Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Causa.

Kolejne proste peruwiańskie danie, które każdy może zrobić w swoim domu. Causa czyt. jako \"kałsa\'.

Causa:

  • 1 kg ziemniaków
  • puszka tuńczyka w sosie własnym

  • puszka kukurydzy

  • 2 cebule

  • majonez

  • limonka lub cytryna

  • pasta z chili lub harissa

  • sól, pieprz

 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie rozgniatamy. Pokrojoną w kostkę cebulę mieszamy z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. Doprawiamy. Po kolei na talerzu umieszczamy: ziemniaki skropione limonką, warstwa harrisy i „sałatkę” z tuńczyka.

 

Peruwiańczycy przeważnie przekładają potrawę jeszcze jedną warstwą ziemniaków. Niektórzy podają je rozgniecione z avocado, co także wyśmienicie smakuje i wpływa na ich „puszystość”.

 

Causa.

 

borgia 26.02.2011 10:03
A widzisz... No i była pomyłka. Dziękuję Ci bardzo. Jestem naprawdę bardzo wdzięczna. :) Również pozdrawiam.
czapata 25.02.2011 19:28
Borgio!! No jasne! Przepraszam hehe. Ogólnie w hiszpańskim dużo brzmi tak jak się piszę ale następnym razem i już zaraz poprawię wszystko. :) Pozdrawiam!
borgia 25.02.2011 09:53
Kausza? Okopa arekipenia? Palta (awokado w samej rzeczy) rejena z akcentem na drugie \"e\"? Dobrze mieć znajomą, która zna hiszpański.
borgia 25.02.2011 09:11
Czapata... z mojej strony wielka prośba. Nawet bardzo wielka. Czy byłabyś w stanie przy nazwie potrawy - było nie było dla nas egzotycznej - napisać w nawiasach jej fonetyczne brzmienie? Ja oczywiście myślę o sobie... Bo jak mi przyjdzie zrobić Twoje danie, i zapytają się - co to jest - to co ja powiem? Zawsze mogę napisać, ale musiałabym już mieć pod ręką zestaw tabliczek. A przecież to dopiero początek... ;) Zlituj się nade mną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak