W sklepach możemy kupić różne chleby i ich rodzajów jest więcej niż jeszcze kilka lat temu.
Możemy kupić na przykład pszenne, razowe, z ziarnami lub inne ale takie raczej pospolite.
Ale takich chlebów jakie Wam zaproponuje w sklepach nie znajdziecie, no bynajmniej ja takich nie widziałam.
Jeśli jesteście ciekawi co Wam zaproponuję to zerknijcie na kilka moich wariacji na temat chleba.
Więcej znajdziecie w moich przepisach na profilu.
Chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
100 g mąki gryczanej
2 łyżki naturalnego błonnika
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
25 g świeżych drożdży
100 g oleju z pomidorów
10 suszonych pomidorów ( w oleju z ziołami )
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
400 g letniej wody
Drożdże wymieszać do płynności z cukrem.
Pomidory wyjąć z oleju i drobno pokroić.
Do miski wlać wodę, olej, dodać rozpuszczone drożdże i dodać pozostałe składniki.
Wyrobić ciasto i zostawić oprószone mąką do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie lekko wyrobić i przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną.
Wierzch oprószyć też gryczaną mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy już ładnie ciasto w foremce podrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut ( w zależności od piekarnika ).
Upieczony chleb wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce.
Podawać najlepiej z samym masłem ( tak mi najlepiej smakował ).
Chleb z popcornem i kurkumą
1 łyżeczka kurkumy
25 g solonego popcornu
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią
20 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
3 łyżki oleju
Drożdże rozmieszać w misce razem z cukrem, potem wlać wodę, dodać kurkumę i wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i przyprawą pomidory z czosnkiem i bazylią, wsypać do drożdży, wlać olej i na koniec dodać popcorn.
Składniki połączyć, najlepiej drewnianą łyżką a potem zagnieść cisto, które należy oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Gdy podwoi objętość znów przerobić i przełożyć do keksówki o wymiarach 12 x 30 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, wierzch można oprószyć mąką.
Zostawić do wyrośnięcia i tuż przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni naciąć na górze.
Po włożeniu blaszki do piekarnika piec chleb 40 -45 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Chleb pszenny z fetą
600 g mąki pszennej typ 500
2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
20 g świeżych drożdży
270 g sera typu feta
300 ml letniej wody
1/5 szk oleju rzepakowego
W misce wymieszać dokładnie drożdże z miodem z mniszka, wlać wodę i ponownie wymieszać.
Następnie wlać olej, wsypać mąkę i rozkruszyć ser.
Drewnianą łyżką wymieszać składniki a potem rękoma wyrobić ciasto.
Oprószyć je w misce mąką, zakryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość znowu lekko wyrobić i przełożyć do garnka ceramicznego wysmarowanego olejem i wysypanego mąką.
Ponownie zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Garnek z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 190 i piec jeszcze 30 -35 minut.
Upieczony chleb wyjąć z garnka na kratkę i wystudzić.
Chleb na dwie kasze
1 szk ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
1 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej
500 g mąki pszennej typ 500
15 g świeżych drożdży
250 - 300 ml letniej wody
1/4 szk oleju ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Drożdże razem z cukrem należy wymieszać do uzyskania płynnej masy.
Następnie wlać wodę z olejem, wsypać mąkę zmieszaną z solą i na koniec dodać obie kasze.
Drewnianą łyżką wymieszać składniki a potem wyłożyć wszystko na blat roboczy lub stolnicę i wyrobić ciasto.
Przełożyć je do miski oprószając mąką i zostawić do podwojenia objętości.
Znów chwilkę wyrobić ciasto i umieścić je w foremce keksowej wysypanej mąką.
Zostawić do podrośnięcia ( możne naciąć ) i na koniec wstawić do piekarnika.
Chleb piec 45 minut w temperaturze 210 stopni.
Chleb wystudzić.
Chleb pszenno - cheetosowy
85 g cheetosów o smaku ketchupu
350 g mąki pszennej typ 500
150 g mąki żytniej typ 720
300 ml letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
1/4 szk oleju rzepakowego
Obie mąki wymieszać z solą.
W misce wymieszać drożdże z cukrem na płynną konsystencję.
Do drożdży wlać wodę i olej, potem wsypać mąkę i dodać pokruszone cheetosy.
Wymieszać składniki a potem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Foremkę keksową wysypać mąką i włożyć do niej wyrośnięte i ponownie wyrobione przez chwilę ciasto, naciąć opcjonalnie nożem i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Chleb piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Upieczony wyjąć z foremki i wystudzić.
Chleb pszenno jaglany z kiełbasą
500 g mąki pszennej typ 500
1 szk płatków jaglanych
300 g swojskiej kiełbasy
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/4 szk oleju rzepakowego
300 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
Do miski wkruszyć drożdże, dodać trochę wody, cukier i łyżkę mąki i wymieszać.
Zostawić do wyrośnięcia zaczynu.
Potem wlać resztę wody dodać mąkę wymieszaną z solą i płatkami jaglanymi oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
Na koniec wlać olej i wymieszać ciasto.
Wyłożyć je na blat lub stolnicę i dobrze wyrobić ciasto.
Przełożyć je do miski oprószonej mąką, oprószyć górę i zostawić do wyrośnięcia.
Podłużną foremkę keskową o wymiarach 12 x 30 cm wysypać mąką i przełożyć wyrośnięte i ponownie wyrobione ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrośnie można lekko naciąć na górze.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec chleb 45 - 50 minut.
Upieczony wystudzić na kratce i podawać z masłem oraz np. pomidorem.
Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym
1 op. paluszków solonych ( 70 g )
3 łyżki siemienia lnianego
300 ml letniego mleka
1 łyżka cukru
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej typ 500
1/4 szk oleju rzepakowego
Drożdże, cukier, 50 ml mleka i łyżkę mąki dokładnie wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Gdy urośnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, siemię lniane i połamane paluszki.
Drewnianą łyżką wymieszać składniki, potem dodać olej i ciasto wyrobić ręcznie.
Oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, przełożyć do keksówki wysypanej mąką ( wymiary 30 x 12 cm ) i zostawić do wyrośnięcia.
Chleb piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą ).
Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić.
Chleb pszenno ryżowy
2 szk ugotowanego na sypko ryżu
500 g mąki pszennej typ 500
350 ml letniej wody
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
40 g świeżych drożdży
5 łyżek oleju
Drożdże rozetrzeć z cukrem a potem wlać wodę, olej, dodać sól i wymieszać.
Potem wsypać mąkę i ryż i wyrobić ciasto.
Ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta.
Gdy wyrośnie ponownie wyrobić.
Foremkę podłużną o wymiarach 14 x 23 cm wysmarować olejem i włożyć do niej ciasto, lekko wyrównać powierzchnię.
Znowu zakryć tym razem blaszkę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto na chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.'