Chrzan w ciągu roku przez wiele osób jest zapomniany ale nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole, tak nakazuje tradycja.
Dodajemy go do sosów, farszów, mięs, ćwikły, jako nadzienie jajek. Jest on niezastąpionym lekiem w świątecznym przejedzeniu. Chrzan koniecznie musi znaleźć się w naszej święconce, można włożyć chrzan tarty albo korzeń cały. Ma on nam zapewnić siły witalne przez cały rok.
Niewielka jego ilość wpływa pozytywnie na nasze trawienie. Nie musimy się nim zajadać ale warto spożywać chociaż w małych ilościach.
Przywędrował on do Polski z Europy Wschodniej. Już nasi pradziadowie spożywali go jedząc tłuste i obfite posiłki. Jest niezastąpiony przy zakwaszeniu organizmu i przy niestrawnościach.
Zawiera bardzo dużo błonnika, i pomaga usuwać wszelkie odpady przemiany materii. Dlatego warto go spożywać w święta kiedy to nie oszczędzamy się z jedzeniem.Ostry jego smak pochodzi od związku siarkowego i olejku który ma działanie przeciwwirusowe, działa bakteriobójczo i grzybobójczo.
Chrzan polecany jest też przy przeziębieniach, oczyści organizm z toksyn, oczyści drogi oddechowe.
Jest on bardzo zdrowy ale nie wszystkie osoby mogą go spożywać. Powinny uważać osoby z chorobami nerek, wątroby, zapaleniami przewodu pokarmowego.
Zawiera on więcej witaminy c niż cytryna,a także witaminy z grupy B, potas, żelazo.
Chrzan dodajemy do kiszenia ogórków, bardzo dobry jest chleb pieczony na liściach chrzanu.
Świeży korzeń chrzanu powinno spożywać się zaraz po starciu, a zakwaszamy go sokiem z cytryny żeby nie stracił witaminy C. Żeby złagodzić jego ostry smak można polać go wrzątkiem, ale nie gotować.
Na świątecznym stole możemy podać rodzinie masło chrzanowe które bardzo szybko przygotujemy. Wystarczy utrzeć masło z solą, dodać chrzan i sok z cytryny i masło mamy gotowe. Na wielu stołach zagości na pewno w formie zupy chrzanowej kremowej albo zwykłej. Dodać go można także do żurku.
W niektórych domach jest on ważnym symbolem świąt. Poświęcony Korzeń chrzanu jest krojony na cienkie plasterki i dzielony jak jajko między domowników. A w formie tartej dodawany jest do wielu potraw.
Chrzanowy krem z pieczonym ziemniakiem
1 por biała część
1/3 selery dużej
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
majeranek
1 łyżka chrzanu tartego czubata
natka pietruszki
3 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej
2 kiełbasy domowe
2 ziemniaki
rozmaryn
3 łyżki oliwy
sól
Kiełbasę nacinam na krzyż, polewam oliwą i posypuję rozmarynem. Ziemniaki szoruję dokładnie, i nacinam na całej długości cienkie plasterki. Trzeba uważać żeby ziemniaki nie przeciąć do końca. Polecam włożyć ziemniaka na łyżkę i na niej nacinać go. Solę je, posypuję rozmarynem, polewam oliwą. Wkładam razem z kiełbasą na blaszkę i zapiekam w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Kiełbasę można wyjąć wcześniej.
Cebulę i czosnek pokrojony przesmażam na oleju dodaję pokrojoną porę i dalej przesmażam ale nie mają się zbrązowieć. Na końcu dodaję obraną i startą na tarce seler. Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję chrzan tarty i miksuję blenderem. Do śmietany dodaję dwie łyżki zupy, mieszam i dopiero wlewam do zupy. Już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką. Podaję z kiełbasą i ziemniakiem i gałązką rozmarynu.
Kiełbasa chrzanowo buraczkowa
2 kiełbasy białe
2 jajka
1 burak upieczony lub ugotowany mały
130 g serka śmietankowego
1 łyżeczka czubata chrzanu
sól, pieprz
rzeżucha, szczypior, natka pietruszki
Kiełbasy kroję wzdłuż na pół, układam na folii aluminiowej zawijam i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut.W tym czasie gotuję jajka na twardo i studzę. Do wysokiego pojemnika przekładam połowę serka, dodaję chrzan, sól, pieprz, i żółtka. Miksuję blenderem. Na wystudzonych kiełbaskach za pomocą szprycy wyciskam krem chrzanowy. Do tego samego pojemnika przekładam resztę serka, dodaję białka, pokrojonego buraka obranego. Kawałek buraka zostawiam do dekoracji. Miksuję blenderem, doprawiam sola, pieprzem. Krem wyciskam za pomocą szprycy. Kiełbaski dekoruję rzeżuchą, natką i szczypiorkiem oraz kawałkami buraka.
Zupa chrzanowa
700 ml bulionu drobiowego
1 kiełbasa biała
15 dkg szynki wędzonej surowej
masło klarowane
3 łyżki chrzanu tartego
100 ml śmietany 30 %
1 cebula
3 ziemniaki
szczypior
3 jajka
sól
1 liść laurowy
2 ziele angielskie
1/2 łyżeczki majeranku
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję Na maśle klarowanym przesmażam cebulę, dodaję pokrojoną szynkę i dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję chrzan,śmietanę, doprawiam solą, majerankiem i zagotowuję. Zupę podaję ze szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem.
Jajka z szynką z nadzieniem chrzanowym
4 jajka
150 g serka puszystego
3 łyżeczki chrzanu
5 plastrów szynki gotowanej
5 pomidorków koktajlowych
3 oliwki czarne
1/3 papryki żółtej
natka pietruszki
sól, pieprz biały
5 liści sałaty strzępiastej
Jajka gotuję w osolonej wodzie na twardo.Obieram i kroję na pół. Wyjmuję żółtka łyżeczką. Do miski przekładam żółtka, dodaję serek, chrzan, sól, pieprz i całość miksuję blenderem na puszystą masę. Nadzienie przekładam do worka foliowego i za pomocą szprycy do ciast wyciskam na jajka. Plastry szynki kroję na pół zwijam w rulon i formuję kwiatek. Do środka każdego też wyciskam farsz.Sałatę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaję jamajka, szynkę polówki pomidorków. Z oliwek kroję paski i układam na farszu, dodaję natkę pietruszki. Układam kawałki papryki.
Szynka pieczona w rękawie z chrzanem
1,5 kg mięsa od szynki wieprzowe
marynata:
1,5 litra wody
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziele angielskie
5 ziaren jałowca
60 g soli peklowej
1/2 łyżeczki cukru
do natarcia:
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka majeranku
Mięso myję i oczyszczam. Do garnka wlewam wodę, i dodaję wszystkie przyprawy, zagotowuję. Odstawiam z ognia i dodaję sól peklową i mieszam.Zalewę studzę i do zimnej wkładam mięso. Przykrywam i wkładam do lodówki na 7 dni. Przełożyłam do naczynia szklanego. Raz dziennie mięso należy przewrócić żeby się równo peklowało.
Po tym czasie, mięso wyjmuję, osuszam. Szynkę nacieram majerankiem i papryką.Sznuruję ją białym sznurkiem na około i w poprzek.Przekładam do rękawa do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego w brytfannie bez przykrycia, temp 180 stopni na 1,5 godziny. Piętnaście minut przed końcem nacinam rękaw żeby szynka się przyrumieniła.Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiam do ostygnięcia.
Ćwikła z pieczonych buraków
2 kg buraków
1 łyżka chrzanu
cukier do smaku
marynata:
1/2 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano suszone
Buraki szoruję i myję dokładnie, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję sól, bazylię, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę. Każdego buraka smaruję marynatą i zawijam w folię aluminiową, układam na blaszce. Buraki mają fajny smak ją posmarowane marynatą. Piekę w temp 180 stopni około godzinę. Lepsze są buraki mniejsze bo szybciej się dopieką. Duże muszą dłużej się piec. Po wyjęciu z piekarnika obieram je, i jak ostygną ścieram na tarce. Doprawiam chrzanem, dodaję cukier
Smacznego życzę wszystkim i Wesołych Świąt Wielkanocnych.:-)