Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta i ciasteczka z wiśniami.

Trwa właśnie sezon na te owoce. Warto coś z nich przygotować np. upiec pyszne ciasto, ciasteczka półfrancuskie czy muffinki. Te owoce są lekko kwaśne ale pyszne. Ja je uwielbiam. A jak jest u Was?

Trwa właśnie sezon na te owoce. Warto coś z nich przygotować np. upiec pyszne ciasto, ciasteczka półfrancuskie czy muffinki. Te owoce są lekko kwaśne ale pyszne. Ja je uwielbiam. A jak jest u Was?

Wiśnie to owoce sezonowe, ich sezon trwa bardzo krótko, trzeba więc się śpieszyć, żeby coś z nich przygotować. Wybór jest ogromny, mogą to być ciasta, np. serniki czy torciki, doskonale nadają się też do mniejszych słodkości, np. do muffinek czy półfrancuskich ciasteczek. Wybierzcie i coś przygotujcie. Wiśnie można również wypestkowane zamrozić, a potem w zimie coś z nich przygotować. Pyszne są również dżemy, frużeliny czy kompoty, w syropie czy soki. Pełne witamin, więc warto z nich korzystać. Poniżej przedstawię Wam kilka moich sprawdzonych przepisów z których możecie skorzystać. Zapraszam serdecznie.

 

Moje propozycje na wykorzystanie wiśni:

Torcik wiśniowy.

Pyszny torcik, lekki, taki w sam raz na upalne dni. Dodałam do niego mało cukru, więc jest lekko kwaśny. Pięknie prezentuje się na stole, więc z powodzeniem możemy upiec go dla gości. Polecam do popołudniowej kawy. Jeżeli nie mamy barwnika możemy go pominąć lub do biszkoptu dodać różowy kisiel: wiśniowy, malinowy lub truskawkowy. Zapraszam:)

Ciasta i ciasteczka z wiśniami.
Składniki:


Biszkopt:

3 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

odrobina różowego barwnika spożywczego


Masa:

25 dag serka mascarpone

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

2 i pół łyżki żelatyny

50 ml gorącej wody

cukier puder do smaku

1 szklanka wydrylowanych wiśni


Dodatkowo:

2 szklanki wydrylowanych wiśni

1 galaretka wiśniowa


Wykonanie:


1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek i barwnik spożywczy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy.


2. Wiśnie miksujemy i odmierzamy, żeby było 200 ml. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ubijamy, następnie dodajemy zmiksowane wiśnie i cukier puder do smaku, na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż masa będzie gładka, bez grudek.


3. Dno i boki tortownicy wykładamy folią aluminiową, wkładamy biszkopt, następnie na biszkopt wykładamy masę serowo-wiśniową. Następnie wkładamy do lodówki do stężenia.


4. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy wsypujemy odsączone z soku wiśnie, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.


5. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.


6. Smacznego.

 

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.

Polecam bardzo pyszny sernik z dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć, na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapraszam:)

Ciasta i ciasteczka z wiśniami.
Składniki:


Masa serowa:

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )

1 łyżka cukru waniliowego

6 jajek

szczypta soli

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )


Frużelina:

1 kg wiśni

2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

cukier brązowy do smaku


Dodatkowo:

10 dag mlecznej czekolady


Wykonanie:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biała, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.


2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 7- minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.


3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).


4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.


5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania.


6. Smacznego.

 

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami.

Takie półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami to wspaniała propozycja na podwieczorek. Nie wymagają dużo pracy a są pyszne. Budyń jest słodki, wiśnie kwaśne, ciasto bez cukru, to wszystko sprawia, że kopertki smakują w sam raz. Polecam i zapraszam:)

Ciasta i ciasteczka z wiśniami.
Składniki:


Ciasto:

25 dag masła lub margaryny

25 dag mąki tortowej

pół szklanki śmietany 12 %

1 jajko


Budyń:

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )

3 łyżki cukru


Dodatkowo:

1 szklanka wiśni

cukier puder do oprószenia

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.

 

2. W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy nadzienie.

Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie studzimy.

Wiśnie: Owoce myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy i osączamy na sicie z nadmiaru soku.


3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładamy porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosimy rogi ciasta do góry i je zlepiamy formując kopertkę.

 

4. Tak przygotowane kopertki układamy na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).

 

5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia.


6. Upieczone kopertki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


7. Smacznego.

 

Muffinki jogurtowo-kokosowe z wiśniami.

Bardzo lubię takie słodkości,które można przygotować bardzo szybko. Idealne do popołudniowej kawki. Słodycz muffinek została przełamana lekko kwaśnymi owocami. Z przepisu wychodzi 12 sztuk. Zapraszam:)

Ciasta i ciasteczka z wiśniami.
Składniki:


2 jajka

pół szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki maki ziemniaczanej

5 łyżek wiórek kokosowych

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka jogurtu naturalnego

1 szklanka wydrylowanych wiśni


Wykonanie:


1. Jajka wbijamy do miski,dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy, chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki:obie mąki, proszek do pieczenia i wiórki. Miksujemy chwilę na gładką masę.


2. Na koniec do ciasta dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy.


3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy i podajemy.


4. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

bietka 01.08.2017 06:58
Bardzo smaczne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak