Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cake pops

Czym są cake pops? Dowiecie się czytając ten artykuł.

Cake pops czyli inaczej miniciasteczka na patyku. Czy te ciasteczka nie wyglądają uroczo?
Pierwszym moim skojarzeniem słysząc cake pops zawsze jest przyjęcie dla dzieci. Właśnie poprzez uroczy wygląd. Trudne w przygotowaniu nie są. Jedynym utrudnieniem będzie posiadanie maszyny do ich wypiekania. Bez niej niestety nic nie zdziałamy.


Do udekorowania ich zawsze będziemy używać czekolady: mlecznej, białej czy gorzkiej. Zależy co kto lubi.
Ciasto możemy urozmaicić np. dodając do niego kakao.
Pomysłów na ozdobienie jest mnóstwo. Posypka będzie świetnym rozwiązaniem, ale pokruszone lentilki też się świetne sprawdzą.
Ostatnią rzeczą jaką musimy zrobić to oczywiście nabić je na jakieś patyczki, aby wyglądały jak takie jakby lizaki. Do tego możemy użyć szaszłyków lub specjalnych plastikowych patyczków przeznaczonych do tego wypieku.

 

 

 Cake pops

 

Cake pops

 

 

Moje propozycje na cake pops:

Miniciasteczka na patyku

Cake pops

Cake pops
Składniki:

- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 4 dag margaryny Kasi
- 1/3 szklanki mleka
Dodatkowo:
- 10 dag mlecznej czekolady
- różne posypki cukrowe
- patyczki do szaszłyków


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw margarynę ucieramy z suchymi składnikami, czyli z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz z solą.
2. Z kolei pozostałe mokre składniki łączymy w osobnej misce.
3. Połączone składniki wlewamy do tych utartych i ucieramy ciasto. Powinno być ono lejące.
4. Nagrzewamy urządzenie do pieczenia cake pops.
5. Porcję ciasta wlewamy do urządzenia i pieczemy przez czas, który jest podany w instrukcji. Wszystko będzie zależeć od tego jakie masz urządzenie. W moim przypadku piekłam przez około 3 minuty.
6. Ciasteczka wyjmujemy, a następnie je studzimy.
7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
8. Ciasteczka zanurzamy w czekoladzie i obtaczamy bądź posypujemy posypką.
9. Układamy je na folii aluminiowej. Gdy zastygną nadziewamy ciasteczka na patyczki.
10. Smacznego.


Miniciasteczka na patyku z cukierkami

Cake pops


Cake pops
Składniki:

- 2/3 szklanki mąki tortowej

- 0,5 szklanki cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1 łyżka śmietany 12 %

- 1 jajko

- 4 dag margaryny Kasi

- 1/3 szklanki mleka

- 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

- 10 dag białej czekolady

- cukierki lentilki (białe, różowe, czerwone)


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw margarynę ucieramy z suchymi składnikami, czyli z mąką, cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia oraz z solą.
2. Z kolei pozostałe mokre składniki łączymy w osobnej misce.
3. Połączone składniki wlewamy do tych utartych i ucieramy ciasto. Powinno być ono lejące.
4. Nagrzewamy urządzenie do pieczenia cake pops.
5. Porcję ciasta wlewamy do urządzenia i pieczemy przez czas, który jest podany w instrukcji. Wszystko będzie zależeć od tego jakie masz urządzenie. W moim przypadku piekłam przez około 3 minuty.
6. Ciasteczka wyjmujemy, a następnie je studzimy.
7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
8. Ciasteczka nabijamy na patyczki i zanurzamy w czekoladzie. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Cukierki kruszymy i posypujemy nimi ciasteczka. Odstawiamy do zastygnięcia.
9. Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak