Ciasta na biszkopcie to ciasta , które można przygotować bardzo szybko jak bardzo długo. W dzisiejszym poście przedstawię ciasta , które można przygotować bardzo szybko . Zazwyczaj jest to biszkopt masa owoce i galaretka. Często do takich ciast można dodać różne dodatki takie jak : rodzynki orzechy czy różnego rodzaju bakalie. Różne masy budyniowe , czekoladowe czy nawet z owoców. Ciasta na biszkopcie można nie tylko tanio przygotować , świetnie się prezentują i są bardzo smaczne. Ciasto biszkoptowe można przygotować formie rolady lub klasycznie.
Zapraszam na przegląd szybkich ciast na biszkopcie
Ciasto z bananami
Składniki na biszkopt jasny :
• jajko 4
• otręby pszenne 4 łyżki
• cukier kryształ 4 łyżki
• mąka pszenna 4 łyżki
• proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Biszkopt ciemny :
• jajka 4
• cukier kryształ 4 łyżki
• mąka pszenna 3/4 szklanki
• kakao 2 łyżki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa bananowa :
• masło 1 kostka
• cukier puder 1/2 szklanki
• banan 9
• galaretka cytrynowa 2 sztuki
dodatki
• galaretka truskawkowa 2 opakowania
• banan 2 dekoracji
Wykonanie :
Wykonanie biszkoptu jasnego :
Białka ubić z cukrem dodać żółtka. Następnie dodajemy otręby wymieszane z mąką oraz proszkiem i delikatnie całość mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Wykonanie biszkoptu ciemnego :
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier oraz żółtka . Dodajemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko całość mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na około 30 minut. Masę dajemy na jasny biszkopt. Na masę kładziemy ciemny biszkopt. Z ciemnego biszkoptu wycinamy kieliszkiem małe kółeczka i w środek dajemy plasterki banana. Gotowego placka zalewamy truskawkowym tężejącymi galaretkami.
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Składniki na biszkopt:
- jajka 4
- mąka pszenna 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Masa jabłkowa:
- jabłka winne 1 kg
- masło 1 łyżka
- galaretka cytrynowa 1 opakowanie
Składniki:
- bita śmietana w proszku 1
- galaretka cytrynowa 1
- rodzynki
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek . Następnie oddzielone białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz powoli wsypujemy cukier kryształ. I cały czas dalej ubijamy całość do uzyskania jednolitej masy. Pod sam koniec ubijania, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Gotową masę na biszkopta wylewamy na posmarowaną formę do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 160-180 stopni. Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka myjemy i obieramy. Gotowe już obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzewamy na patelni. Jabłka chwilę smaży do zrumienienia się. Pod koniec dodajemy suchą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na rozwiniętym cieście smarujemy masę jabłkową następnie całość zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną połączoną z galaretką suchą i posypujemy rodzynkami i wiórkami kokosowymi według uznania.
Ciasto z truskawkami
Składniki na biszkopt :
- jajka 5
- cukier kryształ 1 szklanka
- mąka pszenna 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Składniki na masę białą :
- śmietana kremówka 1/2 l
- żelatyna 3 łyżki
- cukier puder 1 łyżeczka
Składniki /dekoracja
- truskawki świeże 1/2 kg
- borówki 1/2 szklanki
- galaretka truskawkowa 2 opakowania
Wykonanie :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę . Po ubiciu jajek na sztywno dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy . Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy łopatką . Gotową masę wylewamy do posmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni . Wykonanie masy białej :
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody . śmietanę ubić , dodać cukier do smaku oraz przestudzoną żelatynę . Na biszkopt wylać masę z żelatyną , ułożyć truskawki i borówki i zalać tężejącą galaretką .