Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bułeczki z dodatkami na wytrawnie.

W tym wpisie przedstawię Wam kilka propozycji na wytrawne bułeczki z różnymi dodatkami, od sera białego, żółtego, suszonych pomidorów czy szczypiorku. Jesteście ciekawi? A może sami pieczecie takie bułeczki. Serdecznie zapraszam do wpisu.

W tym wpisie przedstawię Wam kilka propozycji na wytrawne bułeczki z różnymi dodatkami, od sera białego, żółtego, suszonych pomidorów czy szczypiorku. Jesteście ciekawi? A może sami pieczecie takie bułeczki. Serdecznie zapraszam do wpisu.

 

 


Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach podczas pieczenia i jedzenia jest cudowny, warto poświęcić trochę czasu i je upiec. Warto zaskoczyć domowników pyszną bułeczką, a jak zrobimy z ulubionymi dodatkami to rodzina będzie zachwycona, przynajmniej tak jest u mnie. Takie wytrawne bułeczki można przygotować na śniadanie, kolację, w sezonie letnim na piknik, a nawet zapakować do szkoły czy pracy, lub na jakąś wycieczkę. Myślę, że z moich propozycji każdy wybierze coś dla siebie. Zapraszam do pieczenia i smacznego życzę.

 


Moje propozycje na bułeczki z dodatkami:


1. Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi.


Niezwykle pyszne i aromatyczne bułeczki. Uwielbiam zioła prowansalskie, więc postanowiłam dodać je do bułek, i okazał się to dobry pomysł. Polecam takie bułeczki na śniadanie lub kolację. Z przepisu wychodzi 8 sztuk pysznych bułeczek. Zapraszam :)

Bułeczki z dodatkami na wytrawnie.


Składniki:

2 i pół szklanki mąki pszennej

3 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 niepełna szklanka ciepłego mleka

1 jajko

2 łyżeczki ziół prowansalskich

3 łyżki posiekanego szczypiorku

5 pomidorów suszonych


dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.


2. Po tym czasie do drożdży dodajemy pozostałe składniki, stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.


3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce żeby urosło.


4. Po tym czasie z ciasta formujemy 8 bułeczek.


5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.


6. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


7. Smacznego.

 

2. Paprykowe bułeczki z suszonymi pomidorami.

 

Uwielbiam domowe pieczywo, więc jak tylko mam możliwość to piekę. Te bułeczki wyszły mi bardzo smaczne i mięciutkie. Smak pomidorów i papryki jest w nich bardzo wyczuwalny. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk. Zapraszam :)

 Bułeczki z dodatkami na wytrawnie.

Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 dag świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 jajko

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

4 suszone pomidory

niepełna szklanka ciepłej wody


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Wykonanie:


1. Do miski dajemy drożdże,cukier i połowę ciepłej wody, następnie dodajemy sól, jajko, oliwę, paprykę w proszku, pokrojone drobno pomidory i mąkę, zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałą ciepłą wodę.


2. Z ciasta formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.


3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.


4. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do zrumienienia.


5. Smacznego.

 

3. Twarogowe bułeczki.


Jestem wielbicielką domowego pieczywa. Ciągle wymyślam jakieś nowe bułeczki. Te pyszne bułeczki z chrupiącą skórką są idealne na kolację lub śniadanie, najlepiej posmarowane masełkiem.Z przepisu wychodzi około 14 małych bułeczek. Zapraszam.

 Bułeczki z dodatkami na wytrawnie.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

5 dag drożdży

pół szklanki ciepłego mleka

pół szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

półtorej łyżeczki soli

3 łyżki oleju

20 dag białego chudego twarogu


dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy


Wykonanie:


1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, połową mleka i wody, 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.


2. Do mąki dodać sól, olej, wyrośnięte drożdże, pokruszony ser i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.


3. Po tym czasie z ciasta formować małe okrągłe bułeczki i układać w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny żeby bułeczki porosły.


4. Bułeczki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


5. Smacznego.

 

4. Serowe bułeczki.


Domowe pieczywo jest najlepsze. Takie bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację. Według mnie najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Zapraszam :)

 Bułeczki z dodatkami na wytrawnie.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka ciepłego mleka

5 dag drożdży

10 dag startego na dużych oczkach sera żółtego

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru


dodatkowo:

mąka do podsypania


Wykonanie:


1. Drożdże rozmieszać z cukrem, mlekiem i dwoma łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny, żeby podrosły.


2. Po tym czasie dodać do mąki razem z solą, olejem i serem, zagnieść mięciutkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło.


3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny, żeby bułeczki podrosły.


4. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


5. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

 



DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak