Czerwone i pełne witamin. Buraczki. Najczęściej kojarzą nam się z potrawami wytrawnymi , w tym barszczem czerwonym, barszczem z uszkami,przetworami czy sałatkami. Ale z buraczków można wyczarować nieco więcej, np . desery. W moim domu ciasta z warzywami są bardzo lubiane, zwłaszcza z połączeniu z czekoladą.
Ciasto czekoladowe z burakami
1 3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki sody
1 1/4 szklanki cukru
400 g ugotowanych buraków
1/2 szklanki soku z buraka
1 szklanka oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady,rozpuszczonej w kąpieli wodnej
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
W misce połącz ze sobą mąkę,sól i sodą.
Buraki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem. Do puree z buraka dodaj cukier, olej rzepakowy,sok z buraka. Dokładnie połącz.
Następnie do masy buraczanej dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Do buraczków dodaj mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp posiekaną czekoladą. Ciasto piecz w 175 C. przez ok. 35 minut.
Placuszki z buraka
1/2 średniego buraka
2 szklanki płatków owsianych
1 banan
1 1/4 szklanki mleka migdałowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki syropu klonowego
puder z ksylitolu do posypania
Buraka wyszoruj i ugotuj.