Wszelkiego rodzaju baby, babki i babeczki są nieodłącznym elementem na każdym Wielkanocnym stole.
Niegdyś królowały tradycyjne baby drożdżowe z dużą ilością lukru, teraz w tym temacie jest pełna dowolność, więc aby zadowolić domowników łączymy przeróżne smaki, by każdy znalazł coś dla siebie.
Nie ważne, czy jest to baba drożdżowa, czy babka piaskowa, przełożona dżemem, czy kremem - każda jest wyjątkowa.
Baba czekoladowa z nutą chili (przepis)
Wegańska wilgotna babka truskawkowo-kokosowa (przepis)
Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem serowym
Składniki (na 20 sztuk o średnicy 5 cm):
Babeczki:
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki pociętej suszonej żurawiny
Krem:
- 250 g półtłustego twarogu
- 50 g miękkiego masła
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- bułka tarta do wysypania foremek
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec wrzucamy żurawinę i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek o średnicy 5 cm.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy twaróg. Słodzimy do smaku wedle uznania.
Na wystudzone babeczki wykładamy porcje kremu.