Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta, torty i ciasteczka z kolorowym budyniem.

Jakiś czas temu odkryłam przepis na krem budyniowy z galaretką, jest to doskonałe rozwiązanie, gdy potrzebujemy kremu na szybko lub gdy chcemy, żeby ciasto ładnie się prezentowało. Zapraszam serdecznie do wpisu.

Jakiś czas temu odkryłam przepis na krem budyniowy z galaretką, jest to doskonałe rozwiązanie, gdy potrzebujemy kremu na szybko lub gdy chcemy, żeby ciasto ładnie się prezentowało. Zapraszam serdecznie do wpisu, może znajdziecie dla siebie coś ciekawego.

Jakiś czas temu w internecie odkryłam przepis na pyszny krem z użyciem sypkiej galaretki. Wykonanie takiego kremu jest bardzo proste, gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, kolor wybieramy według uznania, dokładnie mieszamy i lekko studzimy, następnie kremem przekładamy ciasta, torty czy ciasteczka. Tak wykonane słodkości będą się ładnie prezentowały, można je przygotować dla gości lub przyjęcie dla dzieci, zapewniam, że takimi słodkościami wszyscy będą zachwyceni. Jeżeli nie znacie takiego kremu to bardzo polecam.

Poniżej przedstawiam Wam kilka moich propozycji, może wybierzecie coś dla siebie. Będzie mi bardzo miło.

 

Moje propozycje z kolorowym budyniem.


1. Tort ,, Lodowy''

Bardzo prosty w wykonaniu, ale jak bardzo efektowny, przyznam się szczerze, że jestem z niego bardzo zadowolona. Można nim zaskoczyć gości lub przygotować dla dzieci, zapewniam, że będą zachwycone. A Wam podoba się mój tort? Zapraszam :)

Ciasta, torty i ciasteczka z kolorowym budyniem.
Składniki:


Biszkopty x 3:

2 jajka

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia


Krem niebieski:

1 niebieska galaretka

500 ml mleka

2 łyżki cukru

1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )


Pianka śmietankowa:

1 śmietana typu ,,Śnieżka''

150 ml zimnego mleka

1 łyżka żelatyny

2 łyżki gorącej wody


Kulki kokosowe:

10 dag wiórek kokosowych

pół szklanki mleka

2 łyżki cukru

2 łyżki mleka w proszku

1 łyżka mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

kilka rożków waflowych

niebieska cukrowa posypka

posypka cukrowa śnieżynki

2 łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia kulek


Wykonanie:


1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

 

2. Krem niebieski: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letnim kremem przekładamy krążki biszkoptowe. Smarujemy również wierzch tortu. Odstawiamy do wystudzenia kremu.


3. Kulki kokosowe: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, następnie z jeszcze ciepłej masy formujemy kluki takiej wielkości, żeby zmieściły nam się w rożkach waflowych i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

 

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy, gotową śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

 

5. Dekorowanie: Do rożków waflowych wkładamy kulki kokosowe i układamy je na torcie i wokół tortu. Śmietanką w rękawie cukierniczym wyciskamy wokół tortu rozetki, jeśli zastanie nam śmietanki to można jeszcze udekorować rożki lodowe. Następnie tort dekorujemy posypkami cukrowymi i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin.

 

6. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

2. Lekkie ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką.

Zapraszam na bardzo pyszne, słodkie i lekkie ciasto. Puszysty biszkopt, delikatny krem budyniowo-galaretkowy, delicje, śmietankowa pianka, słodka dekoracja... to wszystko idealnie do siebie pasuje. Ciasto polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam kto chętny:)

 Ciasta, torty i ciasteczka z kolorowym budyniem.

Składniki:


Biszkopt:

5 jajek

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem budyniowy:

1 rubinowa galaretka ( ewentualnie malinowa )

500 ml mleka

2 łyżki cukru

1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )


Pianka:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

1 malinowa galaretka

250 gorącej wody

ewentualnie cukier puder do smaku


Dodatkowo:

30 dag delicji o malinowym smaku

5 dag białej czekolady

dowolna cukrowa posypka


Wykonanie:


1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

 

2. Krem budyniowy: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letni rozsmarowujemy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Na zimny krem rozkładamy delicje.


3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek. Ewentualnie dodajemy cukru pudru do smaku. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia ciasta.


4. Podanie: Ciasto kroimy na kawałki, dekorujemy czekoladą startą na tarce i cukrową posypką. Podajemy i życzę smacznego.

 

3. Miodownik z kremem budyniowym i polewą.

Tym razem upiekłam pyszny miodownik przełożony budyniowym kremem, całości dopełnia własnoręcznie zrobiona polewa. Ciasto jest bardzo pyszne i ładnie się prezentuje na talerzu. Zapraszam :)

Ciasta, torty i ciasteczka z kolorowym budyniem.
Składniki:


Ciasto:

2 i pół szklanki mąki tortowej

1 jajko

10 dag masła lub margaryny

1 łyżka oleju

4 łyżki mleka

4 łyżki miodu prawdziwego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół szklanki cukru


Krem niebieski:

1 niebieska galaretka

500 ml mleka

2 łyżki cukru

1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )


Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

odrobina masła

cukrowa dowolna posypka


Wykonanie:


1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.


2. Krem niebieski: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letnim kremem przekładamy krążki ciasta lekko je dociskając.


3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście.


4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Ciasto musi zmięknąć od kremu i polewy, żeby się ładnie kroiło. Po tym czasie kroimy i podajemy. Ciasto dekorujemy posypką, ja dekorowałam pokrojone już kawałki ciasta.


5. Smacznego życzę.


4. Półfrancuskie ciastka z budyniem

Takie pyszne i bardzo proste w wykonaniu półfrancuskie ciastka polecam Wam na podwieczorek. Warstwowe ciasto, galaretkowy budyń i mnóstwo pachnących borówek prosto z krzaczka. Biegnijcie do kuchni jeszcze zdążycie zrobić, zamiast borówek mogą być inne owoce np. maliny i malinowa galaretka do budyniu. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :)

Ciasta, torty i ciasteczka z kolorowym budyniem.
Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

1 jajko

pół szklanki śmietany 12 %


Krem:

1 galaretka o smaku owoce leśne

500 ml mleka

2 łyżki cukru

1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukier puder do oprószenia ciastek

dowolna ilość borówek amerykańskich


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy.


2. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.

 

3. Przekładanie: Kwadraty ciasta przekładamy letnim kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem. Dekorujemy borówkami ( wcześniej umytymi i osuszonymi ).


4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

 

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak