Ile razy zdarzyło się Wam kupić gotowy budyń w proszku? Tak..pewnie większość nie jest w stanie tego zliczyć.
Odkąd w diecie mojego dziecka oprócz mleka pojawiły się również inne produkty,coraz częściej zaczęłam zwracać uwagę na,to co podaję moim domownikom,nie tylko dziecku. Od zawsze byłam wielkim łasuchem. Mój maluch również nie pogardzi czymś słodki,oczywiście w granicach rozsądku.
A co dzieci lubią najbardziej,zwłaszcza jesienią czy zimą? Budyń. Tak przynajmniej jest u mnie. Kiedyś przeczytałam skład takiego sklepowego budyniu, niestety.Nie wyglądało,to tak kolorowo. Od tamtej pory budyń,zwłaszcza jeśli ma być zjedzony tak po prostu,jako deser zawsze robię sama. Domowy budyń równie dobrze możecie użyć do ciast czy innych deserów.
Budyń waniliowy
2 żółtka
1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
laska wanilii
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru
Połowę mleka zagotuj z ziarnami wanilii i masłem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami,mąką i cukrem. Dodaj do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj aż budyń zgęstnieje.
Budyń czekoladowy
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru trzcinowego
500 ml mleka
Śmietankę przelej do miseczki.Dodaj kakao,cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.Dodaj 1/2 mleka i przemieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę z kakao. Gotuj cały czas mieszając,aż budyń zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodaj startą czekoladę i wymieszaj.
Budyń bananowy
2 banany
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej
Banany obierz,pokrój na kawałki i przełóż do miski.