Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bogactwo lasu z zamrażarki - maślak na tapecie i tradycja śniadań

Zamrażarka to takie sprytne urządzenie, które pozwala nam cieszyć się smakami lata i wczesnej jesieni. Maślak zwyczajny to grzyb jadalny, który jest uważany za jeden z najsmaczniejszych grzybów. Nadaje się do duszenia, smażenia oraz gotowania.

Trzeba zadbać aby śniadanie było wyjątkowe, przygotowane idealnie. Musi być też pięknie podane. Przy obecnej pogodzie każdy dzień jest taki bardzo leniwy, powolny.  Wiadomo, że śniadanie to podstawa i fundament całego naszego dnia. Ale śniadanie musi być inne, lepsze niż inne dania w ciągu dnia. Nie takie w biegu, tylko spokojne przy wspólnym stole. W moim śniadaniu rewelacyjne jest to, że czas spędzony na wspólnym zbieraniu grzybów przeniósł się do kuchni i na nasze talerze. A ile śmiechu i wspomnieć od razu przyszło. Tak się składa, że las mam zaraz za oknem i często urządzamy sobie spacery. Ostatnio niedawno spacerowała ze mną Nasza 4-miesięczna Córeczka. Oczywiście na razie w wózeczku.A tradycję  śniadań wyniosłam z rodzinnego domu, gdzie tata przygotowywał najlepszą pod słońcem jajecznicę z grzybami. Wspólnie z trójką rodzeństwa tylko na nią czekaliśmy. Przygotowana przeze mnie rolada była ogromnym zaskoczeniem, że zwykłe grzyby z jajkiem można podać w taki sposób. Ciasto jest lekkie i puszyste i grzyby wręcz rozpływające się w ustach. 

Rolada szpinakowa z maślakami

Bogactwo lasu z zamrażarki - maślak na tapecie i tradycja śniadań

 

Idealne śniadanie w formie puszystej rolady szpinakowej z dodatkiem roztartej fety i polskich leśnych maślaków.

Rolada szpinakowa (blaszka 36x44 cm):
300 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
Sól
Pieprz

Farsz:
0,5 kg maślaków
2 jajka
240 g sera feta
½ pęczka pietruszki
Sól
Pieprz

Sos:
190 g jogurtu naturalnego (gęstego)
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki tartego chrzanu

Zebrane grzyby oczyszczamy i obieramy. Zalewamy zimną wodą, tak aby były w całości przykryte. Świeże maślaki gotujemy około 30 minut (od momentu zagotowania wody). Podczas gotowania zdejmujemy pianę, pod koniec solimy. Grzyby muszą być miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku.
Szpinak rozmrażamy. Dusimy w garnku do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wystudzony szpinak mieszamy z żółtkami i mąką. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Do szpinaku delikatnie szpatułką dodajemy białka. Gotową masę przelewamy na dużą piekarnikowa blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon.
Ugotowane maślaki przesmażamy na odrobinie oleju. Wbijamy jajka, smażymy do momentu ich całkowitego ścięcia. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ser feta ugniatamy widelcem z posiekaną natką pietruszki. Roladę rozwijamy, wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości usmażone grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy w plastry. Roladę możemy podać na ciepło lub jako zimna przekąska.
Podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym (jogurt wymieszamy z chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak