Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta na herbatnikach

Czasami nie mam czasu i chęci odpalać piekarnika i piec biszkoptu , a mam chęć na ciasto ,pomocne okazują się kruche herbatniki .Dostępne w różnych wariantach smakowych .Dziś przedstawię ciasta na herbatnikach maślanych.

 

Pierwsze ciasto to dużo czekolady i orzeszków .

 

Maślane herbatniki przełożone masą czekoladową na bazie mleka w proszku i kaszy jaglanej .

Do tego orzechy włoskie ,ciasto chętnie robię na rodzinne przyjęcia.

Znika błyskawicznie .

Składniki:

herbatniki petit beurre 3 opakowania
orzechy włoskie posiekane 2 szklanki

masa czekoladowa:

mleko 400 ml.
czekolada gorzka i mleczna po 100 gram
mleko w proszku 1 szklanka
masło 100 gram
kasza jaglana 50 gram
kakao ciemne 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki

Kaszę jaglaną gotuję na mleku na miękko, następnie ciepłą blenduję na gładko.
Do garnka przekładam masło, kakao, cukier , dodaję kostki czekolady , miesza, jak się wszystko ładnie połączy , dodaję kaszę ,mieszam, zdejmuję z palnika ,dosypuję mleko w proszku energicznie mieszając.

Masę dzielę na 3 części. Dno kwadratowej formę 25x25 cm. wykładam herbatnikami, na nie pierwsza warstwa masy, posypuję posiekanymi orzechami, kolejna warstwa herbatników ,lekko dociskam dłonią ,druga część masy ,posiekane orzechy, trzecia warstwa herbatników ,dociskam dłonią , masa ,i posiekane orzechy.
Ciasto wstawiam na noc do lodówki, Rano herbatniki są mięciutkie i łatwo kroi się na porcje.

Ciasta na herbatnikach

Drugie ciasto  będzie ciasto mocno orzechowe z dużą ilości czekolady.

Spód ciasta to herbatniki przekładane masą krówkową o smaku orzechowym, środek kostki to serki homogenizowane i śnieżka z wiórkami czekoladowymi , góra to siekane orzechy i siekana czekolada.

masa :

serek homogenizowany 500 gram
śnieżka 1 opakowanie
mleko 200 ml.
cukier drobny 100 gram
żelatyna 2 łyżki plus 50 ml. mleka
czekolada gorzka 50 gram

spód kostki :

herbatniki pettit 1 opakowanie 300 gram
masa krówkowa o smaku orzechowym 1/2 puszki

oraz:

czekolada gorzka 50 gram
orzechy laskowe siekane 1/2 szklanki
orzechy laskowe w całości do dekoracji

Prostokątna forma 20x30 cm.

Formę wykładam folią spożywczą .
Żelatynę rozpuszczam w 50 ml. mleka, następnie lekko podgrzewam.
Siekam czekoladę .

Dno formy wykładam herbatnikami , herbatniki smaruję masą krówkową ,następnie przykrywam drugą warstwą herbatników ,wstawiam na 30 minut do lodówki.
W tym czasie do wysokiego naczynia wlewam mleko ,wsypuję śnieżkę i ubijam na sztywno.
Serki przekładam do miski ,wsypuję cukier i mieszam , następnie dolewam podgrzaną żelatynę ,energicznie mieszam.
Na koniec dodaję ubitą śnieżkę ( po łyżce).
Masę dzielę na 1/4 ( bez czekolady) i 3/4 ( z siekaną czekoladą )
Do większej masy dosypuję posiekaną czekoladę .

Na schłodzone herbatniki ,wykładam 3/4 masy, wyrównuję , układam trzecią warstwę herbatników, lekko dociskam, następnie wykładam masę bez czekolady , posypuję siekanymi orzechami i czekoladą
Schładzam..
Przed podanie wyjmuję ciasto na 30 minut przed krojeniem .
Każdą kostkę ciasta ozdabiam orzechem laskowym.

Ciasta na herbatnikach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak