Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bataty- co z nich przygotować?

Bataty to słodkie ziemniaki, które są o wiele zdrowsze niż ziemniaki tradycyjne. Można z nich przygotować wiele smacznych i ciekawych dań.

Bataty są bogatym źródłem karotenoidów i luteiny, która ma korzystny wpływ na wzrok. Ponadto zawierają cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały.

Słodkie ziemniaki możemy jeść ugotowane, pieczone oraz smażone. Bataty nadają się nie tylko do dań głównych, ale również znalazły zastosowanie w deserach i ciastach. Moim ulubionym zastosowaniem batatów są pieczone frytki, które są o wiele zdrowszą alternatywą do tradycyjnych frytek, smażonych na głębokim oleju. Zapraszam na przepis  na pieczone bataty z soczewicą oraz na moje ulubione frytki. 

 

Pieczone bataty z soczewicą

Pieczone bataty z soczewicą  - medium

Składniki:

batat 3 szt,

oliwa z oliwek 6 łyżek,

czosnek 2 ząbki,

papryka słodka mielona 1 łyżeczka,

sól i pieprz do smaku,

soczewica czerwona 1,5 szklanki,

liść laurowy 1 szt,

cebula 1 szt,

olej do smażenia,

kolendra 1 łyżeczka,

zioła prowansalskie do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Ziemniaki polewamy z obu stron oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę i nacieramy nim ziemniaczki. Na wysmarowanej olejem blaszce układamy ziemniaki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach aż będą miękkie i lekko przypieczone. W tym czasie przygotowujemy soczewicę. W garnku rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Soczewicę płuczemy trzykrotnie, następnie dodajemy ją do cebuli, podlewamy wodą tak, aby soczewica była przykryta. Przyprawiamy do smaku, w razie potrzeby dolewamy wodę. Soczewicę nakładamy na upieczone ziemniaki. Posypujemy świeżym szczypiorkiem. Podajemy z wyrazistą surówką. Polecam do tego dania salsę z pomidorków, kolendry i chili. Smacznego :-) 

 

Pieczone frytki z batatów

Pieczone frytki z batatów  - medium

Składniki:

batat 1 duży,

czosnek 1 ząbek,

majeranek pół łyżeczki,

papryka słodka mielona 1 łyżeczka,

sól i pieprz,

oliwa 3 łyżki,


Sposób przygotowania:

Batata obieramy, kroimy w plastry, a następnie na słupki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Frytki układamy na blaszce. Następnie polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby frytki były całe obtoczone w przyprawach. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, do momentu gdy frytki będą miękkie i przyrumienione.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak