Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

CIASTA TOP 3

Ciasta, które są nie tylko efektowne, ale również smaczne. Są ulubionym dodatkiem do kawy. Takim pysznością nikt się nie oprze.

Ciasta to słodkości, które przynoszą nam radość, podnosząc hormon szczęścia. Nie ważne czy mają czekoladę w sobie czy nie. Sama słodycz od razu powoduje uśmiech na twarzy i poprawę nastroju. Ciasta to bardzo miły dodatek do kawy czy herbaty. Idealny dodatek na różnego rodzaju uroczystości czy spotkania. Przepisów jest wiele zaczynając od ciast ucieranych, biszkoptowych, bez pieczenia, aż po te z kremem.

 

Oto kilka propozycji, które w ostatnim czasie mi i rodzinie bardzo smakowały.

 

PRZEPIS I

 

RAFAELLO

 

CIASTA TOP 3

Ciasto przygotowane na wzór pralinek. Spód to perfekcyjny  biszkopt, który nie wymaga nasączania. Do tego krem ala karpatkowy, herbatniki, masa krówkowa z orzechami i delikatna śmietana obsypana wiórkami kokosowymi.

Delikatne i obłędne ciasto dające wiele radości. Wprost stworzone do kawy.

 

~~SKŁADNIKI~~

Ciasto:

  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • jaja 3 łyżki
  • cukier puder 5 łyżek
  • cukier cytrynowy lub wanilinowy 1 op.
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki

Dodatkowo:

  • krem karpatkowy w 5 minut 1 op. + zimne mleko według opakowania
  • herbatniki ok. 100-150 g.
  • śmietana kremówka 30 % 250 ml.
  • śmietan fix 1 op.
  • wiórki kokosowe do obsypania
  • masa krówkowa z orzechami 5 łyżek + mleko 3 łyżki

 

~~METODA~~

Ciasto: Jaja ubijamy na najwyższych obrotach z cukrami na puszystą, białą masę, która powinna podwoić się. Następnie dodajemy stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Na koniec wlewamy olej i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem 35 x 25 cm. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.

 

Gdy biszkopt ostygnie, przygotowujemy krem karpatkę według wskazówek na opakowaniu. Krem wylewamy na biszkopt. Układamy herbatniki. Masę krówkową roztapiamy razem z mlekiem i ciepłą wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fix. Wykładamy na masę krówkową. Obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej na noc.

 

PRZEPIS II

MAGICZNE CIASTO (MAGIC CUSTARD CAKE)

 

CIASTA TOP 3

W ostatnim czasie to dość popularne ciasto. Bardzo długo zabierałam się do jego zrobienia, myśląc oczywiście, że mi nie wyjdzie, no bo jak taka rzadka masa może ściąć się w piekarniku? To było moje myślenie. Jednak nie żałuje, że je zrobiłam. 
Jest to ciasto, które powinno mieć co najmniej dwie warstwy po upieczeniu, a prawidłowo trzy. To czy nam wyjdą w dużej mierze zależy od piekarnika i formy jakiej użyjemy do pieczenia. Najlepiej użyć małej kwadratowej formy np. 20 x20 lub małej tortownicy. Mój piekarnik niestety pomimo niskiej temperatury pieczenia przypieka i spód i wierzch. Warstwa wyszła, ale mało widoczna. Jedna warstwa powinna być konsystencji kremu karpatkowego, a druga czyli wierzch ( ewentualnie spód )ciasta powinien być upieczony. Jeśli miałabym określić smak to dla mnie to ciasto smakuje jak sernik. Oszukany sernik, bo bez sera !  Ogólnie jest to szybkie, proste ciasto, które miło mnie i rodzinę zaskoczyło. Jest pyszne, uwielbiam je :) Nawet jeśli nie wyjdą warstwy, to i tak będzie pyszne. 

~~SKŁADNIKI~~

 

  • mąka 1 i 1/2 szkl.
  • mleko 2 szkl.
  • jaja 4 szt.
  • cukier puder 1 szkl.
  • cukier waniliowy 1 op.
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • masło 1/2 szkl. = ok. 120 g.( roztopione, ostudzone )

 

~~METODA~~

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masło, cały czas miksując. Następnie przesianą mąkę i strużką mleko, cały czas miksując na średnich obrotach. Dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką.

Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę 20x20 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 35- 40 minut.

 

PRZEPIS III

MAKOWA KRAJANKA

 

CIASTA TOP 3

Ten przepis jest bardzo stary i z zeszytu mamy. Zaś mama znalazła go w gazecie. Jest to ciasto, które robimy  tylko i wyłącznie na święta. Delikatny biszkopt makowy oblany pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast.

 

~~SKŁADNIKI~~

 

Biszkopt:

  • jaja 6 szt.
  • cukier puder 1 szkl.
  • mąka 1 szkl.
  • mak niebieski suchy 1 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki

Masa:

  • mleko 1/2 l.
  • margaryna 1 kostka
  • cukier waniliowy 1 op.
  • aromat waniliowy kilka kropelek
  • cukier 100 g.
  • mleko 1/4 szkl.
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka

Dodatkowo:

  • herbatniki 1 op. 200 g.
  • mleczna lub gorzka czekolada 200 g.
  • mleko 4 łyżki
  • masło 1 łyżka

(Można kupić gotowe herbatniki w czekoladzie)

 


~~METODA~~
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier. Następnie mak, przesianą mąkę z proszkiem, żółtka. Ciasto wylewamy na blachę 35x25 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 min., do suchego patyczka. Ciasto ostudzić.

 

Masa: Mleko ( 1/2 l. ) zagotowujemy z margaryną, cukrami, aromatem. Gotującą masę zagęszczamy mlekiem (1/4 szkl. ) wymieszanym z mąkami. Gorącą masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Od razu na ciepłą masę wykładamy herbatniki.

Czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i masłem. Polewamy na herbatniki. Ciasto studzimy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak