Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka z oranżadą i posypką

Kolejna super propozycja na babkę wielkanocną

Co tu dużo pisać : pyszna, puszysta, wilgotna i ładnie prezentująca się. Taka jest właśnie ta babka, idealna na świąteczny stół. Może się skusicie jeśli nie macie pomysłu na wielkanocną babkę.

 

BABKA Z ORANŻADĄ I POSYPKĄ

 

Babka z oranżadą i posypką

4 jajka ( M )
250 g margaryny
1/2 szk cukru
2 szk mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk oranżady
1/2 szk dowolnej posypki do ciast ( u mnie czekoladowa i kolorowa )
jajeczka czekoladowe do ozdoby
cukier puder

Miękką margarynę utrzeć w misce mikserem razem z cukrem.
Potem cały czas ucierając dodawać po jednym jajku.
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Wlać oranżadę, wymieszać, wsypać posypkę i ponownie wymieszać.
Tortownicę z kominkiem o średnicy 20 cm wysmarować margaryną, wysypać mąką.
Ciasto przełożyć do formy i wstawić ją do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec babkę 45 minut.
Upieczoną babkę wyjąć z formy, wystudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować połówkami jajeczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak