W tym wpisie przedstawię Wam kilka propozycji na wytrawne bułeczki z różnymi dodatkami, od sera białego, żółtego, suszonych pomidorów czy szczypiorku. Jesteście ciekawi? A może sami pieczecie takie bułeczki. Serdecznie zapraszam do wpisu.
Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach podczas pieczenia i jedzenia jest cudowny, warto poświęcić trochę czasu i je upiec. Warto zaskoczyć domowników pyszną bułeczką, a jak zrobimy z ulubionymi dodatkami to rodzina będzie zachwycona, przynajmniej tak jest u mnie. Takie wytrawne bułeczki można przygotować na śniadanie, kolację, w sezonie letnim na piknik, a nawet zapakować do szkoły czy pracy, lub na jakąś wycieczkę. Myślę, że z moich propozycji każdy wybierze coś dla siebie. Zapraszam do pieczenia i smacznego życzę.
Moje propozycje na bułeczki z dodatkami:
1. Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi.
Niezwykle pyszne i aromatyczne bułeczki. Uwielbiam zioła prowansalskie, więc postanowiłam dodać je do bułek, i okazał się to dobry pomysł. Polecam takie bułeczki na śniadanie lub kolację. Z przepisu wychodzi 8 sztuk pysznych bułeczek. Zapraszam :)
Składniki:
2 i pół szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki posiekanego szczypiorku
5 pomidorów suszonych
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Po tym czasie do drożdży dodajemy pozostałe składniki, stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.
3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce żeby urosło.
4. Po tym czasie z ciasta formujemy 8 bułeczek.
5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
6. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Smacznego.
2. Paprykowe bułeczki z suszonymi pomidorami.
Uwielbiam domowe pieczywo, więc jak tylko mam możliwość to piekę. Te bułeczki wyszły mi bardzo smaczne i mięciutkie. Smak pomidorów i papryki jest w nich bardzo wyczuwalny. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
4 suszone pomidory
niepełna szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Do miski dajemy drożdże,cukier i połowę ciepłej wody, następnie dodajemy sól, jajko, oliwę, paprykę w proszku, pokrojone drobno pomidory i mąkę, zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałą ciepłą wodę.
2. Z ciasta formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.
4. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do zrumienienia.
5. Smacznego.
3. Twarogowe bułeczki.
Jestem wielbicielką domowego pieczywa. Ciągle wymyślam jakieś nowe bułeczki. Te pyszne bułeczki z chrupiącą skórką są idealne na kolację lub śniadanie, najlepiej posmarowane masełkiem.Z przepisu wychodzi około 14 małych bułeczek. Zapraszam.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
półtorej łyżeczki soli
3 łyżki oleju
20 dag białego chudego twarogu
dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, połową mleka i wody, 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Do mąki dodać sól, olej, wyrośnięte drożdże, pokruszony ser i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
3. Po tym czasie z ciasta formować małe okrągłe bułeczki i układać w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny żeby bułeczki porosły.
4. Bułeczki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Smacznego.
4. Serowe bułeczki.
Domowe pieczywo jest najlepsze. Takie bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację. Według mnie najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Zapraszam :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży
10 dag startego na dużych oczkach sera żółtego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
mąka do podsypania
Wykonanie:
1. Drożdże rozmieszać z cukrem, mlekiem i dwoma łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny, żeby podrosły.
2. Po tym czasie dodać do mąki razem z solą, olejem i serem, zagnieść mięciutkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny, żeby bułeczki podrosły.
4. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.