Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Brokuły w naszym menu

Brokuły zazwyczaj jadaliśmy z pomidorami i cebulką polane sosem czosnkowym. Pora trochę częściej go podawać nie tylko od "święta".

Polecam dwie sałatki ,które smiało możemy przygotować np. na kolacje. Nieobciąży zbyt naszego żołądka a my będziemy syci.

 

                  Brokuł z jajecznicą

 

Brokuły w naszym menu

 

SKŁADNIKI:

    brokuł ugotowany około 200 g,
    2 jajka,
    sól do smaku,
    1 łyżeczka masła,
    pieprz czarny Prymat do smaku,
    rzeżucha,
    100 g sera żółtego dojrzewającego

 



Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut.
Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka rozmącamy doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy na maśle.

Na talerzu układamy brokuł oraz jajecznicę gdzieniegdzie na wierzchu.
Ser kroimy w paski.
Układamy między brokuł i posypujemy świeżo ściętą rzeżuchą .   

 

                    Brokuły w naszym menu         

 

     Brokuły w naszym menu

 

Drugą propozycja jest:

 

      Sałatka ryżowo brokułowa w sosie

 

 

Brokuły w naszym menu

 

 

    Do jej przygotowania potrzebujemy ;

     300 g brokuła,
    100 g ryżu
basmati,
    4 trójkąciki sera topionego gouda wędzona,
    6  ogórków
koneserwowych,
    pieprz czarny Prymat do smaku,
    Sól ziołowa- MŁYNEK do smaku,
    2 łyżki majonezu,
    2 łyżki śmietany,
    natka pietruszki najlepiej świeża

 

        Brokuły w naszym menu

Brokuł dzielimy na różyczki.
W garnku gotujemy osoloną wodę.

Gdy będzie wrzała wrzucamy brokuł i gotujemy 5 minut.
Odcedzamy na durszlaku.

Ryż gotujemy
wg. przepisu na opakowaniu.
Studzimy.
Ser topiony o smaku wędzonej goudy kroimy na średniej wielkości kawałki.

Ogórka kroimy w plastry.

Majonez mieszamy ze śmietaną 12 % ,doprawiamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki drobno siekamy.

Na talerzu układamy kolejno ryż, brokuł, kawałki sera i ogórka.

Posypujemy natką pietruszki i polewamy sosem majonezowo -śmietankowym.


      Brokuły w naszym menu

Dwie propozycje, które nasycą każdego.

Z kromką pieczywa czy wafla ryżowego mamy śniadanie czy kolację w kilka chwil.

 

 


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak