Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Buraczki ćwikłowe w kuchni kilka pomysłów

Są zdrowe i powinny znaleźć się w naszym jadłospisie

Burak ćwikłowy jest bardzo smaczny i zdrowy.


Poza znakomitymi walorami smakowymi i zaletą, jaką niewątpliwie jest dostępność przez cały rok, burak w swoim składzie zawiera bardzo wiele składników cennych dla zdrowia.

Burak ćwikłowy zawiera duże ilości związków cukrowych. Chodzi tu oczywiście o pektyny, karotenoidy, antocyjany, kwas organiczny oraz wiele witamin i minerałów. Korzeń buraka ze względu na dużą zawartość błonnika jest cennym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego oraz świetnie przeciwdziała zaparciom.

Jak widać, warzywa, a w tym przypadku buraki, to nie tylko smaczny produkt w naszej kuchni do przygotowywania pysznych potraw, ale i doskonały lek na wszelkie dolegliwości.

 

Ciekawostką jest to, że znana jest już biała odmiana buraczka ćwikłowego czyli śnieżna kula. W smaku jest bardziej słodka i świetnie nadaje się też do słodkich wypieków.

Zapraszam po kilka prostych ale smacznych pomysłów na to cenne warzywo.

 

 

Babka z białym burakiem ćwikłowym

 

Buraczki ćwikłowe w kuchni kilka pomysłów

 

Ciasto :
4 jajka ( M )
1 biały burak ćwikłowy ( 200 g waga po obraniu )
3 łyżki cukru waniliowego
1/3 szk drobnego cukru
250 g mąki pszennej typ 500
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier :
2 łyżki słodkiej 18% śmietany
4 łyżki cukru pudru
odrobinka żółtego barwnika spozywczego

Buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach do miseczki.
Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej i wsypać oba cukry.'
Miksować mikserem aż cukier się rozpuści.
Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia do miski z jajkami i wymieszać.
Na koniec dodać starte buraki, wymieszać i przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę piec do suchego patyczka około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczoną babkę wystudzić i polać przygotowanym lukrem.

 

 

Zupa buraczkowa z cukinią i fasolą

 

Buraczki ćwikłowe w kuchni kilka pomysłów

2 l wody
600 g kości karkowych
500 g buraków czerwonych
1 średnia cukinia
1 puszka białej fasoli
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
10 cm pora
400 g ziemniaków
3 łyżki posiekanego koperku
250 ml słodkiej śmietany 18 %
1 łyżka mąki
DO SMAKU :
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
kucharek w płynie ( opcjonalnie )
cukier
ocet


Buraki ugotować a potem wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Do garnka wlać zimną wodę i włożyć do niego umyte kości.
Zagotować, zdjąć burzyny i gotować lekko posolone prawie do miękkości.
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Gdy kości są miękkie dodać marchewkę, pietruszkę, seler, pora i koperek i gotować prawię do miękkości.
Dodać przyprawy.
Potem dodać pokrojone ziemniaki i cukinię, chwilę gotować i dodać pokrojone buraki i odsączoną z zalewy fasolę.
Śmietanę wymieszać dokładnie z łyżką śmietany, odrobinę zupy wlać do śmietany, wymieszać i wlać do garnka z zupą.
Zagotować w miarę potrzeby jeszcze doprawić.
Zupa lepiej smakuje na drugi dzień.

 

 

Burakowe babeczki

 

 

Buraczki ćwikłowe w kuchni kilka pomysłów

4 jajka
2 szk mąki
250 g margaryny Kasia
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk rodzynek
1 czubata szklanka buraków ( startych na drobnych oczkach )
1 łyżka kakao
cukier puder do posypania


Przygotować blaszkę do muffinek.
We wgłębienia włożyć papilotki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
W trakcie ucierania wbijać po jednym jajku.
Gdy masa jest wystarczająco połączona dodawać mąkę i nadal ucierać.
Na koniec wsypać rodzynki i buraki i wyrobić, ale już łyżką.
Masa powinna być gęsta.
Gotową masą napełniać papilotki.
Babeczki piec przez 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć je na kratkę i schłodzone posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakują letnie, bo są mięciutkie w środku a wierzch jest chrupiący.

 

Buraczki z gruszką

 

 

Buraczki ćwikłowe w kuchni kilka pomysłów

500 g ugotowanych buraków ( u mnie podłużne )
1 cebula
1 duża gruszka
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny do smaku
ocet do smaku
kilka łyżek oleju

Ugotowane, obrane buraki zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Gruszkę umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i gruszkę przełożyć do buraków, dodać przyprawy do smaku oraz olej i wymieszać.
Podawać po kilku minutach gdy smaki się przegryzą.

 

 

Wigilijny barszczyk czerwony

 

 

Buraczki ćwikłowe w kuchni kilka pomysłów

2 l wody
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 garść suszonych prawdziwków
1 łyżka płatków czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól do smaku
1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
cukier do smaku
ocet lub sok z cytryny do smaku
1 łyżka majeranku
1,5 kg czerwonych buraków
2,5 l wody

Przygotować dwa garnki.
Do jednego wlać 2 l wody, dodać obrane i umyte warzywa czyli marchew, por, seler i pietruszkę.
Dodać suszone prawdziwki i przyprawy oprócz octu i majeranku i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Dodać majeranek, zagotować.
Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do drugiego garnka, wlać 2,5 l wody dodać kilka łyżek octu i zagotować.
Wyłączyć ogień.
Z wywaru warzywnego wyjąć marchew, por, pietruszkę i seler ( można pokroić, dodać majonezu i zrobić szybką sałatkę ) i do tego garnka przez sitko przelać wywar buraczany.
Odstawić na kilkanaście minut do przegryzienia się smaków i w miarę potrzeby jeszcze doprawić.
Barszczyk ma mieć słodko, kwaśno pikantny smak.
Podawać z pasztecikami, pierogami lub krokietami na wigilijną kolację.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak