Rurki półfrancuskie i drożdżowe można zrobić z owocowym nadzieniem, które doda im lekkiego orzeźwienia, będę idealne na podwieczorek, ale też i na poczęstunek dla gości. Zapraszam do wpisu.
Są pyszne i chrupiące, uwielbiane przez większość osób, ale też dosyć pracochłonne, po mimo warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Do nadzienia można dodać ulubione sezonowe owoce, truskawki czy jagody, będzie bardziej owocowo, doskonałym również rozwiązaniem na nadzienie jest krem z soku owocowego, kto takiego nie próbował to polecam, można użyć ulubiony sok owocowy. Ciasto może być tradycyjnie półfrancuskie lub drożdżowe z cukrową chrupiącą posypką. A teraz zapraszam do przepisów.
Moje przepisy na pyszne rurki z owocowym nadzieniem:
Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym.
Takie rurki są bardzo pyszne, idealne na podwieczorek. Wprost rozpływają się w ustach. Kruche ciasto i pyszny śmietankowy krem z owocami to najlepsze połączenie. Polecam przepis. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
1 szklanka śmietany 12 %
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
szczypta soli
Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka borówek leśnych
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 - 2 łyżki oleju
cukier puder do oprószenia rurek
Wykonanie:
1. Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek dokładnie studzimy.
3. Krem:
Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Następnie odmierzamy około 200 ml musu.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus i cukier puder do smaku, całość dokładnie ubijamy.
4. Gotowym kremem napełniamy wystudzone rurki ( najlepiej napełniać rękawem cukierniczym ).
5. Napełnione rurki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
6. Smacznego.
Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem.
Te rureczki są po prostu pyszne, rozpływają się w ustach. Zapewniam, że nie można poprzestać na jednej. Pomimo, że ciasto jest drożdżowe to jest ono lekko kruche, i do tego ta pyszna skorupka z cukru...lekko kwaśny krem. Pysznie...zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
pół szklanki śmietany 12 %
25 dag masła lub margaryny
3 szklanki mąki tortowej
1 całe jajko
1 żółtko
Krem:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
około 30 dag świeżych truskawek
ewentualnie cukier puder do smaku
Dodatkowo:
1 białko
około pół szklanki cukru
mąka pszenna do posypania stolnicy
odrobina oleju
Wykonanie:
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i śmietaną. Masło lub margarynę siekamy z mąką, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy roztarte drożdże, żółtko i jajko. Zagniatamy ciasto.
Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem.
Ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką stolnicy,kroimy w długie około dwu-centymetrowe pasy i owijamy nimi spiralnie przygotowane foremki.
2. Białko roztrzepujemy widelcem. Cukier wysypujemy na talerzyk. Następnie smarujemy białkiem za pomocą pędzelka z wierzchu zawinięte rurki i obtaczamy w cukrze.
3. Tak przygotowane rurki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Gorące zdejmujemy z foremek i dobrze studzimy.
4. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 200 ml. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajmy mus z truskawek i dokładnie ubijamy, można dodać cukru pudru według uznania. Tak przygotowanym kremem za pomocą szprycy napełniamy wystudzone rurki.
5. Smacznego.
Rurki z kremem z soku owocowego.
Do tej pory rurki robiłam z kremem budyniowym lub z bitą śmietaną. Tym razem postanowiłam przygotować je z kremem z wykorzystaniem soku owocowego i wyszło naprawdę pysznie. Polecam upiec je na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki tortowej
12,5 dag masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli
pół szklanki śmietany 12 %
Krem z soku:
2 i pół szklanki soku owocowego
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki oleju
cukier puder do oprószenia rurek
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy.
3. Krem: W szklance soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie krem lekko studzimy.
4. Następnie jeszcze ciepły krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki. Odstawiamy do zastygnięcia kremu.
5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
6. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.