Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Buraki w słodkiej odsłonie

Czerwone i pełne witamin. Buraczki. Najczęściej kojarzą nam się z potrawami wytrawnymi , w tym barszczem czerwonym, barszczem z uszkami,przetworami czy sałatkami. Ale z buraczków można wyczarować nieco więcej, np . desery. W moim domu ciasta z warzywami są bardzo lubiane, zwłaszcza z połączeniu z czekoladą.   Ciasto czekoladowe z burakami   1 3/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1 1/2 łyżeczki sody  1 1/4 szklanki cukru 400 g ugotowanych buraków 1/2 szklanki so

Czerwone i pełne witamin. Buraczki. Najczęściej kojarzą nam się z potrawami wytrawnymi , w tym barszczem czerwonym, barszczem z uszkami,przetworami czy sałatkami. Ale z buraczków można wyczarować nieco więcej, np . desery. W moim domu ciasta z warzywami są bardzo lubiane, zwłaszcza z połączeniu z czekoladą.

 

Ciasto czekoladowe z burakami

 

1 3/4 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1 1/2 łyżeczki sody 

1 1/4 szklanki cukru

400 g ugotowanych buraków

1/2 szklanki soku z buraka

1 szklanka oleju rzepakowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 jajka

100 g gorzkiej czekolady,rozpuszczonej w kąpieli wodnej

150 g posiekanej gorzkiej czekolady

W misce połącz ze sobą  mąkę,sól i sodą.

Buraki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem. Do puree z buraka dodaj cukier, olej rzepakowy,sok z buraka. Dokładnie połącz.

Następnie do masy buraczanej dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Do buraczków dodaj mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp posiekaną czekoladą. Ciasto piecz w 175 C. przez ok. 35 minut.

Buraki w słodkiej odsłonie

 

Placuszki z buraka

1/2 średniego buraka

2 szklanki płatków owsianych

1 banan

1 1/4 szklanki mleka migdałowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/4 szklanki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki syropu klonowego

puder z ksylitolu do posypania

Buraka wyszoruj i ugotuj.

Płatki owsiane zmiel na mąkę. Ugotowanego i przestudzonego buraka przełóż do miski. Dodaj mleko,banana i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj blenderem.
Do masy dodaj kakao,mąkę,cynamon,proszek do pieczenia i syrop klonowy.Wymieszaj.
Usmaż placuszki i posyp pudrem z ksylitolu.
 
Buraki w słodkiej odsłonie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak