Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

BUKIET SURÓWEK DO OBIADU

Surówki to ważne dodatki do obiadu. Głównie z surowych warzyw i owoców. Komponowane według swojego gustu. Zakres kompozycji jest na prawdę szeroki.

Surówki to dodatki do obiadu, mięs, ziemniaków, grilla zawierające dużo witamin, dzięki czemu wzbogacają posiłki o dodatkowe witaminy. Głównie przygotowywane z warzyw surowych, polane dressingiem. W zależności od upodobań sosy mogą być czosnkowe, ziołowe, na bazie octu balsamicznego, jabłkowego, na bazie oleju, soku z cytryny, jogurtu, majonezu czy nawet śmietanie. Sosy ułatwiają dokładne wymieszanie oraz zabezpieczają przed utratą cennych witamin. Do surówek można użyć także świeżych owoców lub warzywa kiszone i marynowane np. ogórki i papryka, korniszony, pieczarki czy oliwki. Bukiet warzyw wystarczy doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, octem winnym/ ryżowym lub musztardą. Można także dodać suszone owoce typu żurawina, rodzynki lub pestki dyni, słonecznika, migdały i orzechy.
Aby stworzyć smaczną i zdrową surówkę wystarczy połączyć ze sobą kilka składników. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani czasochłonne. Aby surówka nabrała bardziej słodszego smaku warto wzbogacić ją w jabłko.

Aby surówka wyszła idealne należy przestrzegać kilku wskazówek.
Zawsze przed przygotowaniem surówek należy warzywa i owoce dokładnie umyć. Należy je dość cienko obierać, najlepiej za pomocą obieraczki, ponieważ pod skórką są wszystkie ukryte witaminy. Surówki doprawiać pod koniec, bo od soli warzywa "puszczają wodę" tracąc jędrność.

 

 

 

Oto kilka propozycji surówek, które najczęściej przygotowuje:

SURÓWKA Z PORA, KAPUSTY I KORZENIA PIETRUSZKI

BUKIET SURÓWEK DO OBIADU

Surówka jest lekka i bardzo zdrowa. Po raz pierwszy zrobiłam ją z korzeniem natki pietruszki. Myślałam że smak będzie zbyt intensywny, ale się myliłam. Wyszło pysznie i szybko znikło. W ten sposób można przemycić zdrowe witaminy i minerały do organizmu.

Składniki:
kapusta średnia 1/3 główki kapusty
por mały 1 szt.
jabłko 1 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
ocet winny 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
olej roślinny 3 łyżki
koper 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Metoda:

Kapustę poszatkować. Pora umyć i drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać olej, ocet, sól, pieprz, cukier i koper. Dokładnie wymieszać. Skropić sokiem z cytryny.

SURÓWKA Z GROSZKIEM I KIEŁKAMI

BUKIET SURÓWEK DO OBIADU

Zdrowa surówka z dodatkiem groszku i kiełków, które nadają ostrego smaku.

Składniki:
kapusta pekińska 1/2 dużej szt.
marchew 1 szt.
groszek zielony 1 szkl.
cebula 1/2 szt.
sos winegret 1 op. ( u mnie smak francuski)
olej 3-4 łyżki
kiełki 1 garść ( u mnie mieszanka francuska)

Metoda:
Kapustę poszatkować i umieścić w misce. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać do kapusty. Dodać również groszek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Sałatkę posypać gotowym sosem ( u mnie sos francuski ) i polać olejem. Wymieszać. Na każdą porcję ułożyć kiełki ( najlepiej ostre- u mnie mieszanka francuska).

SURÓWKA Z OGÓRKA

BUKIET SURÓWEK DO OBIADU

Surówka z ogórka jest bardzo lekka, zdrowa i mało kaloryczna. Niedługo zacznie się sezon na świeże ogórki, ale w sklepach są dostępne przez cały rok.

Składniki:
1-2 osoby:
ogórek zielony 1 szt.
cebula czerwona 1/2 szt.
szczypiorek 1 łyżka
koperek siekany 1 łyżka
olej roślinny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny kilka krope

Metoda:
Ogórka starannie umyć. Zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Odcedzić nadmiar wody.Cebulę obrać. Pokroić w piórka lub krążki. Wszystko umieścic w miseczce. Dodać posiekany szczypior i koper. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodać sok z cytryny oraz olej. Wymieszać. Przełożyć do salaterki.

SURÓWKA Z PEKINKI, JABŁKA I PORA

BUKIET SURÓWEK DO OBIADU

Zdrowa surówka, która nadaje się do każdego dania. Jest smaczna i nie wymaga dużo pracy.

Składniki:
kapusta pekińska 1 mała szt.
por siekany 3 łyżki
jabłko 1 szt.
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier brązowy 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 2 łyżki
koperek siekany 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki

Metoda:
Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Pora umyć i drobno posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko umieścić w misce i wymieszać. Koper i natkę pietruszki posiekać. Dodać do surówki wraz z solą, pieprzem , cukrem i oliwą. Ponownie wymieszać.

SURÓWKA Z MARCHEWKI

BUKIET SURÓWEK DO OBIADU

Ta surówka jest niezwykle bogata w witaminy, pięknie prezentuje się, gdyż jest jednego koloru. Pasuje do każdego drugiego głównego dania.

Składniki:
marchewki 3 szt.
jabłko 1 szt.
kawałek pora ok. 10 cm
oleju rzepakowego 2-3 łyżki
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Metoda:
Marchew, jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Pora drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać. Skropić cytryną oraz doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać olej i wymieszać.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak