Ciasta z bananami są pyszne, ich zapach jest cudowny, można przygotować wiele wersji tego ciasta. Lubicie takie ciasta? Pieczecie?
Proste, tanie i łatwe w wykonaniu ciasta to doskonałe rozwiązanie na podwieczorek. Moje propozycje ciast z bananami są właśnie takie. A jak lubicie banany to już na pewno Wam posmakują. Czasami zdarza się kupić ich większą ilość i nie zdążyć zjeść, wtedy właśnie można właśnie wykorzystać je do upieczenia ciasta. Może skorzystacie z któregoś mojego przepisu. Bardzo polecam.
Moje propozycje na bananowe ciasto.
Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami.
Lubicie ciasta z bananami? Pieczecie takie? Jeśli nie to bardzo polecam. Takie ciasto jest niezwykle pyszne i idealne na podwieczorek, można je pokroić na osiem kawałków. Pyszne smakuje z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, kubek mleka lub kakao też pasuje do takiego ciasta. Ciasto przygotowuje się dosłownie w 15 minut plus pieczenie i jest bardzo proste w wykonaniu, a gdy się piecze po domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowe. Zapraszam na ciasto :)
Składniki:
1 dojrzały banan
2 małe jajka
4 płaskie łyżki cukru
4 łyżki oleju
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
5 dag mlecznej czekolady
2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
1. Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski, wbijamy jajka i wsypujemy cukier, następnie miksujemy przez kilka minut, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
2. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe, rodzynki i czekoladą pokrojoną w drobną kosteczkę i startą na tarce o dużych oczkach ( pół na pół ), ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumieniania, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy, następnie kroimy i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Bananowy chlebek z rodzynkami.
Z dojrzałych bananów można przygotować takie o to pyszne ciasto. Wzbogaciłam je o rodzynki i aromatyczny cynamon. Nawet nie wyobrażacie sobie jak cudownie pachnie podczas pieczenia. Wykonanie takiego słodkiego chlebka trwa dosłownie 15 minut plus pieczenie i jest dziecinnie proste. A jak smakuje z filiżanką herbaty lub kawy...mniam. Zapraszam, upieczcie, spróbujcie:)
Składniki:
Ciasto:
3 dojrzałe banany
3 jajka
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół szklanki cukru
pół szklanki rodzynek
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
Wykonanie:
1. Banany obieramy i przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładką papkę, dodajemy cukier i miksujemy, kolejno wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, cynamon i proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.
3. Gotowy wystudzony chlebek kroimy w plastry i podajemy. Życzę smacznego.
Ciasto bananowe z płatkami owsianymi.
Jeżeli lubicie banany to polecam Wam takie pyszne ciasto. Niezwykle mięciutkie i pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać gdy będzie gotowe. Płatki owsiane bardzo ciekawie się komponują w tym cieście. Ciasto jest również szybkie i łatwe w wykonaniu. Bardzo je polecam. Zapraszam na ciasto :)
Składniki:
Ciasto:
2 dojrzałe banany
pół szklanki cukru
2 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie dodajemy obrane banany i ucieramy przez kilka minut. Na koniec wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia i mąkę tortową. Całość dokładnie ucieramy.
2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm i pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie studzimy.
3. Podanie: Ciasto kroimy według uznania, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
4. Życzę smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.