Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chałwa

Każdy zna lecz nie każdy lubi. Jako dziecko za chałwą nie przepadałam. Dla mnie było, to coś słodkiego, mulącego o dziwnej konsystencji. Wszystko zmieniło się gdy spróbowałam chałwy tureckiej. Zakochałam się. Od tamtej pory sięgam po chałwę coraz częściej. Chałwa pochodzi z Bliskiego Wschodu, u nas w Polsce najbardziej popularna jest ta turecka i grecka. Chałwa może mieć różne konsystencje,smaki,może być waniliowa,kakaowa,z bakaliami,może być krucha albo mieć ko

Każdy zna lecz nie każdy lubi. Jako dziecko za chałwą nie przepadałam. Dla mnie było, to coś słodkiego, mulącego o dziwnej konsystencji. Wszystko zmieniło się gdy spróbowałam chałwy tureckiej. Zakochałam się. Od tamtej pory sięgam po chałwę coraz częściej. Chałwa pochodzi z Bliskiego Wschodu, u nas w Polsce najbardziej popularna jest ta turecka i grecka. Chałwa może mieć różne konsystencje,smaki,może być waniliowa,kakaowa,z bakaliami,może być krucha albo mieć konsystencję waty cukrowej. Zazwyczaj przygotowana jest z ziaren sezamu a u naszych wschodnich sąsiadów również z ziaren słonecznika. Jakiś czas temu zaczęła 'produkcję' chałwy w domu. Oczywiście dla siebie i domowników,mam nadzieję że i Wy spróbujecie, to naprawdę proste.

 

Zacznijmy od chałwy sezamowej,do której potrzebna nam będzie pasta tahini.

 

Tahini

 

1 szklanka sezamu

4 -5 łyżek oliwy z oliwek

Sezam przełóż do miski. Za pomocą blendera zacznij miksować sezam do uzyskania gęstej masy.
Następnie stopniowo cały czas mieszając dodawaj oliwę z oliwek.

Chałwa

Chałwa sezamowa z kokosem 

 

1/2 szklanki tahini

1/4 szklanki syropu klonowego,może być miód

1/2 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki oleju kokosowego

2 krople ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Następnie masę przełóż do foremek i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Zamiast foremek masę można przełożyć np. na talerz po czym chałwę pokroić.

Chałwa

Chałwa z ziaren słonecznika

 

1 1/2 szklanki ziaren słonecznika

szczypta soli morskiej

1 łyżka oleju słonecznikowego

3 łyżki wody

3/4 szklanki cukru trzcinowego

Chałwa

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak