Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bożonarodzeniowe mięsa - pieczenie

Święta tuż, tuż - czas pomyśleć nad daniami świątecznymi. Kilka propozycji na domowe mięsne pieczenie.

Święta tuż tuż. Zapewne większość z Was ma już zaplanowane potrawy wigilijne - postne, bezmięsne. Warto również pomyśleć jakie dania mięsne można przygotować na dwa dni Świąt Bożego Narodzenia. Dania wigilijne przygotowuję tradycyjne, proste. Natomiast w tych mięsnych lubię pokombinować i poeksperymentować. W mojej rodzinie wszyscy to zdecydowanie mięsożercy - bez mięsa ani rusz. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam kilka pomysłów na domowe pieczenie. Moje serce zdecydowanie podbiła pieczeń z dodatkiem suszonych borowików, podgrzybków i suszonej żurawiny. Jest pyszna, pachnie lasem. 

 

Pieczeń z kolorowymi warzywami
Prosta w przygotowaniu, kolorowa pieczeń z dużą ilością zdrowych warzyw. Zapach roznosi się po całym domu. Niezwykłego aromatu mięsu nadała pietruszka i lubczyk.
Foremka: 26x12 cm
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
5 różyczek brokułu
5 różyczek kalafiora
15 mini marchewek
2 jajka
1 cebula
1 czerwona papryka
1/2 pęczka natki pietruszki
Gałązka lubczyku
4 pieczarki
Sól
Pieprz
Suszona natka pietruszki
Czerwony pieprz w ziarnach (do dekoracji)

Brokuł, kalafior oraz mini marchewki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki oraz lubczyk siekamy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem oraz pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy połowę mięsa. Następnie układamy ugotowane warzywa – brokuł oraz kalafior na środku, mini marchewki po bokach. Przykrywamy resztą mięsa. Foremką uderzamy o blat lub dociskamy wierzch aby masa była zwarta. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut. Wierzch dekorujemy ziarnami czerwonego pieprzu.

Bożonarodzeniowe mięsa - pieczenie

 

Pieczeń cebulowo – grzybowa
Szybka w przygotowaniu i bardzo uroczysta pieczeń z aromatem cebuli i grzybów. Ciekawego smaku nadaje również lubczyk i koperek.
300 g mięsa mielonego
3 cebule
5-6 dużych pieczarek
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
1 łyżeczka lubczyku
3 łyżki posiekanego koperku
Olej


Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy ją do mięsa, wyrabiamy. Do mięsa wbijamy również jajko i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Folię aluminiową smarujemy olejem. Rozkładamy na niej wyrobione mięso (na szerokości 22 cm i długości 26 cm). Na wierzchu rozkładamy pieczarki. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, koperkiem i lubczykiem. Używając foli mięso zawijamy do środka. Boki szczelnie zamykamy. Roladę przekładamy do małej foremki i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec rozcinamy folię, aby mięso się ładnie przyrumieniło.

Bożonarodzeniowe mięsa - pieczenie

 

Pieczeń z żurawiną i suszonymi grzybami

Pieczeń jest rewelacyjna - bardzo aromatyczna dzięki suszonym borowikom i podgrzybkom i lekko słodkawa dzięki żurawinie. Polecam na święta lub domowe uroczystości.

600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 biała cebula
5 pieczarek
10 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
2 jajka
4 łyżki suszonej żurawiny
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka


Grzyby zalewamy gorąca wodą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy je z wody i siekamy na mniejsze kawałki. Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulką oraz pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodajemy jajka, suszoną żurawinę oraz grzyby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy przez kilka minut aby masa była dość ścisła. Mięso przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x12 cm. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 70 minut (funkcja góra-dół).

Bożonarodzeniowe mięsa - pieczenie

 

Pieczeń z siekanym kurczakiem, pieczarkami i serem

Krucha i szybka w przygotowaniu pieczeń z siekanymi kawałkami filetu z piersi kurczaka, pieczarkami i żółtym serem.

1 filet z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 biała cebula
6 pieczarek
3 ząbki czosnku
4 łyżki startego żółtego sera
2 łyżki świeżej natki pietruszki
3 jajka
Sól
Pieprz


Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żółty ser i natkę pietruszki. Na końcu wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 26x12 cm. Pieczemy w 190*C przez 60 minut. Foremkę możemy wyłożyć papierem do pieczenia aby później łatwiej było wyjąc mięso.

Bożonarodzeniowe mięsa - pieczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak