Trwa właśnie sezon na te owoce. Warto coś z nich przygotować np. upiec pyszne ciasto, ciasteczka półfrancuskie czy muffinki. Te owoce są lekko kwaśne ale pyszne. Ja je uwielbiam. A jak jest u Was?
Wiśnie to owoce sezonowe, ich sezon trwa bardzo krótko, trzeba więc się śpieszyć, żeby coś z nich przygotować. Wybór jest ogromny, mogą to być ciasta, np. serniki czy torciki, doskonale nadają się też do mniejszych słodkości, np. do muffinek czy półfrancuskich ciasteczek. Wybierzcie i coś przygotujcie. Wiśnie można również wypestkowane zamrozić, a potem w zimie coś z nich przygotować. Pyszne są również dżemy, frużeliny czy kompoty, w syropie czy soki. Pełne witamin, więc warto z nich korzystać. Poniżej przedstawię Wam kilka moich sprawdzonych przepisów z których możecie skorzystać. Zapraszam serdecznie.
Moje propozycje na wykorzystanie wiśni:
Torcik wiśniowy.
Pyszny torcik, lekki, taki w sam raz na upalne dni. Dodałam do niego mało cukru, więc jest lekko kwaśny. Pięknie prezentuje się na stole, więc z powodzeniem możemy upiec go dla gości. Polecam do popołudniowej kawy. Jeżeli nie mamy barwnika możemy go pominąć lub do biszkoptu dodać różowy kisiel: wiśniowy, malinowy lub truskawkowy. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
odrobina różowego barwnika spożywczego
Masa:
25 dag serka mascarpone
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
2 i pół łyżki żelatyny
50 ml gorącej wody
cukier puder do smaku
1 szklanka wydrylowanych wiśni
Dodatkowo:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek i barwnik spożywczy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy.
2. Wiśnie miksujemy i odmierzamy, żeby było 200 ml. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ubijamy, następnie dodajemy zmiksowane wiśnie i cukier puder do smaku, na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż masa będzie gładka, bez grudek.
3. Dno i boki tortownicy wykładamy folią aluminiową, wkładamy biszkopt, następnie na biszkopt wykładamy masę serowo-wiśniową. Następnie wkładamy do lodówki do stężenia.
4. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy wsypujemy odsączone z soku wiśnie, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
6. Smacznego.
Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.
Polecam bardzo pyszny sernik z dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć, na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapraszam:)
Składniki:
Masa serowa:
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
1 łyżka cukru waniliowego
6 jajek
szczypta soli
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
Frużelina:
1 kg wiśni
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
cukier brązowy do smaku
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biała, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.
2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 7- minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.
3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).
4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.
5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania.
6. Smacznego.
Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami.
Takie półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami to wspaniała propozycja na podwieczorek. Nie wymagają dużo pracy a są pyszne. Budyń jest słodki, wiśnie kwaśne, ciasto bez cukru, to wszystko sprawia, że kopertki smakują w sam raz. Polecam i zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki tortowej
pół szklanki śmietany 12 %
1 jajko
Budyń:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 szklanka wiśni
cukier puder do oprószenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.
2. W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy nadzienie.
Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie studzimy.
Wiśnie: Owoce myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy i osączamy na sicie z nadmiaru soku.
3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładamy porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosimy rogi ciasta do góry i je zlepiamy formując kopertkę.
4. Tak przygotowane kopertki układamy na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).
5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia.
6. Upieczone kopertki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
7. Smacznego.
Muffinki jogurtowo-kokosowe z wiśniami.
Bardzo lubię takie słodkości,które można przygotować bardzo szybko. Idealne do popołudniowej kawki. Słodycz muffinek została przełamana lekko kwaśnymi owocami. Z przepisu wychodzi 12 sztuk. Zapraszam:)
Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki maki ziemniaczanej
5 łyżek wiórek kokosowych
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka wydrylowanych wiśni
Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do miski,dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy, chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki:obie mąki, proszek do pieczenia i wiórki. Miksujemy chwilę na gładką masę.
2. Na koniec do ciasta dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy i podajemy.
4. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.