Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Botwinka sezonowa królowa

Chyba wszyscy ją znamy i lubimy.

                        Botwinka to nic innego jak młode sadzonki buraka ćwikłowego. W sezonie wiosennym gotujemy z niej pyszną zupę.Do ugotowania botwinki wykorzystujemy całą roślinę czyli liście i maleńkie buraczki. Może być typowa lub z dodatkami. Nie wiem jak Wy ale ja lubię botwinkę ale ja lubię taką na drugi dzień kiedy naciągnie swoimi smakami i pięknym kolorem. Aby nacieszyć się jej smakiem gotuję ją dość często. Możemy przygotować także na upalne dni chłodnik. Na zimę możemy botwinę zapasteryzować lub zamrozić. Ja osobiście lubię mrożoną. Mrożę surową i potem mam super botwinkę gdy najdzie mnie na nią ochota zimą. Lubię z botwinką eksperymentować, dodaję ją także do surówek albo jak gotuję zupę to dodaję inne składniki. Zapraszam na moje wariacje na temat botwinki.

 

Botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki

 

Botwinka sezonowa królowa

7 skrzydełek z kurczaka
10 wiekszych ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 peczek botwinki
2 solidne garście świeżego szpinaku
1 solidna garść liści rzodkiewki
1/4 pęczka koperku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
pieprz
ocet
cukier
1 szk słodkiej 18 % śmietany
ok. 2 - 2,5 l wody

Do garnka wlać wodę i włożyć dokładnie umyte skrzydełka.
Warzywa dokładnie umyć.
Gotować skrzydełka prawie do miękkości na małym ogniu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz małej ilości soli.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce a ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w kostkę.
Botwinkę, szpinak i liście rzodkiewki pokroić, koperek także ale osobno.
Pokrojone ziemniaki i starte warzywa dodać do garnka i gotować do miękkości, dodać pieprz, cukier i ocet.
Następnie wrzucić posiekaną botwinkę, szpinak i liście rzodkiewki, zagotować i gotować chwilę.
Zupę zabielić zahartowaną w niewielkiej ilości zupy śmietaną i w razie konieczności jeszcze doprawić do smaku.
Na sam koniec dodać posiekany koperek.
Zupę wymieszać i podawać.

 

Botwinka z cukinią

 

Botwinka sezonowa królowa

1 mostek pieczeniowy ( ok. 1 kg )
1 pęczek botwinki z buraczkami
1 cukinia
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 średniego selera
1 pęczek koperku
4 zielone części selera
6 natek pietruszki
700 g ziemniaków
3 l wody
300 ml śmietany 18 %
sól
pieprz
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
cukier
ocet
kucharek w płynie ( opcjonalnie )
1 łyżka mąki

Do garnka wlać zimną wodę i włożyć umyty i pokrojony między kośćmi mostek.
Gotować prawie do miękkości na niewielkim ogniu, wcześniej zbierając burzyny.
Gdy mostek gotuje się na wywar przygotować warzywa.
Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce a por i zielone części pietruszki i selera posiekać.
Koperek posiekać ale osobno, tak samo cukinię zetrzeć na tarce razem ze skórą i odłożyć.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Botwinę razem z buraczkami umyć i pokroić.
Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić starte warzywa i chwilę gotować, dodać przyprawy.
Potem dodać cukinię, ziemniaki i koperek.
Gotować aż ziemniaki prawie miękkie, dodać ocet i włożyć pokrojoną botwinkę.
Gotować kilka minut i na koniec zabielić zupę śmietaną ( można zagęścić odrobiną mąki dodając ja do śmietany, ale wtedy zupę należy zagotować ).
W razie konieczności zupę doprawić i odstawić na około pół godziny aby kolorki jeszcze naciągnęły a zupa się przegryzła.

 

Młoda kapusta z botwinkową nutą na kolorowo

 

Botwinka sezonowa królowa

1/2 główki młodej kapusty
8 większych liści botwiny
1 garść szpinaku
1 cebula
6 rzodkiewek
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 marchewka
sól
pieprz
olej rzepakowy
ocet
cukier


Kapustę poszatkować i wrzucić do miski.
Umyte warzywa pokroić : botwinę i obie papryki w paseczki.
Cebule pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a rzodkiewki w plasterki.
Wszystkie składniki wrzucić do kapusty, dodać przyprawy do smaku i wymieszać surówkę.
Podawać po kilkunastu minutach gdy smaki się przegryzą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak