Ciasta na spodzie biszkoptowym, są lekkie i bardzo smaczne.
Najczęściej dodatkami w nich są sezonowe owoce, owoce z puszki i uwielbiana przez dzieci galaretka. Nie raz uzupełnieniem w ciastach jest masa budyniowa.
Proponowane przeze mnie ciasta są idealnym pomysłem na świąteczny stół.
CIASTO Z WIŚNIAMI I BUDYNIEM
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ
Tłuszcz do wysmarowania blaszki
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
120g margaryny
6 łyżek cukru
1/2 l mleka
Pozostałe składniki:
Wiśnie
2 galaretki agrestowe
Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki o średnicy 25cm, wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
Sporządzić krem: w 1/2 szklanki rozmieszać budyń oraz mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i margaryną. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i gotować do zgęstnienia masy. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt.
Wiśnie poukładać na lekko przestudzonym budyniu, delikatnie wkładając je częściowo do masy budyniowej. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, lekko tężejącą wylać na wiśnie. Schłodzić w lodówce.
ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI
Biszkopt jasny:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ
Nadzienie jabłkowe:
6-7 jabłek
1 galaretka cytrynowa
5 łyżek cukru kryształ
Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp 180 stopni C ok 20-25 min. Gorący biszkopt zwinąć w ścierkę, aby później nie połamał się.
Jabłka obrać, pokroić na półplasterki i udusić wraz z cukrem aby utworzyła się masa. Odstawić z palnika, dodać galaretkę i dobrze wymieszać, przestudzić.
Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt, zwinąć w roladę. Zimne posypać cukrem pudrem.
CIASTO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
Biszkopt jasny:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Zielony krem budyniowy:
900ml zielonego Kubusia
3 budynie śmietankowe
Masa ze serków homogenizowanych:
800g serków homogenizowanych jagodowych
1 żelatyna deserowa
50ml zimnej wody
100 ml gorącej wody
0,5 łyżeczki żelatyny
2 galaretki poziomkowe
Dodatkowo:
425g koktajl owocowy w lekkim syropie (owoce tropikalne)
Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
Z Kubusia odlać szklankę, rozmieszać w nim budynie śmietankowe. Resztę mleka zagotować, w chwili gotowania wlać Kubusia z budyniami i chwilę pogotować. Masę wylać na przestudzony biszkopt.
Galaretki rozpuścić w 1l wody, odlać szklankę i rozmieszać w niej 0,5 łyżeczki żelatyny. Owoce pokroić na drobniejsze kawałki, odcedzić na sitku.
Masa ze serków homogenizowanych: w misce połączyć ze sobą zimną wodę oraz wrzątek, dodać żelatynę deserowa i chwilę zmiksować, wlać do serków homogenizowanych, ponownie chwilę zmiksować, dodać odłożone ½ szklanki galaretki w której rozmieszana została żelatyna.
Na krem budyniowy wylać połowę masy ze serków homogenizowanych, wyłożyć pokrojone drobno owoce tropikalne i ponownie pozostałą część masy ze serków. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce.
CIASTO ŚNIEŻYNKA
Biszkopt jasny
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
Masa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
500ml wrzątku
450 g truskawek
Śmietana:
1/2 litra śmietany kremówki 36%
1 cukier waniliowy
1 śmietana fix
2-3 łyżki cukru pudru
kakao do dekoracji
Upiec biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 30 min
Sporządzić masę truskawkową: rozpuścić 2 galaretki w 1/2 litra wrzącej wody i wystudzić. Truskawki zmiksować w blenderze i połączyć z galaretkami. Wymieszać i włożyć do lodówki do momentu aż zacznie gęstnieć. Gęstą galaretkę wylać na biszkopt.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i śmietanę fix. Wyłożyć na masę truskawkową. Z wierzchu posypać kakaem.
CIASTO SHREK Z DELIACJAMI
Biszkopt z 6 jaj
Duży sok kubuś zielony (900ml)
2 budynie śmietankowe
1/2 kostki margaryny
24 delicje
2 galaretki wiśniowe
maliny
Upiec biszkopt z 6 jaj.
Sporządzić masę: ugotować budyń na zielonym kubusiu - odlać pół szklanki kubusia i wsypać dwa budynie śmietankowe. Pozostały sok zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane budynie, chwilę pogotować. Następnie dodać pół kostki margaryny Palma i gotować do jej rozpuszczenia
Galaretki rozpuścić we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
Biszkopt przekroić na dwa placki, na jednym z nich wylać masę, przykryć drugim plackiem. Na biszkopcie ułożyć delicje. Wokół blaszki oraz w przeprawach wokół delicji ułożyć maliny.
Galaretki dobrze schłodzić, zimne włożyć do zamrażarki, gdy zaczną tężeć, rozmieszać i wylać na delicje.
CIASTO Z BRZOSKWINIAMI
Biszkopt z 5 jaj:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
tłuszcz do wysmarowania blaszki
1 jajko, 1 żółtko
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 szkl. soku z brzoskwiń (jeśli w puszcze nie ma tyle to należy dolać wody lub dodać kompot z brzoskwiń)
25 dag kokosu
1 kostka margaryny
½ szkl. cukru
Upiec biszkopt z 5 jaj: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 30 min.
Margarynę rozpuścić, wsypać kokos i cukier. Przestudzić. Wbić 1 jajo i żółtko.
1 szklankę soku z brzoskwiń zagotować, a w drugiej wymieszać 2 budynie i ugotować jak budyń z paczki.
Jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć z blaszki na folię. Biszkopt wraz z folią włożyć do czystej umytej blaszki.
Pokrojone brzoskwinie w paski ułożyć na upieczonym biszkopcie. Na ułożone brzoskwinie wylać ugotowany budyń. Na budyń wyłożyć przyrządzoną masę kokosową. Wygładzić nożem. Zapiekać ok 15min w temp 180st C na złoty kolor.