Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chwila przyjemności z pizzą w tle

Pochodzący z Włoch placek drożdżowy z różnymi dodatkami zyskał popularność na całym świecie, jest chętnie podawany na spotkaniach ze znajomymi.

Pizza z pieczarkami, z mięsem, a może z warzywami?

W zależności kto co lubi można ją modyfikować dowolnie i to nie tylko w kontekście dodatków, ale również spodów, bo i one występują w wielu różnych wariantach, chociaż ja preferuję raczej drożdżowe spody, to są osoby, które przygotowują je np. z warzyw, czy czerstwego chleba.

Robiąc spód drożdżowy również można pokusić się o dodanie czegoś ekstra, ulubione zioła, puree z warzyw, czy ziarna, odmienią tradycyjny smak i dodadzą pizzy charakteru.

Chociaż pizza uważana jest za niezbyt zdrową, to raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę przyjemności, zwłaszcza, gdy np. planujemy spotkanie ze znajomymi, bo pizza sprawdza się na takie okazje znakomicie.

Pizza przygotowywana w domu wbrew pozorom wcale nie jest trudna, a zadowolenie z własnego wyrobu będzie ogromne. Wyrabianie ciasta, czy układanie dodatków na cieście to również świetna zabawa, więc zaangażujmy swoje dzieci do pomocy, będzie to dla nich niezła przygoda.

Moje pomysły na pizzę:

Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście (przepis)

Chwila przyjemności z pizzą w tle

 

Pizza z pieczarkami, kukurydzą i selerem naciowym na dyniowo-lubczykowym cieście (przepis)

Chwila przyjemności z pizzą w tle

 

Pizza z patelni z tuńczykiem, ogórkiem i papryką

Chwila przyjemności z pizzą w tle

Składniki (na 4 sztuki o średnicy 24 cm):

Ciasto:

  • 2½ szklanki mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • duża szczypta cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju

 

Dodatki:

  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ok. 150 g startego sera żółtego

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich formujemy w koło o średnicy ok. 24 cm.

Kładziemy na rozgrzanej patelni, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i smażymy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, następnie placek odwracamy, smarujemy ketchupem, posypujemy lekko serem, wykładamy pół puszki tuńczyka, trochę pokrojonych w kostkę ogórków i papryki, wierzch ponownie posypujemy serem.

Patelnię nakrywamy pokrywką i ponownie smażymy na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się sera.

 

Pizza z wędzonym kurczakiem

Chwila przyjemności z pizzą w tle

Składniki (na blachę 25x35 cm):

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

 

Dodatki:

  • 1 wędzona ćwiartka z kurczaka
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 3 ogórki konserwowe
  • ½ puszki kukurydzy
  • 150 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z wodą i cukrem, odstawiamy na ok. 15 minut, po czym dodajemy do mąki wymieszanej z solą. Wyrabiamy, pod koniec dodając olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

W międzyczasie ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, ogórki kroimy w kostkę, a mięso z kurczaka oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze części.

Ciasto po wyrośnięciu rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy, smarujemy ketchupem i posypujemy niewielką ilością sera.

Następnie układamy kawałki kurczaka, ogórki i kukurydzę, całość posypujemy pozostałym serem.

Pieczemy ok. 20 minut w 180ºC.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak