Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta z bezami.

W mojej kuchni nic się nie marnuje .Z nadmiaru białek piekę beziki, które po wystudzeniu przechowuję w szklanym naczyniu. Wykorzystuję jako dodatek do ciast. Dziś pragnę podzielić się z wami przepisami do których wykorzystałam bezy.

A będzie to :

 

 

Śmietanowa kostka z chałwą ,bezami i orzechami włoskimi

śmietana 30 % ,400 mlserek mascarpone 250 gram,żelatyna 4 łyżeczki, bezy 1 szklanka pokruszone, chałwa 100 gram,orzechy włoskie 1 szklanka( siekane),biszkopty podłużne na spód ciasta  .

 

Śmietanę ubij,żelatynę namocz,do ubitej śmietany dodaj serek oraz żelatynę,bezę i chałwę pokrusz i dodaj do masy,na biszkopty przelej masę ,górę posyp orzechami,wsadź na 4 godz do lodówki.

Ciasta z bezami.

 

Kopuła bezowa z granatem i limonką .

herbatniki 1 opakowanie
dżem malinowy 1 słoiczek
śmietana 36 procent 1,5 szklanki
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 1/2 szklanki
granat
sok z 2 sztuk limonki
limonka
cukier puder do posypania
bezy

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z limonki,serek mascarpone przełożyć do naczynia ,wymieszać stopniowo dodawać ubitą śmietanę( zostawić około 4 łyżki masy) ,przygotować okrągłą miskę którą wyłożyć folią spożywczą ,wylać masę, ,herbatnik smarować dżemem i sklejać z drugim,ułożyć na masie,lekko docisnąć i odstawić do lodówki na 3 godz, po tym czasie delikatnie obrócić ciasto ,zdjąć folię ,posmarować resztą masy , poprzyklejać bezy, udekorować pestkami granatu i limonką ,przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasta z bezami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak