Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta rurki: Z owocowym kremem.

Rurki półfrancuskie i drożdżowe można zrobić z owocowym nadzieniem, które doda im lekkiego orzeźwienia, będę idealne na podwieczorek, ale też i na poczęstunek dla gości. Zapraszam do wpisu.

Rurki półfrancuskie i drożdżowe można zrobić z owocowym nadzieniem, które doda im lekkiego orzeźwienia, będę idealne na podwieczorek, ale też i na poczęstunek dla gości. Zapraszam do wpisu.

Są pyszne i chrupiące, uwielbiane przez większość osób, ale też dosyć pracochłonne, po mimo warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Do nadzienia można dodać ulubione sezonowe owoce, truskawki czy jagody, będzie bardziej owocowo, doskonałym również rozwiązaniem na nadzienie jest krem z soku owocowego, kto takiego nie próbował to polecam, można użyć ulubiony sok owocowy. Ciasto może być tradycyjnie półfrancuskie lub drożdżowe z cukrową chrupiącą posypką. A teraz zapraszam do przepisów.

 


Moje przepisy na pyszne rurki z owocowym nadzieniem:

 

Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym.

Takie rurki są bardzo pyszne, idealne na podwieczorek. Wprost rozpływają się w ustach. Kruche ciasto i pyszny śmietankowy krem z owocami to najlepsze połączenie. Polecam przepis. Zapraszam:)

Ciasta rurki: Z owocowym kremem.
Składniki:


Ciasto:

50 dag mąki tortowej

1 szklanka śmietany 12 %

25 dag masła lub margaryny

2 jajka

szczypta soli


Krem:

330 ml śmietanki kremówki 30 %

1 szklanka borówek leśnych

cukier puder do smaku


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 - 2 łyżki oleju

cukier puder do oprószenia rurek


Wykonanie:


1. Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.


2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek dokładnie studzimy.


3. Krem:

Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Następnie odmierzamy około 200 ml musu.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus i cukier puder do smaku, całość dokładnie ubijamy.


4. Gotowym kremem napełniamy wystudzone rurki ( najlepiej napełniać rękawem cukierniczym ).


5. Napełnione rurki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


6. Smacznego.

 

Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem.

Te rureczki są po prostu pyszne, rozpływają się w ustach. Zapewniam, że nie można poprzestać na jednej. Pomimo, że ciasto jest drożdżowe to jest ono lekko kruche, i do tego ta pyszna skorupka z cukru...lekko kwaśny krem. Pysznie...zapraszam:)

Ciasta rurki: Z owocowym kremem.
Składniki:


Ciasto:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżki cukru

pół szklanki śmietany 12 %

25 dag masła lub margaryny

3 szklanki mąki tortowej

1 całe jajko

1 żółtko


Krem:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

około 30 dag świeżych truskawek

ewentualnie cukier puder do smaku


Dodatkowo:

1 białko

około pół szklanki cukru

mąka pszenna do posypania stolnicy

odrobina oleju


Wykonanie:


1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i śmietaną. Masło lub margarynę siekamy z mąką, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy roztarte drożdże, żółtko i jajko. Zagniatamy ciasto.

Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem.

Ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką stolnicy,kroimy w długie około dwu-centymetrowe pasy i owijamy nimi spiralnie przygotowane foremki.


2. Białko roztrzepujemy widelcem. Cukier wysypujemy na talerzyk. Następnie smarujemy białkiem za pomocą pędzelka z wierzchu zawinięte rurki i obtaczamy w cukrze.


3. Tak przygotowane rurki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Gorące zdejmujemy z foremek i dobrze studzimy.


4. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 200 ml. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajmy mus z truskawek i dokładnie ubijamy, można dodać cukru pudru według uznania. Tak przygotowanym kremem za pomocą szprycy napełniamy wystudzone rurki.


5. Smacznego.

 

Rurki z kremem z soku owocowego.

Do tej pory rurki robiłam z kremem budyniowym lub z bitą śmietaną. Tym razem postanowiłam przygotować je z kremem z wykorzystaniem soku owocowego i wyszło naprawdę pysznie. Polecam upiec je na podwieczorek. Zapraszam:)

Ciasta rurki: Z owocowym kremem.
Składniki:


Ciasto:

25 dag mąki tortowej

12,5 dag masła lub margaryny

1 jajko

szczypta soli

pół szklanki śmietany 12 %


Krem z soku:

2 i pół szklanki soku owocowego

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

2 łyżki oleju

cukier puder do oprószenia rurek


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.


2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy.


3. Krem: W szklance soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie krem lekko studzimy.


4. Następnie jeszcze ciepły krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki. Odstawiamy do zastygnięcia kremu.


5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


6. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

anka1988 04.08.2017 09:32
mniam chętnie te z nadzieniem z borówek bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak