Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Botwinka w kuchni.

Z botwinki można przygotować wiele smacznych przepisów od zup po chłodniki czy jajecznicę. Przedstawię Wam kilka przepisów na to warzywo z których możecie skorzystać. Botwinka jest pyszna.

Z botwinki można przygotować wiele smacznych przepisów od zup po chłodniki czy jajecznicę. Przedstawię Wam kilka przepisów na to warzywo z których możecie skorzystać. Botwinka jest pyszna.

Moje przepisy są na różne pory dnia. Zupę można przygotować na sycący obiad, jajecznicę na kolację, śniadanie, ale również sprawdzi się na obiad, a chłodnik będzie idealny na obiad w upalne dni. Zupa i jajecznica dadzą nam sytości a chłodnik idealnie orzeźwi. Dodatkiem do zupy może być makaron lub klopsiki a do chłodnika jajko ugotowane na twardo i makaron. Pamiętajcie o dużej ilości świeżego i pachnącego koperku. Pamiętajcie również o zakwaszeniu botwinki sokiem z cytryny, dzięki temu będzie miała piękny kolor. A jak jest u Was? Lubicie botwinkę? Może skorzystacie z którejś mojej propozycji. Bardzo zapraszam.


Moje przepisy:

Chłodnik botwinkowy z jajkiem i makaronem.

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie robiłam chłodnika z botwinki, a jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Mocno schłodzony smakuje doskonale... i ten piękny kolor...mniam. A jak jest u Was? Lubicie chłodnik z botwinki? Ja swój podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i makaronem kokardki i nie ukrywam, że jestem bardzo zadowolona z efektu, nawet zdjęcia mi się podobają. Zapraszam na chłodnik :)

 Botwinka w kuchni.

Składniki:

pęczek botwinki

około 1 szklanka gorącej wody

pół pęczka koperku

40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

30 dag śmietany 18 %

sok z cytryny

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

1 szklanka makaronu kokardek mini

4 jajka


Wykonanie:


1. Botwinkę oczyszczamy, dokładnie myjemy i kroimy na bardzo małe kawałki, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, część płynu powinna odparować, botwinka powinna być tylko lekko przykryta wodą po ugotowaniu, chodzi o to, żeby uzyskać bazę do chłodnika, a nie wywar na zupę. Następnie miękką botwinkę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do wystudzenia. Sok z cytryny zakwasi i botwinka będzie miała ładny kolor.


2. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy. W dużej misce mieszamy jogurt naturalny ze śmietaną, dodajemy wystudzoną botwinkę i koperek, trochę koperku odkładamy do posypania, całość mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej wstawić na kilka godzin.


3. W tym czasie gdy chłodnik się chłodzi przygotowujemy dodatki. Jajka gotujemy na twardo, ugotowane studzimy, obieramy za skorupek i przekrawamy na połówki. Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał.


4. Na talerze lub do miseczek nakładamy porcje chłodnika, połówki jajek i makaronu. Na koniec posypujemy odłożonym koperkiem. Podajemy i smacznego życzę.

 

Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem.

Właśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :)

Botwinka w kuchni.
Składniki:


Na botwinkę:

1 pęczek botwinki

2 marchewki

1 pietruszka

pół pęczka koperku

250 ml śmietany 18 %

1 płaska łyżka mąki pszennej

gorąca woda

sok z cytryny

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku


Na pulpeciki:

30 dag fileta drobiowego

1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie

1 jajko

pieprz ziołowy do smaku

przyprawa do kurczaka do smaku

ewentualnie sól do smaku

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania


Na makaron:

25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw

sól do gotowania

1 łyżka oleju

woda do gotowania


Wykonanie:


1. Botwinka: Botwinkę i warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy i wlewamy do garnka, zagotowujemy mieszając, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, dzięki temu nasza zupa będzie miała ładny kolor i nie będzie mdła.


2. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej. Następnie pulpeciki smażmy na oleju do miękkości i zrumienienia.


3. Makaron: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.


4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje zupy, makaronu i pulpecików. Można posypać posiekanym koperkiem. Podajemy i smacznego życzę.

 

Jajecznica z botwinką i makaronem.

Jedliście kiedyś jajecznicę z botwinką i makaronem? Jeżeli nie to spróbujcie i spróbujcie, bo jest pyszna i niezwykle sycąca. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację czy nawet obiad ( tak jak było w moim przypadku ). Według mnie nie potrzeba już do niej żadnego pieczywa. Bardzo polecam przepis. Zapraszam:)

Botwinka w kuchni.
Składniki:

pęczek botwinki

sok z cytryny

4 jajka

1 szklanka makaronu mini kółek

pół pęczka koperku

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

masło do smażenia


Wykonanie:


1. Botwinkę oczyszczamy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania solimy, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Następnie skrapiamy lekko sokiem z cytryny i mieszamy, dzięki temu botwinka nie straci koloru.


2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dokładnie studzimy.


3. Koperek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy.


4. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy makaron, botwinkę i koperek ( odrobinę odkładamy do posypania jajecznicy ), mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.


5. Na patelni rozgrzewamy masło ( tak około 2 łyżki ), wlewamy przygotowaną masę i smażymy cały czas mieszając, gdy jajka będą ścięte jajecznica jest gotowa.


6. Na talerze nakładamy po porcji jajecznicy, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy.


7. Smacznego życzę.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak