Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Białka jajek - do czego je wykorzystać?

Do niektórych wypieków, czy deserów potrzebne są wyłącznie żółtka, ale co zrobić z pozostałymi białkami, by ich nie wyrzucać?

Co zrobić z białkami, aby się nie zmarnowały? Ten odwieczny problem dręczy wiele osób.

Białka jajek można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać później, ale można również spożytkować je na bieżąco.

Najczęściej wykorzystujemy je do przygotowania bezików lub blatów bezowych, jest to o tyle wygodne, że takie słodkości zamknięte w szczelnym pojemniku mogą poleżeć jakiś czas.

Na bazie białek można upiec różnego rodzaju babki, babeczki, a nawet rolady, sprawdzą się doskonale do popołudniowej herbatki.

Ciepłe lody - tak bardzo uwielbiane w dzieciństwie również są przygotowywane z białek, więc dlaczego by nie wrócić do czasów dzieciństwa i cieszyć się ich smakiem. Jedyny ich minus to taki, że szybko znikają z lodówki ;)

Bardziej odważni mogą zrobić ptasie mleczko, ale trzeba wtedy pamiętać, aby jajka przed rozbiciem sparzyć wrzątkiem - osobiście nie próbowałam jeszcze robić ptasiego mleczka, ale miałam okazję próbować - jest znakomite.

Jak więc widać białek nie trzeba wylewać, bo można je spożytkować w całkiem przyjemny sposób.

 

Moje propozycje z wykorzystaniem białek:

Kawowa babka piankowa z dżemem porzeczkowym (przepis)

Białka jajek - do czego je wykorzystać?

 

 

Ciepłe lody (przepis)

Białka jajek - do czego je wykorzystać?

 

 

Beziki (przepis)

Białka jajek - do czego je wykorzystać?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak