Chlebek bananowy jest rewelacyjny w smaku.Jest wilgotny, miękki, rozpływający się w ustach, a co najważniejsze jest słodziutki. Możemy stworzyć swój własny chlebek, według naszych kubków smakowych.Do bananowego chleba pasuje mnóstwo przeróżnych dodatków. Świetnie pasują rożnego rodzaju orzechy. Oprócz tego można dodać rodzynki, kawałki czekolady, skórkę z cytryny lub pomarańczy, aromat waniliowy lub migdałowy.Chlebek możemy zrobić z maki pszennej, z maki pełnoziarnistej albo bezglutenowy.Smak chleba możemy urozmaicić poprzez dodanie rożnego rodzaju przypraw. Na przykład przyprawy do piernika, kardamonu, cynamonu lub gałki muszkatołowej. Każdy rodzaj chleba będzie rajem dla naszego podniebienia.Po upieczeniu możemy posmarować go dżemem, masłem lub nuttela, ale ja osobiście wole jeść go samego, bez żadnego dodatku.Chlebek bananowy czyli tak naprawdę ciasto, jest doskonałym pomysłem na zużycie dojrzałych bananów. Myślę, ze kiedy go upieczecie w swoich domach to szybko zniknie ze stołu. Zapach, który rozchodzi się podczas pieczenia po całym domu jest niesamowity.Uwielbiam kiedy spodziewam się gości a w moim domu pachnie domowym wypiekiem.A teraz przedstawię Państwu moja ulubiona wersje chleba.
Chlebek Bananowy z Daktylami
Składniki:
-banan 3 szt,
-maka pszenna 1,5 szklanki,
-cukier brązowy 0,5 szklanki,
-jajko 1 szt,
-masło 8 dag
-soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka,
-przyprawa do piernika 1 łyżka,
-imbir szczypta,
-cukier waniliowy 1 łyżka,
-daktyle 10 szt,
-olej 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić.Daktyle drobno posiekać. Banana rozgnieść widelcem I połączyć z masłem,jajkiem, daktylami I cukrem.W oddzielnym naczyniu wymieszać sodę z maka, przyprawa do piernika oraz imbirem. Połączyć z masa budyniowa I delikatnie wymieszać. Keksowke wysmarować olejem. Przełożyć ciasto do blaszki.Do rozgrzanego wcześniej piekarnika wkładamy nasz chlebek I pieczemy 45-60 min. w temperaturze 170 stopni.Mam nadzieje, ze wam posmakuje. Smacznego :-)