Nie wyobrażam sobie mięsnego obiadu bez dodatku smacznych domowych surówek, zapieczonych warzyw czy aromatycznych ziemniaczków. Takie dodatki są bardzo zdrowe i w ten sposób możemy przemycić wiele warzyw do naszego codziennego menu. W zimowym sezonie sprawdza się również pyszna kiszona kapusta siekana z białą cebulą z dodatkiem oleju. Poza brokułami panierować możemy także inne warzywa np. kalafior czy fasolkę, przygotowaną latem i zakonserwowaną w słoikach. Poniżej tylko kilka propozycji na dodatki do drugich dań.
Brokuły w panierce z serem
Bardzo prosty i pachnący dodatek do obiadu. W smaku przypominają przygotowywany w podobny sposób przez mamę kalafior.
1 duży brokuł
1 szklanka bułki tartej
1 jajko
Sól
Pieprz
4 łyżki żółtego sera
Olej do smażenia
Brokuł dokładnie myjemy, rozdzielamy na różyczki. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Pilnujemy aby się nie rozgotowały. Odcedzamy i studzimy. Następnie panierujemy w przyprawionym solą i pieprzu jajku oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jeszcze gorące posypujemy startymi wiórkami żółtego sera.
Pekinka z ogórkiem
Surówka jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Mi smakuje także sama w sobie jako przekąska lub lekka kolacja.
1 mała kapusta pekińska
1 ogórek szklarniowy
1 marchewka
1 biała cebula
Sól
Pieprz
2 łyżki majonezu
Kapustę pekińską siekamy w drobne piórka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę oraz ogórka szklarniowego obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy majonez i ponownie mieszamy. W sezonie letnim idealna do mięs z grilla.
Surówka z czerwonej kapusty
Smaczny dodatek do obiadu, mięs czy fast foodów w postaci surówki z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i cebulki. Zdrowy zastrzyk witamin w formie surówki.
1/2 główki czerwonej kapusty
3 cebule
2 marchewki
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
Czerwoną kapustę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Marchewki obieramy i również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem. Surówkę odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
Surówka z białej kapusty
Bardzo smaczna surówka z młodych warzyw. Znakomicie smakuje do tradycyjnego schabowego jak i również do dań grillowanych.
1/2 główki białej kapusty
1 jabłko
2 marchewki
Sól
Pieprz
4 łyżki majonezu
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewki oraz jabłko obieramy. Kapustę szatkujemy na piórka. Marchewki oraz jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy majonez, jeszcze raz mieszamy.
Pieczone ziemniaczki z oregano
Uwielbiam w ten sposób przygotowane ziemniaczki, aromatycznie pachną i smakują jak frytki. Polecam jako dodatek do dań mięsnych.
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Oliwa z oliwek
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Przyprawiamy przyprawami: oregano i ostrą czerwoną papryką. Dokładnie wszystko mieszamy. Ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego , skrapiamy oliwą z oliwek i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy w 200* C przez 35 minut.