Bób (Vicia faba L.) – gatunek jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych (Fabaceae Lindl.). Jest uprawiany jako warzywo. Dziko rośnie w północnej Afryce i w Iranie, jest uprawiany w wielu krajach świata.
Ta sałatka to efekt dzisiejszych zakupów bobu, który najpierw przygotowałam w sposób dla nas tradycyjny, czyli z masłem i solą. Bobu gotowanego zostało trochę postanowiłam go wykorzystać w inny sposób, przyznam się że pierwszy raz jako składnik sałatki.
Składniki:
- 1/2 szt sałaty lodowej,
- 2 szt pomidora,
- 30 szt bobu,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- do smaku sól pieprz
Sałatę pokroić na mniejsze kawałki, na niej ułożyć pomidory pokrojone w kostkę, doprawić je solą, rozrzucić ugotowany bób bez skórki. Zrobić sos z jogurtu, majonezu i granulowanego czosnki, wymieszać, rozłożyć na sałatce,doprawić pieprzem.