Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bez dodatku do obiadu ani rusz

Nie wyobrażam sobie mięsnego obiadu bez dodatku smacznych domowych surówek, zapieczonych warzyw czy aromatycznych ziemniaczków. Takie dodatki są bardzo zdrowe i w ten sposób możemy przemycić wiele wartościowych składników do naszego codziennego menu.

Nie wyobrażam sobie mięsnego obiadu bez dodatku smacznych domowych surówek, zapieczonych warzyw czy aromatycznych ziemniaczków. Takie dodatki są bardzo zdrowe i w ten sposób możemy przemycić wiele warzyw do naszego codziennego menu. W zimowym sezonie sprawdza się również pyszna kiszona kapusta siekana z białą cebulą z dodatkiem oleju. Poza brokułami panierować możemy także inne warzywa np. kalafior czy fasolkę, przygotowaną latem i zakonserwowaną w słoikach. Poniżej tylko kilka propozycji na dodatki do drugich dań. 

Brokuły w panierce z serem

Bez dodatku do obiadu ani rusz

 

Bardzo prosty i pachnący dodatek do obiadu. W smaku przypominają przygotowywany w podobny sposób przez mamę kalafior.
1 duży brokuł
1 szklanka bułki tartej
1 jajko
Sól
Pieprz
4 łyżki żółtego sera
Olej do smażenia

Brokuł dokładnie myjemy, rozdzielamy na różyczki. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Pilnujemy aby się nie rozgotowały. Odcedzamy i studzimy. Następnie panierujemy w przyprawionym solą i pieprzu jajku oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jeszcze gorące posypujemy startymi wiórkami żółtego sera.

Pekinka z ogórkiem

Bez dodatku do obiadu ani rusz

 

Surówka jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Mi smakuje także sama w sobie jako przekąska lub lekka kolacja.

1 mała kapusta pekińska
1 ogórek szklarniowy
1 marchewka
1 biała cebula
Sól
Pieprz
2 łyżki majonezu


Kapustę pekińską siekamy w drobne piórka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę oraz ogórka szklarniowego obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy majonez i ponownie mieszamy. W sezonie letnim idealna do mięs z grilla.

Surówka z czerwonej kapusty

Bez dodatku do obiadu ani rusz

 

Smaczny dodatek do obiadu, mięs czy fast foodów w postaci surówki z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i cebulki. Zdrowy zastrzyk witamin w formie surówki.
1/2 główki czerwonej kapusty
3 cebule
2 marchewki
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz

Czerwoną kapustę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Marchewki obieramy i również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem. Surówkę odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.

Surówka z białej kapusty

Bez dodatku do obiadu ani rusz

 

Bardzo smaczna surówka z młodych warzyw. Znakomicie smakuje do tradycyjnego schabowego jak i również do dań grillowanych.
1/2 główki białej kapusty
1 jabłko
2 marchewki
Sól
Pieprz
4 łyżki majonezu

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewki oraz jabłko obieramy. Kapustę szatkujemy na piórka. Marchewki oraz jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy majonez, jeszcze raz mieszamy.

Pieczone ziemniaczki z oregano

Bez dodatku do obiadu ani rusz

 

Uwielbiam w ten sposób przygotowane ziemniaczki, aromatycznie pachną i smakują jak frytki. Polecam jako dodatek do dań mięsnych.
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Oliwa z oliwek

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Przyprawiamy przyprawami: oregano i ostrą czerwoną papryką. Dokładnie wszystko mieszamy. Ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego , skrapiamy oliwą z oliwek i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy w 200* C przez 35 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak