Sernik - ciasto które wszyscy uwielbiają. Można go wykonać na wiele sposobów: na spodzie kruchym, bez spodu, z sera białego/z serków homogenizowanych, z galaretką, z posypką.
Ja w swoich zbiorach mam kilka sprawdzonych przepisów, chciałabym się z nimi podzielić:
- SERNIK NA SPODZIE PÓŁKRUCHYM
Spód:
250g mąki pszennej
120g cukru pudru
125g margaryny (z lodówki)
20g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
Masa serowa:
1kg sera twarogowego z wiaderka
300g cukru pudru
250g margaryny
6 jajek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartej margaryny dodawać po 1 jajku, nadal ucierając. Kolejno dodawać po łyżce sera twarogowego, a na końcu przesiać mąki, dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać do blaszki wyłożonej ciastem. 1/3 ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach na masę twarogową. Piec ok 1,5h w temp 180 st C lub w temp 150 st C z termoobiegiem.
- SERNIK Z POSYPKĄ
ciasto:
1 kostka margaryny Palma
1 szklanka cukru
1 żółtko
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki pszennej
ser:
1 kg sera białego w wiaderku "na sernik"
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1/2 paczki rodzynek lub żurawiny
Margarynę, cukier i żółtko zagnieść. Do zagniecionego ciasta dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie ugnieść. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 ciasta wyłożyć do blaski, dokładnie obkleić, a 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Sparzyć rodzynki, ostudzić, obtoczyć delikatnie w mące pszennej.
Przygotować ser: wszystkie składniki ze sobą wymieszać (ser biały, cukier waniliowy, 4 żółtka, cukier, budyń śmietankowy z cukrem, proszek do pieczenia), aby było bez grudek, wsypać na koniec rodzynki, wymieszać. Ubić pianę z 4 białek, dodać do masy, wymieszać. Ser wylać na wylepioną ciastem blaszkę.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika, potrzeć je na tarce o grubych oczkach na wylany ser. Piec ok 1,5h w temp 180 st C. Po upieczeniu zimny sernik posypać cukrem pudrem.
- SERNIK NA ZIMNO BEZ PIECZENIA
- 2 galaretki np wiśniowe
- biszkopty okrągłe
- 3 łyżki cukru
- 4 serki homogenizowane waniliowe
- 2 łyżeczki żelatyny
- owoce (np. brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki)
- Galaretki ugotować, odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w niej 2 łyżeczki żelatyny. Ostudzić. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, polać paroma łyżkami ugotowanej galaretki. Serki homogenizowane wymieszać z 3 łyżkami cukru, powoli dolewać galaretkę z żelatyną, delikatnie wymieszać. Masę wylać na ułożone biszkopty. Ułożyć owoce. Ciasto włożyć do lodówki, aby stężało. Po ok 1h na wierzch ciasta wylać galaretkę.
- SERNIK Z ROSĄ
Spód:
- 30 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 1 jajko
- 7 dag cukru pudru
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego
- 2 cukry waniliowe
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- mała paczka rodzynek
Składniki na ciasto wyrobić i wylepić nim formę do pieczenia. Ubić 2 całe jaja, 4 żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Do ubitej masy dodawać po 1 łyżce przepuszczonego przez maszynkę sera, kolejno wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować. (powstała masa będzie rzadkiej konsystencji). Dodać sparzone rodzynki i olej. Wymieszać. Ser wylać na oblepioną formę i piec ok 1h 15min w temp 180 st C. Ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i ponownie włożyć do piekarnika i piec ok 15min w temp 190 st C.
- SERNIK KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI
- 1 kg sera twarogowego
- 1 cukier waniliowy
- 5-6 jaj
- 1 1/2 szkl. cukru
- budyń śmietankowy (połączyć z proszkiem do pieczenia)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 paczki rodzynek
- sok z 0,5 cytryny
Ser zmielić, żółtka oddzielić od białek. Wszystkie składniki oprócz białek połączyć, wymieszać. Dodać sparzone rodzynki i sok z cytryny. Ubić białka, dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do natłuszczonej tortownicy o śr.25cm. Piec ok 1,5h w temp 180 st. C.
Upieczony sernik wg upodobań można posypać cukrem pudrem, migdałami lub ugotować galaretkę wg przepisu podanego na opakowaniu o dowolnym smaku i wylać na zimne ciasto. Wstawić do lodówki.