżki białego cukru
sok z jednej cytryny
80 ml mleka
100 ml maślanki naturalnej
100 ml oleju
2 jajka
cukier puder do posypania
Przygotować dwie miski, foremki silikonowe i formę do muffinek.
Do jednej z misek wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, oba cukry i jagody i wymieszać.
Do drugiej miski wlać mleko i maślankę oraz olej i sok z cytryny i wymieszać.'
Następnie dodać jajka i znowu wymieszać.
Do płynnych składników wsypać suche i całość wymieszać.
Foremki włożyć we wgłębienia blachy i rozdzielić ciasto do foremek.
Blachę z ciastem na babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut.
( Jeżeli piekarnik źle grzeje czas należy wydłużyć o 5 minut a temperaturę zwiększyć do 180 stopni ).
Babeczki po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Babeczki borówkowo żurawinowe
1,5 szk borówek amerykańskich
4 łyżki konfitury z żurawin z całymi owocami
2 jajka
150 g margaryny
125 ml mleka
100 g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
Margarynę roztopić i przestudzić.
Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać konfiturę i margarynę i wymieszać.
Obie mąki wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wsypać borówkę i ponownie wymieszać.
Do płynnej masy wsypać mieszankę mąk i borówek i wymieszać łyżką masę.
Blachę na muffinki wyłożyć foremkami silikonowymi lub papilotkami i napełnić je ciastem.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec babeczki 25 minut.
Babeczki z borówkami
składniki na 12 babeczek
2 jajka
125 ml oleju
125 ml mleka
300 g mąki koszalińskiej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g borówek
Przygotuj dwie miseczki, jedną większą a drugą mniejszą.
W tej mniejszej wymieszaj olej, mleko i jajka.
Do tej drugiej przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wsyp borówki i cukier i wymieszaj.
Następnie wlej płynną masę i wymieszaj ciasto, powinno być gęste.
Foremkę na muffinki wyłóż papierkami do babeczek i napełnij je ciastem.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut.
Po upieczeniu wyjmij babeczki na kratkę i przestudź.