Najlepsza biała kiełbasa to oczywiście ta zrobiona samodzielnie z dobrej jakości mięsa i w zasadzie każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem.
Surowa biała kiełbasa ma naturalny kolor mięsa połączonego z tłuszczem, po sparzeniu robi się szara, ale jeśli po obróbce ma kolor różowy, to znak, że dodano do niej środki konserwujące.
Warto również wspomnieć, że surowa biała kiełbasa szybko się psuje, więc nie należy przechowywać jej zbyt długo.
Kiełbasa biała nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu sprawdza się wtedy, gdy trzeba przygotować coś na szybko.
Tradycyjnie podczas świąt Wielkanocnych podawana jest z żurkiem, pieczona lub solo z dodatkiem chrzanu - w zależności jak kto lubi.
Poza świętami białą kiełbasę jada się rzadko, ale czasami warto po nią sięgnąć, bo wspaniale komponuje się z różnymi składnikami.
Moje propozycje z dodatkiem białej kiełbasy:
Ciecierzyca z białą kiełbasą w sosie pomidorowym
Składniki:
- 250 g ciecierzycy (+ woda do moczenia)
- ok. 1½ litra rosołu
- 2 sparzone białe kiełbasy
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
Rosół zagotowujemy, po czym dodajemy odsączoną ciecierzycę. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Gdy ciecierzyca będzie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę białą kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Razem gotujemy przez ok. 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Biała kiełbasa duszona w pomidorowej cebuli z lubczykiem
Składniki:
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 2 czerwone cebule
- 2-3 łyżki oleju
- 3-4 łyżki łagodnego ketchupu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka lubczyku
- ok. 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i lekko podsmażamy.
Gdy będzie szklista podlewamy ją wodą, dodajemy ketchup i lubczyk. Mieszamy.
Na cebuli układamy białą kiełbasę, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu (co jakiś czas można przemieszać, aby cebula się nie przypaliła).
Na koniec doprawiamy według smaku solą i pieprzem.
Pieczona polędwiczka wieprzowa nadziana białą kiełbasą
Składniki:
- ok. 250 g polędwiczki wieprzowej
- sól
- 1 sparzona biała kiełbasa
- 5-6 cienkich plasterków surowego wędzonego boczku
Marynata:
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
Przygotowanie:
Pieprz lekko tłuczemy i mieszamy z musztardą.
Długim, ostrym nożem robimy przez środek polędwiczki nacięcie. Mięso dokładnie nacieramy solą i smarujemy musztardą z pieprzem (również w środku). Odstawiamy na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Do środka polędwiczki wciskamy białą kiełbasę. Mięso zawijamy w plastry boczku, umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 35 minut w temperaturze 200ºC.
Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by boczek lekko się przyrumienił.
Upieczone mięso odstawiamy na 5-10 minut, by "odpoczęło".