Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta z bananami.

Ciasta z bananami są pyszne, ich zapach jest cudowny, można przygotować wiele wersji tego ciasta. Lubicie takie ciasta? Pieczecie?

Ciasta z bananami są pyszne, ich zapach jest cudowny, można przygotować wiele wersji tego ciasta. Lubicie takie ciasta? Pieczecie?


Proste, tanie i łatwe w wykonaniu ciasta to doskonałe rozwiązanie na podwieczorek. Moje propozycje ciast z bananami są właśnie takie. A jak lubicie banany to już na pewno Wam posmakują. Czasami zdarza się kupić ich większą ilość i nie zdążyć zjeść, wtedy właśnie można właśnie wykorzystać je do upieczenia ciasta. Może skorzystacie z któregoś mojego przepisu. Bardzo polecam.

 


Moje propozycje na bananowe ciasto.

Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami.

Lubicie ciasta z bananami? Pieczecie takie? Jeśli nie to bardzo polecam. Takie ciasto jest niezwykle pyszne i idealne na podwieczorek, można je pokroić na osiem kawałków. Pyszne smakuje z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, kubek mleka lub kakao też pasuje do takiego ciasta. Ciasto przygotowuje się dosłownie w 15 minut plus pieczenie i jest bardzo proste w wykonaniu, a gdy się piecze po domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowe. Zapraszam na ciasto :)

 Ciasta z bananami.

Składniki:

1 dojrzały banan

2 małe jajka

4 płaskie łyżki cukru

4 łyżki oleju

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki rodzynek

5 dag mlecznej czekolady

2 łyżki wiórek kokosowych


Wykonanie:


1. Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski, wbijamy jajka i wsypujemy cukier, następnie miksujemy przez kilka minut, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy aż ciasto będzie gładkie.


2. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe, rodzynki i czekoladą pokrojoną w drobną kosteczkę i startą na tarce o dużych oczkach ( pół na pół ), ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


3. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumieniania, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy, następnie kroimy i podajemy.


4. Smacznego życzę.

 

Bananowy chlebek z rodzynkami.

Z dojrzałych bananów można przygotować takie o to pyszne ciasto. Wzbogaciłam je o rodzynki i aromatyczny cynamon. Nawet nie wyobrażacie sobie jak cudownie pachnie podczas pieczenia. Wykonanie takiego słodkiego chlebka trwa dosłownie 15 minut plus pieczenie i jest dziecinnie proste. A jak smakuje z filiżanką herbaty lub kawy...mniam. Zapraszam, upieczcie, spróbujcie:)

Ciasta z bananami.


Składniki:


Ciasto:

3 dojrzałe banany

3 jajka

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki krupczatki

pół szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu

pół szklanki cukru

pół szklanki rodzynek


Dodatkowo:

masło do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki


Wykonanie:


1. Banany obieramy i przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładką papkę, dodajemy cukier i miksujemy, kolejno wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, cynamon i proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.


2. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.


3. Gotowy wystudzony chlebek kroimy w plastry i podajemy. Życzę smacznego.

 

Ciasto bananowe z płatkami owsianymi.

Jeżeli lubicie banany to polecam Wam takie pyszne ciasto. Niezwykle mięciutkie i pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać gdy będzie gotowe. Płatki owsiane bardzo ciekawie się komponują w tym cieście. Ciasto jest również szybkie i łatwe w wykonaniu. Bardzo je polecam. Zapraszam na ciasto :)

Ciasta z bananami.
Składniki:


Ciasto:

2 dojrzałe banany

pół szklanki cukru

2 jajka

12,5 dag masła lub margaryny

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka płatków owsianych owsianych błyskawicznych

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia ciasta


Wykonanie:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie dodajemy obrane banany i ucieramy przez kilka minut. Na koniec wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia i mąkę tortową. Całość dokładnie ucieramy.


2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm i pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie studzimy.


3. Podanie: Ciasto kroimy według uznania, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


4. Życzę smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

 

Dominika1978 03.10.2017 11:20
Zainspirowały mnie te przepisy i na pewno spróbuje wykonać ciasto z bananami. A jak myślicie, mogę dodać do tego ciasta takie migdały: https://naturalniezdrowe.pl/bakalie/56-migdaly-blanszowane-500g.html ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak