Z tych żółtych owoców można przygotować wiele pysznych smakołyków.
Banany to owoce, które są dostępne przez cały rok, uwielbia je chyba każdy. Chociaż są bardzo kaloryczne ( 10 dag to około 90 kcal ) to posiadają mnóstwo właściwości i wartości odżywczych.
Można z nich przygotować wiele różnych deserów. Od smażonych na maśle i w cieście, po domową nutellę i jako dodatek do pożywnych śniadań czy sosu angielskiego.
W moich propozycjach każdy znajdzie coś dla siebie, na podwieczorek czy pożywne śniadanie.
Kilka przydatnych ciekawostek o bananach:
- posiadają witaminę C, A, E, K, B6,
- oraz kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę i niacynę
- pomagają obniżyć cholesterol
- ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny nie powinny być spożywane przez cukrzyków
- mają dużo kalorii, 10 dag to około 90 kcal
- osoby z chorobami wrzodowymi powinny unikać tych owoców
- żeby obrane banany nie ściemniały należy skropić je sokiem z cytryny
Tutaj przedstawię kilka propozycji na desery z bananami w roli głównej:
Banany smażone z bakaliami i nutką cynamonu.
Takie banany można przygotować na deser lub podwieczorek. Są bardzo słodkie, ale też bardzo pyszne. Można je przygotować dosłownie w 10 minut.
Składniki:
8 małych bananów
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
4 łyżki rodzynek
kilka sztuk suszonych moreli
4 łyżki żurawiny suszonej
cynamon mielony według uznania
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy obrane banany, smażymy na małym ogniu, aż banany się lekko zrumienią, banany podczas smażenia często obracamy.
2. Pod koniec smażenia do bananów dodajemy bakalie i przesmażamy dosłownie kilka chwil, bakalie wtedy lekko napęcznieją.
3. Na talerze nakładamy gorące banany z bakaliami, oprószamy cynamonem według uznania i podajemy od razu gorące.
4. Smacznego.
Jogurt z otrębami pszennymi i bananem.
Często śniadania jemy na szybko lub je całkowicie pomijamy. Warto poświęcić czas i przygotować śniadanie, które doda nam energii na cały dzień. Taki jogurt to znakomity pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Jest to przepis na jedną porcję taką jak na zdjęciu.
Składniki:
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżki otrąb pszennych ( użyłam prażonych )
1 banan
1 łyżka miodu prawdziwego
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Banana obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Jogurt naturalny mieszamy dokładnie z miodem, dodajemy otręby i dokładnie mieszamy.
3. Do miseczki lub słoiczka przekładamy jogurt, na wierzchu układamy banany. Podajemy.
4. Smacznego.
Krem nutella z bananów i kakao.
Wystarczy kilka składników, żeby przygotować pyszny, szybki i prosty deser. Dodam, że taki krem to można wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka. Kakao można dodać według uznania w zależności jak mocno czekoladowy chcemy mieć krem.
Składniki:
2 banany
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie:
1. Banany obieramy i przekładamy do miseczki, dodajemy syrop klonowy, cukier trzcinowy i kakao, następnie dokładnie miksujemy blenderem na gładki mus.
2. Gotowy mus przekładamy do słoiczka i podajemy.
3. Smacznego.
Banany w sosie angielskim.
Tak przygotowane banany są niezwykle pyszne. Dodatek gałki muszkatołowej podkreśla smak sosu. Zapewniam, że jak tylko spróbujecie, to nie będziecie mogli oderwać się od tego deseru. Polecam przygotować na podwieczorek.
Składniki:
Sos:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 % ( 250 ml )
3 żółtka
1 cukier waniliowy ( ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią własnej roboty )
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
4 banany
sok z cytryny
gałka muszkatołowa mielona mielona do posypania
Wykonanie:
1. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie do utartych dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie ucieramy.
2. Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka, następnie podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania. Do gorącej śmietanki wlewamy utarte żółtka i cały czas mieszając gotujemy kilka chwil do zgęstnienia sosu.
3. Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
4. Na dno pucharków lub miseczek nakładamy porcje bananów, zalewamy je gorącym sosem angielskim. Następnie dekorujemy pozostałymi bananami i posypujemy mieloną gałką muszkatołową według uznania.
5. Podajemy i życzę smacznego.
Banany smażone w cieście kokosowym.
Takie banany przygotowuje się bardzo szybko,więc gdy mamy ochotę na coś pysznego możemy przygotować ten deser.Idealne na podwieczorek.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mleka
2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
olej do smażenia
kilka małych bananów
Wykonanie:
1.Składniki ciasta miksujemy na gładkie ciasto.
2.Banany obieramy i przekrawamy na dwie części.
3.Na patelni rozgrzewamy olej.
4. Pokrojone banany zanurzamy w cieście,następnie smażymy je na rozgrzanym oleju po kilka chwil z każdej strony.
5.Usmażone banany osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
6.Podajemy od razu po przygotowaniu.
7.Smacznego.
Życzę smacznych inspiracji