Banany to owoce bardzo słodkie, szczególnie te mocno dojrzałe z brązowymi plamkami na skórce, które osiągają pełnię smaku. To właśnie te mocno dojrzałe owoce najlepiej nadają się jako substytut dla cukru.
I choć jedni je uwielbiają, a inni wręcz przeciwnie, to można przygotować je w taki sposób, aby nie były za bardzo wyczuwalne, więc nawet osoby nieprzepadające za bananami skuszą się na smakołyki z ich dodatkiem.
Mimo, że nie każdy je lubi, to banany są ważne w naszej diecie, ponieważ zawierają wszystkie najważniejsze witaminy, a także błonnik, magnez, fosfor, wapń i całą masę potasu.
Co przygotować z bananami?
Oto kilka propozycji:
Koktajl pomarańczowo-bananowy z młodym jęczmieniem (przepis)
Gofry bananowe z bitą śmietaną i sosem toffi (przepis)
Ciastka owsiane z pestkami dyni i słonecznikiem (przepis)
Tosty z masłem orzechowym i bananem (przepis)