Bułeczki , bułeczki to one często goszczą na naszych stołach przy śniadaniu. Ale czy bułeczki muszą być smaczne tylko wersji na słodko? Oczywiście , że nie jest wiele możliwości i sposobów przygotowania bułeczek od samego ciasta po nadzienie , dodatki. Zazwyczaj w moim domu gościła słodsza wersja bułeczek. Od pewnego czasu , mieszam i tworzę różne kombinacje , wariacje smakowe jak i wygląd bułeczek. W dzisiejszym poście przedstawię moje i mojej rodziny ulubione bułeczki , które okazały się dużo lepsze od bułeczek na słodko .
Zapraszam na moje przepisy bułeczek
Bułeczki pomidorowe
Składniki:
• mąka pszenna 100 dag
• drożdże świeże 5 dag
• sól 2 łyżeczki
• masło 2 łyżki
• przecier pomidorowy 5 łyżek
• żółtko jaja 1
• żółty ser starty 15 dag
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach letniej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Mąkę przesiewamy dodajemy resztę składników i dodajemy rozczyn . Wyrabiamy ciasto, aby było sprężyste i gładkie. Ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt i kroimy na kwadraty. Każdy kwadrat zwijamy po przekątnej i układamy w odstępach. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięci na około 20-30 minut. Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy serem żółtym.
Bułeczki ziołowo - czosnkowe
Składniki :
-
mleko 0.5 litra
-
drożdże 5 dag
-
mąka pszenna 50 dag
-
jajko 1 sztuka
-
czosnek 1 cała główka
-
sól do smaku 2 łyżeczki
-
cukier 1 łyżeczka
-
czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Robimy zaczyn z mleka ,mleko lekko podgrzewamy dajemy cukier oraz drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.Czosnek przeciskamy przez praskę. Do zaczynu dodajemy mąkę jajko czosnek sól oraz pieprz.Wyrabiamy ciasto ,jeśli jest rzadkie można dodać mąki. Z ciasta formujemy podłużne bułeczki i lekko spłaszczamy .Nacieramy bułki po szerokości trzy razy , olej czosnkowy mieszamy z ziołami i ziarenkiem czosnku tym smarujemy w nacięciach bułki jak podrosną piec ok.20 minut w temperaturze 200 stopni.