Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta na lato czyli ciasta z truskawkami.

Sezon na truskawki został rozpoczęty. Można już kupić pyszne i pachnące truskawki, idealne do wypieków.

Sezon na truskawki został rozpoczęty. Można już kupić pyszne i pachnące truskawki, idealne do wypieków.

Truskawki to owoce z których można przygotować różne pyszności, od lodów, koktajli, przetworów czy ciast. Sezon truskawkowy trwa dość krótko, warto więc korzystać z tych owoców ile się da. Najlepsze są takie pachnące słońcem i zerwane najlepiej prosto z krzaczka, a jeśli już kupujemy to wybierajmy te jędrne i bez żadnych uszkodzeń.

Z użyciem truskawek można upiec ciasta kruche, ucierane, drożdżowe, torty i ciasta na zimno. Co kto lubi.

Ja bardzo lubię torcik makowy, który bardzo Wam polecam.

Wyobraźcie sobie... usiąść z kawałkiem ciasta i z filiżanką pysznej kawy w ulubionym towarzystwie. Zachęcam do pieczenia.

 

A teraz zapraszam na kilka moich propozycji:

Torcik makowo - truskawkowy.
Jest to niezwykle pyszny i lekki torcik. Taki w sam raz na lato. Do masy i musu nie dodawałam cukru, dzięki temu nie jest za słodki, jest taki w sam raz, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie to można dodać cukru. Polecam do popołudniowej kawy.

Ciasta na lato czyli ciasta z truskawkami.

 

Składniki:

Biszkopt makowy:
3 jajka
pół szklanki cukru ( 125 ml )
szczypta soli
1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )
2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag mąki tortowej

Masa:
25 dag serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30 %
około 30 dag świeżych truskawek
2 kopiaste łyżki żelatyny
około 75 ml gorącej wody

Mus:
około 50 dag świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Masa: truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus. Odmierzamy 200 ml musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i mus, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.

4. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową ( dno i boki ), następnie na dno kładziemy jeden krążek, wykładamy równomiernie masę odkładając kilka łyżek. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy odłożoną masą. Torcik wkładamy do lodówki.

5. Mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia.

6. Gdy mus będzie już tężejący to przekładamy go równomiernie na torcik. Tak wykonany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

 

Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.
Taki deser to idealne rozwiązanie na lato. A, że trwa sezon owocowy to bardzo polecam. Ponieważ jest bez pieczenia to trzeba tylko troszkę cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie i gotowe.

Ciasta na lato czyli ciasta z truskawkami.

 

Składniki:

Masa śmietanowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
ewentualnie cukier puder do smaku
2 galaretki o smaku owoców leśnych
około 10 truskawek
100 ml jagód kamczackich lub borówek

Dodatkowo:
20 dag okrągłych biszkoptów
około 50 dag świeżych truskawek
2 truskawkowe galaretki

Wykonanie:

1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Jagody również myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, następnie na dno wykładamy w rzędach biszkopty.

3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i miksujemy, dodajemy lekko zastygające galaretki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

4. Truskawki myjemy i dokładanie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, układamy na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy je na truskawki.

5. Deser wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.

 

Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami.
Idealnie kruche ciasto, pysznie pachnące truskawki, słodkie bezowe obłoczki, to wszystko daje nam niezwykle pyszne połączenie. Kardamon nadaje ciastu niezwykłego smaku.

Ciasta na lato czyli ciasta z truskawkami.

 

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany 12 %
pół łyżeczki mielonego kardamonu

Pianka:
2 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
około 30 dag truskawek
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.

2. Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Następnie układamy je rzędami na cieście przekrojoną częścią do ciasta.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pianę przekładamy do szprycy i wyciskamy na truskawkach ,, obłoczki ''.

4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego.

 

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką.
Najlepsze ciasto ucierane jakie do tej pory jadłam,myślę,że to za sprawą maślanki,którą pierwszy raz dodałam do ciasta.Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku.Wprost nie można mu się oprzeć.

Ciasta na lato czyli ciasta z truskawkami.

 

Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mąki tortowej
100 ml oleju
1 szklanka maślanki
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszki do pieczenia
około 50 dag truskawek

kruszonka:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
3 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy olej i maślankę,chwilę ucieramy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie ucieramy.

2. Truskawki płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie przekrawamy na pół.Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 21 cm x 35 cm.Na ciasto układamy truskawki.

3. Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie kruszonkę wykładamy na truskawki.

4. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180stopni.Studzimy w formie,wyjmujemy i podajemy.

5.Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

Babeczka35 01.06.2017 22:11
Dziękuję Aniu i polecam:))
anka1988 22.05.2017 12:31
takie ciasta - pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak