Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta i ciasteczka bez jajek

Czy bez jajek można zrobić ciasto? Otóż, tak istnieje wiele zamienników które możemy wykorzystać w wypiekach w zamian jajek. W sieci możemy znaleźć, coraz więcej interesujących przepisów bez wykorzystania jajek.

Coraz więcej ludzi na świecie, nie chce lub nie może jeść jajek. Jednak w dzisiejszych czasach istnieją równie pyszne receptury na ciasta i ciasteczka, do których nie używa się jajek. Do wypieku ciast w zamian jajek możemy dodać puree z dyni, rozgniecionego banana, mieszanka z siemienia lnianego, mus jabłkowy, zmielone płatki owsiane, puree z suszonych moreli lub śliwek, mąkę ziemniaczaną lub jogurt sojowy. Istnieją również przepisy na ciasta i ciastka, do których nie musimy stosować zamiennika jajka, tylko wystarczy je po prostu ominąć. Próbowaliście kiedykolwiek bez jajecznych wypieków? Jeśli nie to zapraszam na kilka moich przepisów na ciasta i ciastka bez jajek. 

 

Owsiane ciasteczka z orzechami

Ciasta i ciasteczka bez jajek

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka,

margaryna roślinna 7 łyżek,

orzechy włoskie pół szklanki,

orzechy nerkowce 1 garść,

orzechy ziemne użyłam solonych 1 garść,

sezam 2 łyżki,

starta skórka z cytryny 0,5 łyżeczki,

proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki,

miód 6 łyżek,


Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie orzechy drobno siekamy. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie łączymy wszystkie składniki za pomocą dłoni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W dłoniach formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 min, aż ciasteczka będą rumiane. 

 

Sernik jaglany na zimno

Ciasta i ciasteczka bez jajek

Składniki (tortownica 24 cm):

spód 14 daktyli,

orzechy włoskie 1 szklanka,

olej kokosowy 3 łyżki,


masa:

kasza jaglana 2 szklanki,

woda 2 szklanki,

mleko kokosowe 1 puszka 400 ml,

cukier 7 łyżek,

masło orzechowe 6 łyżek,

skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka,


dodatkowo:

truskawki 350 g,

galaretka truskawkowa (wegańska) 1 szt,


Sposób przygotowania:

Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 45 min. Następnie daktyle i orzechy włoskie miksujemy w malakserze z dodatkiem rozpuszczonego oleju kokosowego. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dokładnie dociskamy.

Kaszę jaglaną zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy do miękkości, co jakiś czas kaszę należy pomieszać. Ugotowaną kaszę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do kaszy dodajemy mleko kokosowe, cukier, skórkę z pomarańczy oraz masło orzechowe i miksujemy wszystko razem na gładki krem. Masę wykładamy na gotowy spód i równomiernie rozsmarowujemy. 

Truskawki kroimy w plastry i układamy na masie (boki truskawek odrzucałam.) 

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć to delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

 

Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą

Ciasta i ciasteczka bez jajek

Składniki:

mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki,

proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki,

przyprawa do piernika 3/4 łyżki,

skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,

puree z pieczonej dyni 1 szklanka,

cukier brązowy 0,5 szklanki,

olej 0,5 szklanki,

mleko sojowe 1/3 szklanki,

sól szczypta,

orzechy włoskie posiekane 0,5 szklanki,

żurawina suszona 2 garście,


lukier:

cukier puder 3/4 szklanki,

sok z pomarańczy 2 łyżki,


dodatkowo:

olej do wysmarowania blaszki,

bułka tarta do obsypania blaszki,


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz skórkę z pomarańczy i mieszamy wszystko razem. W osobnej misce łączymy ze sobą puree z dyni, mleko, olej, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy, żurawinę i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w placek patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. 

Do soku z pomarańczy dodajemy stopniowo cukier puder i intensywnie mieszamy lub miksujemy, aby powstał gładki lukier. Gotowym lukrem polewamy ciasto. 



 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak