Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta na świąteczny i noworoczny stół

W każdym domu, u każdego z nas są takie ciasta bez, których nie obejdą się domowe imprezy czy Święta. Kilka moich propozycji na domowe wypieki.

Chociaż mistrzem wypieków nie jestem ale lubię ,,robić" ciasta. Z jeszcze większym zapałem piekę, jeżeli widzę, że domownikom smakują moje wypieki. Przedstawione przez mnie ciasta można upiec na dowolne uroczystości. Sprawdzą się w każdej sytuacji. Kremówkowe na herbatnikach z jabłkami - delikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki. Ciasto alpejskie -coś słodkiego dla wielbicieli bezów, masy kajmakowej i śmietany. Smaku nadaje także alkohol. Ciasto 3 bit z kremem cappuccino - znane wszystkim ciasto z nowym kremem capuccinno. Ciasto jest bardzo słodkie ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką słodycz. Placek z jabłkiem i żurawiną - ekspresowy w przygotowaniu, smaczny. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Natomiast biały pleśniak - ciasto znane mi z dzieciństwa, uwielbiane przez całą rodzinę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tym razem moja biała wersja z dodatkiem likieru kokosowego. 

Kremówkowe na herbatnikach z jabłkami


250 g herbatników maślanych
Krem:
3 żółtka
1 szklanka mleka
110 ml śmietany 30%
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
110 g masła

Wierzch:
3 duże słodkie jabłka
2 łyżeczki soku z cytryny
2 galaretki agrestowe
2,5 szklanki wrzątku

Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy lekko stężeją mieszamy je z jabłkami.
Żółtka, mąki oraz 1/4 szklanki mleka mieszamy ze sobą. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy. Wlewamy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę z żółtkami. Energicznie mieszamy do momentu powstania konsystencji budyniu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu.
Foremkę o wymiarach 20x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy kremówkowy krem, wygładzamy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na wierzch wylewamy stężałą galaretkę z jabłkami. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły a galaretka dobrze zastygła.

Ciasta na świąteczny i noworoczny stół

 

Ciasto alpejskie

Biszkopt:
4 jajka
35 g kakao
40 g mąki pszennej
135 g cukru
1 łyżki kawy rozpuszczalnej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia: 3 łyżki z soku cytryny, 3 łyżki wódki
Do posmarowania: 410 g dżemu wiśniowego, 2 łyżki wódki
Masa kajmakowa:
510 g masy kajmakowej
250 g margaryny
4 łyżki wódki
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
290 g bezów
Masa śmietanowa:
1 l śmietany kremówki 36%
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki wódki
40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody
4 łyżeczki żelatyny
Kakao do posypania

Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.
Gdy masa białkowa jest już sztywna kolejno dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 18 minut. Ostudzić biszkopt i skropić wymieszanym sokiem z cytryny i wódką. Wierzch posmarować dżemem połączonym z wódką.
Masa kajmakowa:
Ważne jest aby masło i masa kajmakowa miały pokojową temperaturę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę wykładamy na warstwę dżemu.
Masa śmietanowa:
Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się wody i mieszałam do momentu uzyskania płynnej konsystencji). Delikatnie przestudzić. Śmietanę (schłodzoną) ubić na sztywno (z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru). Do przestudzonej żelatyny dolać wódkę, przelać do śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć i wyrównać na masie kajmakowej. Górę posypać kakao.
Ciasto schłodzić w lodówce.

Ciasta na świąteczny i noworoczny stół

 

3 bit z kremem cappuccino

Foremka 20x32 cm
65 herbatników maślanych (zwykłych lub kakaowych)
510 g masy kajmakowej

Krem budyniowy:
500 ml mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka esencji waniliowej
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
180 g margaryny lub masła

Krem śmietanowy z cappuccino:
550 ml śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
13 g fixu do śmietany
2 łyżki cappuccino orzechowego
Gorzka czekolada na wierzch


Na dnie foremki układamy herbatniki maślane. Kajmak wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki aby był płynny. Całą puszkę rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy go warstwą herbatników.
Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz esencję waniliową. Wsypujemy cukier, gotujemy. W osobnej misce mieszamy resztę mleka, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze masę wlewamy do garnka i energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony budyń i miksujemy do powstania gładkiego kremu. Gotowy krem przekładamy do blaszki. Przykrywamy go ostatnią warstwą herbatników .
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu do śmietany i cukru pudru. Odkładamy do osobnej miski trzy łyżki do dekoracji. Resztę ubijamy z proszkiem cappuccino (tylko do połączenia składników). Krem wykładamy na herbatniki, wygładzamy. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą i resztą śmietany.

Ciasta na świąteczny i noworoczny stół

 

Placek z jabłkiem i żurawiną

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
2 jajka
100 ml oleju
1 szklanka mleka
1 jabłko
1 szklanka suszonej żurawiny
0,5 szklanki cukru pudru
Olejek cytrynowy
2 łyżki wody

W jednej misce mieszamy suche produkty – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody.

Ciasta na świąteczny i noworoczny stół

 

Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem

Ciasto:
200 g margaryny
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżki cukru
Beza:
4 białka
2/3 szklanki cukru
Szczypta soli
Dodatkowo:
250 g dżemu brzoskwiniowego
5 łyżek likieru kokosowego

Na stolnicy siekamy margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut.

Ciasta na świąteczny i noworoczny stół

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak