Co zrobić z białkami, aby się nie zmarnowały? Ten odwieczny problem dręczy wiele osób.
Białka jajek można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać później, ale można również spożytkować je na bieżąco.
Najczęściej wykorzystujemy je do przygotowania bezików lub blatów bezowych, jest to o tyle wygodne, że takie słodkości zamknięte w szczelnym pojemniku mogą poleżeć jakiś czas.
Na bazie białek można upiec różnego rodzaju babki, babeczki, a nawet rolady, sprawdzą się doskonale do popołudniowej herbatki.
Ciepłe lody - tak bardzo uwielbiane w dzieciństwie również są przygotowywane z białek, więc dlaczego by nie wrócić do czasów dzieciństwa i cieszyć się ich smakiem. Jedyny ich minus to taki, że szybko znikają z lodówki ;)
Bardziej odważni mogą zrobić ptasie mleczko, ale trzeba wtedy pamiętać, aby jajka przed rozbiciem sparzyć wrzątkiem - osobiście nie próbowałam jeszcze robić ptasiego mleczka, ale miałam okazję próbować - jest znakomite.
Jak więc widać białek nie trzeba wylewać, bo można je spożytkować w całkiem przyjemny sposób.
Moje propozycje z wykorzystaniem białek:
Kawowa babka piankowa z dżemem porzeczkowym (przepis)
Ciepłe lody (przepis)
Beziki (przepis)