Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta na biszkopcie - szybkie i smaczne

Szybkie ciasta bardzo lubimy. Cieszą nie tylko szybkością wykonania , ale są proste w wykonaniu i tanie w przygotowaniu.

Ciasta na biszkopcie to ciasta , które można przygotować bardzo szybko jak bardzo długo. W dzisiejszym poście przedstawię ciasta , które można przygotować bardzo szybko . Zazwyczaj jest to biszkopt masa owoce i galaretka. Często do takich ciast można dodać różne dodatki takie jak : rodzynki orzechy czy różnego rodzaju bakalie. Różne masy budyniowe , czekoladowe czy nawet z owoców. Ciasta na biszkopcie można nie tylko tanio przygotować , świetnie się prezentują i są bardzo smaczne. Ciasto biszkoptowe można przygotować formie rolady lub klasycznie.

Zapraszam na przegląd szybkich ciast na biszkopcie

Ciasto z bananami

Ciasta na biszkopcie - szybkie i smaczne

Składniki na biszkopt jasny :

• jajko 4
• otręby pszenne 4 łyżki
• cukier kryształ 4 łyżki
• mąka pszenna 4 łyżki
• proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Biszkopt ciemny :

• jajka 4
• cukier kryształ 4 łyżki
• mąka pszenna 3/4 szklanki
• kakao 2 łyżki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa bananowa :

• masło 1 kostka
• cukier puder 1/2 szklanki
• banan 9
• galaretka cytrynowa 2 sztuki
dodatki
• galaretka truskawkowa 2 opakowania
• banan 2 dekoracji

Wykonanie :

Wykonanie biszkoptu jasnego :
Białka ubić z cukrem dodać żółtka. Następnie dodajemy otręby wymieszane z mąką oraz proszkiem i delikatnie całość mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Wykonanie biszkoptu ciemnego :
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier oraz żółtka . Dodajemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko całość mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na około 30 minut. Masę dajemy na jasny biszkopt. Na masę kładziemy ciemny biszkopt. Z ciemnego biszkoptu wycinamy kieliszkiem małe kółeczka i w środek dajemy plasterki banana. Gotowego placka zalewamy truskawkowym tężejącymi galaretkami.

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Ciasta na biszkopcie - szybkie i smaczne

Składniki na biszkopt:

  • jajka 4 
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Masa jabłkowa:

  • jabłka winne 1 kg
  • masło 1 łyżka
  • galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Składniki:

  • bita śmietana w proszku 1 
  • galaretka cytrynowa 1 
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek . Następnie oddzielone białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz powoli wsypujemy cukier kryształ. I cały czas dalej ubijamy całość do uzyskania jednolitej masy. Pod sam koniec ubijania, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Gotową masę na biszkopta wylewamy na posmarowaną formę do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 160-180 stopni. Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka myjemy i obieramy. Gotowe już obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzewamy na patelni. Jabłka chwilę smaży do zrumienienia się. Pod koniec dodajemy suchą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na rozwiniętym cieście smarujemy masę jabłkową następnie całość zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną połączoną z galaretką suchą i posypujemy rodzynkami i wiórkami kokosowymi według uznania.

Ciasto z truskawkami

Ciasta na biszkopcie - szybkie i smaczne

Składniki na biszkopt :

  • jajka 5 
  •  
  • cukier kryształ 1 szklanka
  •  
  • mąka pszenna 1 szklanka
  •  
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Składniki na masę białą :

  • śmietana kremówka 1/2 l
  • żelatyna 3 łyżki
  • cukier puder 1 łyżeczka

Składniki /dekoracja

  • truskawki świeże 1/2 kg
  • borówki 1/2 szklanki
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania

Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę . Po ubiciu jajek na sztywno dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy . Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy łopatką . Gotową masę wylewamy do posmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni . Wykonanie masy białej :
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody . śmietanę ubić , dodać cukier do smaku oraz przestudzoną żelatynę . Na biszkopt wylać masę z żelatyną , ułożyć truskawki i borówki i zalać tężejącą galaretką .

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak