Bataty są bogatym źródłem karotenoidów i luteiny, która ma korzystny wpływ na wzrok. Ponadto zawierają cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały.
Słodkie ziemniaki możemy jeść ugotowane, pieczone oraz smażone. Bataty nadają się nie tylko do dań głównych, ale również znalazły zastosowanie w deserach i ciastach. Moim ulubionym zastosowaniem batatów są pieczone frytki, które są o wiele zdrowszą alternatywą do tradycyjnych frytek, smażonych na głębokim oleju. Zapraszam na przepis na pieczone bataty z soczewicą oraz na moje ulubione frytki.
Pieczone bataty z soczewicą
Składniki:
batat 3 szt,
oliwa z oliwek 6 łyżek,
czosnek 2 ząbki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,
soczewica czerwona 1,5 szklanki,
liść laurowy 1 szt,
cebula 1 szt,
olej do smażenia,
kolendra 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie do smaku,
Sposób przygotowania:
Bataty obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Ziemniaki polewamy z obu stron oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę i nacieramy nim ziemniaczki. Na wysmarowanej olejem blaszce układamy ziemniaki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach aż będą miękkie i lekko przypieczone. W tym czasie przygotowujemy soczewicę. W garnku rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Soczewicę płuczemy trzykrotnie, następnie dodajemy ją do cebuli, podlewamy wodą tak, aby soczewica była przykryta. Przyprawiamy do smaku, w razie potrzeby dolewamy wodę. Soczewicę nakładamy na upieczone ziemniaki. Posypujemy świeżym szczypiorkiem. Podajemy z wyrazistą surówką. Polecam do tego dania salsę z pomidorków, kolendry i chili. Smacznego :-)
Pieczone frytki z batatów
Składniki:
batat 1 duży,
czosnek 1 ząbek,
majeranek pół łyżeczki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sól i pieprz,
oliwa 3 łyżki,
Sposób przygotowania:
Batata obieramy, kroimy w plastry, a następnie na słupki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Frytki układamy na blaszce. Następnie polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby frytki były całe obtoczone w przyprawach. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, do momentu gdy frytki będą miękkie i przyrumienione.