Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka

Niby proste ciasto, a wiele z nas ma z nim problem.

Babka - zwykłe - niezwykłe ciasto, Idealne do kawki, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto szybkie w wykonaniu, ja polecam wykonanie ręczne, choć można i za pomocą miksera.

Ja babki robię: cytrynowe, z kakaem lub tradycyjną zwykłą.

Od wielu osób słyszy się, że nie podejmuje się pieczenia babki, gdyż mają z nimi problem - wychodzi im zakalec. Ja polecam niezawodny przepis, który mam od babci, zawsze się udaje:

BABKA ZWYKŁA:

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4-6 jajek
2 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki śmietany kwaśnej

Margarynę, cukier i żółtka utrzeć do białości. Dodać cukier waniliowy. Kolejno dodawać po trochu przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać śmietanę. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej tarta bułką formy (wymiary blaszki na babki: 37cm x 11cm). Piec ok 50min w 180 st C.

RADA: Jeśli chcesz babkę o smaku cytrynowym dodaj pod koniec wyciśnięty sok z połowy cytryny.

Jeśli babkę z kakaem to ubierz parę łyżek ciasta, dodaj do niego kakao, dokładnie wymieszaj. Do wysmarowanej blaszki wyłóż 1/2 pozostałego jasnego ciasta, nałóż na to ciasto z kakaem a na wierzch pozostałe jasne ciasto. 

CIASTO CYTRYNOWE A’LA BABKA

Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru kryształ
3 jajka
2/3 kostki masła
1/3 szklanki zimnego mleka 3,2%
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sok z 1 cytryny
Skórka otarta z ½ cytryny

Lukier:
5 czubatych łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z masłem oraz żółtkami do białości. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać, dolewać stopniowo mleko, nadal ucierając. Dodać sok oraz startą skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką . Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x27cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp 180 st C ok 1h 10 min. Składniki polewy wymieszać ze sobą, polać wystudzone ciasto. Babka

anka1988 22.07.2017 12:01
Dokładnie takie szybkie zaspokojenie potrzeby czegoś słodkiego do kawki :)
Ola1984 22.07.2017 10:55
Bardzo lubię i często robię babkę :) Jedno z prostszych i pyszniejszych ciast :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak