Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chrup marchewkę na zdrowie

Marchewka jest nie tylko smaczna ale i bardzo zdrowo. Trudno jest nie raz dziecko czy nawet dorosłego przekonać jak bardzo zdrowa jest marchewka.

Marchewka jest nie tylko smaczna ale i bardzo zdrowo. Trudno jest nie raz dziecko czy nawet dorosłego przekonać jak bardzo zdrowa jest marchewka. Marchewka zawiera wiele wartości odżywczych taki jak : wartość energetyczna 41 kcl , białko , tłuszcze , węglowodany oraz błonnik. Marchew zawiera właściwości antynowotworowe . Marchewka zawiera pektyny , które obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy . Dlatego sięgajmy często po marchewkę lub podając ją formie różnego rodzaju dań ,potraw czy to na słodko czy wytrawnie. Jeśli nie lubimy jeść samej marchewki możemy je wykorzystać do przeróżnych dań , deserów , koktajli.

 

Zalety spożywania marchewki :

- chroni przed nowotworami

- jest dobra na oczy

- zapobiega chorobom serca

- oczyszcza organizm z toksyn

- poprawia wygląd skóry

Przepisy z wykorzystaniem marchewek

Marchewkowa rozkosz

Chrup marchewkę na zdrowie

Składniki :

• mąka pszenna 1 szklanka
• marchew 2 duże
• jabłko 1
• jajka 2
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
• cukier waniliowy 2 łyżeczki
• olej 1/2 szklanki
• cukier kryształ 3 łyżki

Wykonanie :

Marchewki i jabłka obrane ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski mąkę , jajka , cukier, proszek do pieczenia ,olej , jajka . Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie startą marchewkę oraz jabłka dajemy do misy robota dodajemy masę zrobioną z pozostałych składników .Włączamy robot i czekamy aż będzie jednolita masa. Na posmarowane foremki dajemy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Marchewkowy pasztet

Chrup marchewkę na zdrowie

Składniki :

Marchew myjemy obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Bułki grahamki daje do miski i zalewamy wodą 2 szklankami. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Do marchewki dodajemy cebulę , czosnek , i grahamki odciśnięte z wody. Do całości dodajemy jajka , mąkę , oliwę , sól , pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie smarujemy formę tłuszczem wypełniamy farszem marchewkowym foremkę . Następnie dajemy pasztet do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni i pieczemy około 1 godzinę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak