Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chleb z twarogiem

Pewnie zapytacie : chleb z twarogiem ? To się nie uda. Otóż nie, chleb jest pyszny.

Jak wiecie lubię chlebowe eksperymenty. I ten chleb jest właśnie takim eksperymentem. Przyznam szczerze, że co do tego pomysłu miałam obawy czy to się uda ale udało się. Chleb był mega smaczny, wilgotny wewnątrz i z mega chrupiącą skórką. Jeśli nie wierzycie to sami się przekonajcie i upieczcie taki chleb w domu. Naprawdę polecam.

 

Pszenny chleb z twarogiem

Chleb z twarogiem

250 g półtłustego twarogu
750 g mąki pszennej typ 500
9 g suchych drożdży
2 szk ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać drewnianą łyżka a potem jeszcze chwilę wyrobić dłońmi.
Ciasto będzie kleiste.
Zakryć miskę folią spożywczą i zostawić ciasto aż podwoi objętość.
Potem wyjąć ciasto z miski, lekko wyrobić, uformować bochenek i oprószyć mąką.
Zostawić do podrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni wstawiając do niego naczynie żaroodporne.
Gdy się nagrzeje szybko włożyć do naczynia bochenek, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.

Chleb z twarogiem

Chleb z twarogiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak