Zbliża się lato, a wraz z nim gorące dni, najczęściej sięgamy wtedy po lekkie posiłki lub bardzo zimne chłodniki.
Przygotowanie chłodnika jest bardzo proste i bardzo szybkie, wystarczy rano go przygotować, wstawić do lodówki i po kilku godzinach mamy gotowy obiad. U mnie bazą do chłodników najczęściej jest jogurt naturalny lub sok pomidorowy. Dodatki różne w zależności od chłodnika, ogórki, pomidory, papryka, zielenina czy jajka. Polecam również chłodnik na słodko na bazie jogurtu naturalnego z borówkami i makaronem, taki chłodnik sprawdzi się na podwieczorek.
Chłodniki nie dość, że idealnie chłodzą to są również pożywne i pełne witamin. Są jeszcze niskokaloryczne.
Smakują mocno schłodzone, muszą więc obowiązkowo przed podaniem spędzić kilka godzin w lodówce.
Bardzo polecam latem serwować chłodniki.
Moje propozycje na pyszne chłodniki:
Chłodnik pomidorowo-ogórkowy z nutką mięty.
Uwielbiam takie chłodniki w bardzo gorące dni. Ten chłodnik robi się bardzo szybko, potem tylko oczekiwanie jak będzie zimny.Według mnie mięta do niego idealnie pasuje. Chłodnik jest bardzo orzeźwiający. Polecam na upalne dni. Zapraszam.
Składniki:
jogurt naturalny (40 dag )
3 średnie pomidory
2 ogórki zielone
kilka listków mięty
koperek zielony ( według uznania )
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie pomidory i miętę bardzo dokładnie miksujemy blenderem.
2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekamy.
3. Do jogurtu dajemy zmiksowane pomidory z miętą, starte ogórki i koperek. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Chłodnik wstawiamy do lodówki,najlepiej na kilka godzin. Podajemy zimny.
5. Smacznego.
Gazpacho-hiszpański chłodnik.
Gazpacho to chłodnik z papryki i pomidorów. Pochodzi z kuchni hiszpańskiej. Dobrze przyprawiony i schłodzony będzie smacznym posiłkiem na upalne dni. Zapraszam.
Składniki:
pół kilo pomidorów
1 czerwona papryka
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
bazylia suszona do smaku
dodatkowo:
2 ogórki zielone
4 kromki chleba
Wykonanie:
1. Warzywa płuczemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy, pomidory kroimy na cząstki. Następnie dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i zioła do smaku. Dokładnie mieszamy.
2. Przygotowane gazpacho wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia,najlepiej na kilka godzin.
3. Ogórki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni, następnie studzimy.
4. Do miseczek lub na talerze nakładamy porcje gazpacho, posypujemy ogórkiem i grzankami. Podajemy.
5. Smacznego.
Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu.
Taki chłodnik można przygotować na deser, podwieczorek czy nawet na słodki obiad. Można posłodzić do smaku jak ktoś lubi bardziej słodkie, ja nie słodziłam, więc mój chłodnik był lekko kwaśny i co za tym idzie bardzo orzeźwiający. Z kolei kardamon nadawał mu wyjątkowego aromatu.
Składniki:
1 szklanka borówek leśnych
40 dag jogurtu naturalnego
cukier brązowy do smaku
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
pół łyżeczki mielonego kardamonu
sól do smaku
1 łyżka oleju
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Miękki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejał i studzimy.
2. Borówki płuczemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy kardamon, cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. Dokładnie miksujemy.
3. Do miski przekładamy jogurt naturalny ( najlepiej bardzo zimny z lodówki ), następnie do jogurtu wlewamy mus jagodowy i dokładnie mieszamy ( nie miksujemy ) do połączenia się składników. Najlepiej to robić specjalną rózgą do ubijania jajek.
4. Przygotowany chłodnik rozlewamy do miseczek, nakładamy na porcje makaronu i dekorujemy borówkami. Chłodnik możemy podać od razu ( jeżeli jogurt był bardzo zimny ) lub schłodzić w lodówce.
5. Smacznego.
Chłodnik na soku pomidorowym z jajkiem.
Jest to bardzo szybki pomysł na wykonanie chłodnika, wystarczy mieć sok pomidorowy w lodówce. Taki chłodnik najbardziej smakuje w upalne dni mocno schłodzony z lodówki. Zapraszam:)
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
2 szklanki soku pomidorowego
2 ogórki zielone ( najlepiej gruntowe )
2 pomidory
2 jajka
sól i pieprz do smaku
4 łyżki jogurtu naturalnego
koperek świeży według uznania
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy na cząstki.
Koperek płuczemy i drobno siekamy.
2. Pomidory i ogórki myjemy i osuszamy, ogórka obieramy. Następnie warzywa kroimy w kostkę.
3. Sok pomidorowy rozlewamy do dwóch miseczek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcje pomidora, ogórka, jajka i jogurtu naturalnego, posypujemy koperkiem i jeszcze oprószamy mielonym pieprzem.
4. Jeżeli sok mieliśmy prosto z lodówki można podać od razu lub wstawić do lodówki do schłodzenia.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.