♣♣♣♣♣♣♣ Ugotowane na parze lub w osolonej wodzie polane roztopiony masłem będą smacznym daniem dla osób z anemią ,bowiem te małe zielone różyczki zawierają sporą dawkę witaminy C, ponadto błonnik, żelazo, wapń.♣♣♣♣♣♣♣♣♣
Są świetnym dodatkiem do mięs np. kotlecików selerowo- brokułowych z wieprzowiną .
Do sporządzenia kotlecików z brokułem potrzebujemy :
mięso mielone wieprzowe 400 gram
różyczki brokuła 5 sztuk
seler korzeniowy 200 gram
jajka 1 sztuka
gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
oraz:
tłuszcz do smażenia
bułka tarta
Korzeń selera obieram.
Do misy miksera przekładam surowe różyczki brokuła , oraz seler pokrojony na mniejsze kawałki , mielę , dodaję mięso mielone oraz przyprawy : gałkę, sól, pieprz następnie wbijam jajko, wszystko wyrabiam na niskich obrotach.
Formuję kotleciki , które obtaczam w bułce tartej.
Rozgrzewam olej na patelni, smażę kotleciki na złoty kolor .