Lato to pora roku kiedy możemy cieszyć się tym wspaniałym warzywem strąkowym jakim jest właśnie bób.
Jedzmy go jak najwięcej, bo jest bardzo zdrowy. Gotowany ma wiele zastosowań choć ja osobiście lubię taki gotowany z wody. Ale bób możemy użyć do różnych gulaszy, roladek mięsnych, sałatek, pierogów i do tego na co mamy ochotę i oczywiście do tego do czego bób pasuje.
Ciekawe czy gdyby dodać go do dań słodkich czy coś z tego by wyszło? Jak sądzicie?
Ja osobiście daję go do dań wytrawnych i zapraszam Was po kilka inspiracji.
Kurczak z bobem, fasolką i marchewką
3 ćwiartki z kurczaka (duże)
1 duża marhcewka
1 cebula
250 g zielonej fasolki szparagowej
1 szk ugotowanego bobu
1/3 pęczka koperku
1/4 pęczka natki pietruszki
1 garść rungii (grzybowego ziela)
500 ml rosołu
przyprawy do smaku :
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ćwiartki kurczaka wytrybować i pokroić w sporą kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać pokrojoną cebulę, chwilę smażyć, podlać rosołem i dusić kilka minut.
Potem dodać pokrojoną fasolkę i dusić kolejne kilka minut.
Na koniec dodać posiekaną rungię, koperek i natkę oraz ugotowany bób.
Zagotować i w miarę potrzeby doprawić do smaku, a na sam koniec potrawkę zagęścić odrobina mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą.
Zagotować i podawać z ryżem lub makaronem.
Roladki drobiowe z bobem otulone boczkiem
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 szk gotowanego bobu
kilka plasterków wędzonego boczku
sól morska
pieprz kolorowy
olej do smażenia
Pierś z kurczaka umyć i rozkroić na największy płat jak tylko się da. Oprószyć solą i pieprzem. Obrany bób doprawić solą i pieprzem, rozgnieść widelcem i nałożyć na płat mięsa. Zawinąć w roladkę, a następnie rozłożyć plastry boczku i zawinąć roladkę w boczek. Roladkę smażyć na oleju (u mnie dość sporo, bo roladka była gruba i bałam się, że nie dosmaży się w środku) z każdej strony po kilka minut.
Usmażoną odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić w grube plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.
Skrzydełka z kurkami, bobem i kukurydzą
6 skrzydełek z kurczaka
1 szk ugotowanego i obranego bobu
1 szk blanszowanych kurek
1 mała cebula
4 łyżki kukurydzy z puszki
1/3 szk posiekanej natki pietruszki
1/3 szk posiekanego szczypiorku
3 łyżki oleju
400 ml wody
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili jalapeno do smaku
6 szt papryki suszonej peperoncini
3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Skrzydełka umyj, osusz i pokrój w zgięciach.
Najcieńsze odłóż, np. do ugotowania wywaru.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki skrzydełek i podsmaż.
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smaż.
Do podsmażonych skrzydełek wlej wodę, dodaj przyprawy i duś do miękkości.
Następnie dodaj kurki, kukurydzę, bób oraz szczypiorek i pietruszkę i zagotuj.
Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z odrobiną wody i zagęść sos.
Ponownie zagotuj.
Podawaj, np. z ryżem ugotowanym na sypko.
Sałatka z bobem
2 liście sałaty rzymskiej (część środkowa sałaty)
1 liść sałaty radicchio
2 gałązki sałaty salanowa frisee czerwona
2 łyżki kukurydzy z puszki
4 ogóreczki po meksykańsku
2 kulki mini mozzarelli
6 plasterków chorizo
2 pomidorki koktajlowe
3 łyżki ugotowanego i obranego bobu
sos :
3 łyżki oleju ryżowego
1/5 łyżeczki musztardy rosyjskiej
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
cukier do smaku
1 łyżka octu ryżowego
Sałaty umyj i osusz.
Sałatę rzymską i radicchio porwij na kawałki, wrzuć do miski i wymieszaj, po czym wyłóż na talerz.
Sałatę frisee podziel na listki i ułóż koliście na bokach talerza.
Mozzarellę, pomidorki i ogórki po meksykańsku pokrój na kawałki i ułóż na sałacie.
Następnie posyp kukurydzą i bobem a także połóż chorizo.
Na koniec wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.
Podawaj po około pięciu minutach.