Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Brokuł - zielony kalafior ♣♣♣♣♣♣♣

Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw .Warzywo pochodzi z okolic Morza Śródziemnego.Warzywo które po obróbce termicznej zjemy zarówno z sosem ,mięsem , znakomity dodatek do farszów . Ugotowane na parze lub w osolonej wodzie polane roztopiony masłem

 

 

♣♣♣♣♣♣♣  Ugotowane na parze lub w osolonej wodzie polane roztopiony masłem będą smacznym daniem dla osób z anemią ,bowiem te małe zielone różyczki zawierają sporą dawkę witaminy C, ponadto błonnik, żelazo, wapń.♣♣♣♣♣♣♣♣♣

Są świetnym dodatkiem do mięs np. kotlecików selerowo- brokułowych z wieprzowiną .

Do sporządzenia kotlecików z brokułem potrzebujemy :

mięso mielone wieprzowe 400 gram
różyczki brokuła 5 sztuk
seler korzeniowy 200 gram
jajka 1 sztuka
gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku


oraz:

tłuszcz do smażenia
bułka tarta

Korzeń selera obieram.
Do misy miksera przekładam surowe różyczki brokuła , oraz seler pokrojony na mniejsze kawałki , mielę , dodaję mięso mielone oraz przyprawy : gałkę, sól, pieprz następnie wbijam jajko, wszystko wyrabiam na niskich obrotach.
Formuję kotleciki , które obtaczam w bułce tartej.
Rozgrzewam olej na patelni, smażę kotleciki na złoty kolor .
Brokuł - zielony kalafior ♣♣♣♣♣♣♣

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak