Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chałwa w deserach.

Lubicie chałwę? Ja uwielbiam, a najbardziej lubię ją w różnych deserach. Chociaż taka sama też jest pyszna, ale warto przygotować z niej różne słodkie smakołyki. Dzisiaj przedstawię Wam kilka moich propozycji.

Lubicie chałwę? Ja uwielbiam, a najbardziej lubię ją w różnych deserach. Chociaż taka sama też jest pyszna, ale warto przygotować z niej różne słodkie smakołyki. Dzisiaj przedstawię Wam kilka moich propozycji.

Chałwę można wykorzystać na wiele sposobów. Może być znakomitym dodatkiem do kremu, którym przełożymy tort, kto nie próbował takiego kremu to bardzo polecam. Z dodatkiem chałwy można upiec muffinki czy ciasteczka, dodam, że podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach chałwy. Chałwa również doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczonej owsianki czy jaglanki. Spróbujcie, a przekonacie się jak pysznie smakuje w deserach. Myślę, że z moich propozycji każdy wybierze coś dla siebie. Zapraszam :)


Lista moich przepisów:

Kasza jaglana zapiekana o smaku chałwy.

Uwielbiam kaszę jaglaną i na słodko i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na słodką wersję o pysznym chałwowym smaku, do tego bakalie i czekolada, no i powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek.

Chałwa w deserach.


Składniki:

15 dag kaszy jaglanej

szczypta soli

woda gorąca

10 dag ulubionej chałwy

4 łyżki rodzynek

2 łyżki wiórek kokosowych

cukier do smaku

masło do posmarowania kokilek

4 kostki mlecznej czekolady


Wykonanie:


1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Ugotowaną przekładamy do miski i lekko studzimy. Do takiej lekko ciepłej wkruszamy chałwę i dokładnie mieszamy.


2. Następnie do kaszy dajemy wiórki kokosowe, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie mieszamy.


3. Foremki kokilki smarujemy cieniutko masłem, następnie przekładamy do nich kaszę lekko ją ubijając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia na każdej układamy po kostce czekolady i zapiekamy aż się roztopi.


4. Przed podaniem deser można jeszcze z wierzchu udekorować rodzynkami i wiórkami kokosowymi.


5. Podajemy i życzę smacznego.

 

Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym.

Uwielbiam owsiankę i chałwę, postanowiłam je razem połączyć i wyszło tak pysznie, że jeszcze nie raz powtórzę, do takiej owsianki idealnie pasuje mus truskawkowy. Taką owsiankę polecam na śniadanie, wystarczy pół godziny a będzie gotowa, lub na podwieczorek. Polecam i zapraszam :)

Chałwa w deserach.


Składniki:


Owsianka:

półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka mleka

10 dag ulubionej chałwy

2 łyżki rodzynek


Mus:

1 szklanka świeżych truskawek

cukier do smaku


Dodatkowo:

odrobina masła do posmarowania kokilek


Wykonanie:


1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie do płatków wkruszamy chałwę, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.


2. Dwie kokilki smarujemy cieniutko masłem i nakładamy owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka zrumienienia skorupka.


3. W tym czasie gdy owsianka się piecze przygotowujemy mus: truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy blenederem na gładki mus dodając cukier do smaku.


4. Upieczoną owsiankę podajemy polewając ją musem według uznania.


5. Życzę smacznego.

 

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką.

Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Całość dopełnia pyszna śmietankowo - czekoladowa pianka, a posypka, która jest lekko kwaśna przełamuje słodycz pianki. Do tego ciasta właśnie polecam wybrać kwaśną posypkę. Ciasto polecam dla gości lub na podwieczorek.

Chałwa w deserach.


Składniki:


Biszkopt z białek:

3 białka

3 łyżki cukru

4 łyżki oleju

1 łyżka mąki ziemniaczanej

4 łyżki mąki tortowej

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt jasny:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem chałwowy:

2 szklanki mleka

2 łyżki cukru pudru

20 dag masła 82 %

2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )

10 dag ulubionej chałwy


Pianka:

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

5 dag białej czekolady

dowolna posypka ( u mnie maczek o smaku mango )


Dodatkowo:

około 5 łyżek wiórek kokosowych


Wykonanie:


1. Biszkopt z białek: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.


2. Biszkopt jasny: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.


3. Krem chałwowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.


4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy płynną czekoladę i dokładnie ubijamy.


5. Przekładanie: Biszkopty przekładamy kremem chałwowym, biszkopt z białek powinien być w środku, smarujemy również wierzch i boki tortu. Następnie na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy piankę z kremówki. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch posypką.


6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

 

Muffinki z chałwą i rodzynkami.

Muffinki z chałwą są pyszne i niezwykle pachnące. Idealne dla wielbicieli chałwy. Chałwa w tych słodkościach jest mocno wyczuwalna. Polecam upiec na deser. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk. Smacznego:)

Chałwa w deserach.


Składniki:


12,5 dag masła lub margaryny

2 łyżki cukru pudru

półtorej szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

10 dag chałwy waniliowej

2 jajka

pół szklanki rodzynek


Wykonanie:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i chałwą na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.

2. Następnie dodajemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę tortową, dokładnie ucieramy ( ciasto jest dość gęste ). Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy i podajemy.

4. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

Babeczka35 19.07.2017 22:56
Aniu polecam przygotować ja w deserach, będzie pysznie:)
anka1988 18.07.2017 08:14
Mój tata to wielki smakosz chałwy - uwielbia ją. Dla mnie zdecydowanie za słodka, ale myślę że w deserach by mi posmakowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak