Gotowany brokuł wydziela nieprzyjemny zapach ,wystarczy dodać kromkę czerstwego pieczywa, aby zneutralizować przykry zapach.
U mnie w kuchni brokuł to częste warzywo, bardzo często faszeruję mięsa tym zdrowym warzywem, dziś zrobiłam ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA FASZEROWANIE KURKAMI I BROKUŁEM.
składniki:
pierś z kurczaka 1 sztuka około 600 gram
przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki
oraz:
brokuł
kurki 100 gram
sól i pieprz do smaku
masło
cebula białą 1 sztuka
do panierowania:
bułka tarta
jajko
oraz: olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pierś myję osuszam, kroję na kotlety, ubijam, oprószam przyprawą.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na maśle ,następnie dodaję kurki ( wcześniej dokładnie umyte).
Duszę około 12 minut.
Brokuła rozdrabniam na mniejsze różyczki.Wodę zagotować ,dodać brokuła ( oraz czerstwe pieczywo).
Gotować al dente,następnie odcedzić .
Mięso faszeruję porcją kurek i różyczkami brokuła,zwijam w roladkę ,obtaczam w rozbełtanym jajku i obtaczam w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz.
Smażę na złoty kolor.