Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasta z galaretką

Ciasta z galaretką to doskonały wypiek na letnią porę. W gorące dni smakują najlepiej, gdy są dobrze schłodzone w lodówce.

Jak na razie pogoda nas nie rozpieszcza...Miejmy nadzieję, że piękne i gorące lato w końcu do nas dotrze, a wtedy w upalne dni polecam ciasta z galaretką. Możemy do nich wykorzystać owoce sezonowe. Masy do ciast możemy zrobić w różnych smakach, w moim domu najczęściej przygotowuje masę budyniową, która jest moją ulubioną i świetnie komponuje się z całym ciastem. Ciasta z galaretką są szczególnie uwielbiane przez dzieci. Jeżeli robię małe przyjęcie rodzinne i spodziewam się małych urwisów to ciasta z galaretką znikają migiem :-) Zapraszam na kilka moich smacznych przepisów.

 

Ciasto kokosowo- ananasowe

 

Ciasta z galaretką
Ciasta z galaretką


Składniki:
ciasto kokosowe:
białka 7 szt,
wiórka kokosowe 200 g,
cukier 150 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

masa budyniowa:
budyń śmietankowy nie słodzony 1 opakowanie,
mleko 500 ml,
masło 150 g,
cukier 2 łyżki,
cukier puder 2 łyżki,

dodatkowo:
ananas z puszki 340 g po odsączeniu, (12 krążków),
galaretka pomarańczowa 2 szt,

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. 
Do piany dodajemy proszek do pieczenia oraz wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy papier i wkładamy z powrotem do blaszki. 
1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować, to powoli wlewamy jedną ręką mleko z budyniem, a drugą ręką przez cały czas energicznie mieszamy. Budyń doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 3 min. Ugotowany budyń przykrywamy bardzo dokładnie folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Folia aluminiowa zapobiegnie powstaniu kożucha na wierzchu budyniu. 
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu. Gotową masę wykładamy na ciasto kokosowe i równomiernie rozsmarowujemy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Ananasa odsączamy z syropu. Następnie układamy na masie. Na wierzch delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto przechowujemy  w lodówce. 

 

Ciasto z delicjami

 

Ciasta z galaretką




Składniki:
biszkopt:
mąka pszenna 1 szklanka,
cukier 1 szklanka,
jajka 5 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

ciasto kokosowo - makowe:
białka 7 szt,
wiórki kokosowe 15 dag,
mak suchy 15 dag,
cukier 15 dag, 
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

masa budyniowa:
mleko 500 ml.
budyń waniliowy 1 opakowanie,
cukier puder 4 łyżki,
masło 200 g,

dodatkowo:
delicje dowolny smak 3 opakowania,
galaretka wiśniowa 2 opakowania,
ulubiony dżem 1 mały słoik,

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy biszkopt: Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek. Następnie delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min do suchego patyczka. 
Następnie zabieramy się za ciasto kokosowo-makowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 min. 
W garnku nastawiamy 1,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, gdy mleko zacznie się gotować to powoli wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Przez cały czas budyń należy energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 3 min. Gotowy budyń przykrywamy dokładnie folią aluminiową, dzięki temu na wierzchu budyniu nie powstanie skorupa. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier puder oraz po łyżce ostygniętego budyniu. Spód delicji nasączamy za pomocą pędzelka wódką lub herbatą.
W formie lub na specjalnej desce do ciast kładziemy biszkopt, który smarujemy dżemem, następnie układamy na nim ciasto kokosowo- makowe, wykładamy masę budyniową i rozsmarowujemy po całym cieście, na to układamy nasączone delicje. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie się zastygła. 

 

Ciasto ,,Błękitna laguna"

 

Ciasta z galaretką




Składniki (tortownica o wymiarze 26 cm) : 
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier  3/4 szklanki,
mąka pszenna 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
masa:
budyń waniliowy 2 szt,
mleko 1 L,
maka pszenna 3 łyżki,
cukier kryształ 4 łyżki,
cukier puder pół szklanki,
masło 250 g,
barwnik spożywczy(niebieski)1 łyżka,
ponadto:
galaretka(niebieska) 2 szt,
woda gorąca 3 szklanki,
borówki 15 dag,

Sposób przygotowania:
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Make i proszek przesiewamy, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blaszkę. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. Przed wyciągnięciem biszkopta z piekarnika należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest w środku upieczony. Gotowy biszkopt odkładamy do ostygnięcia, następnie usuwamy skórkę z powierzchni, która powstała podczas pieczenia i przekrawamy biszkopt na pół wszerz. 
Polowe mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie i make pszenną. Należy bardzo dokładnie wymieszać budynie z mlekiem, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy cukier i wlewamy powoli mleko z budyniami. Cały czas energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, oraz aby budyń się nie przypalił. Gotujemy przez kilka minut, ciągle mieszając do momentu aż mąka będzie nie wyczuwalna w smaku. Budyń bardzo dokładnie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy na puszysta masę, dodajemy cukier, a następnie po jednej łyżce zimnego budyniu. Miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Następnie dodajemy barwnik spożywczy i delikatnie mieszamy masę łyżką. Na tortownicy układamy pierwszą polowe biszkopta. Nakładamy na biszkopt polowe masy, przykrywamy drugim biszkoptem i nakładamy pozostałą masę.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy. Co jakiś  czas należy pomieszać galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć to delikatnie wylewamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki. Ciasto dekorujemy świeżymi borówkami. Smacznego:-) 

 

Ciasto bananowe

 

Ciasta z galaretką


Składniki:
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 10 łyżek,
cukier waniliowy 2 łyżki,
mąka pszenna 5 szt,
mąka ziemniaczana 5 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
sól szczypta,

masa:
banan 3 szt,
masło 200 g,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
cukier puder 3 łyżki,

dodatkowo:
banan 3 szt,
galaretka wiśniowa 2 opakowania:

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Składniki biszkopta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Obroty miksera minimalnie obniżamy i dodajemy po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy je razem ze sobą. Następnie mąki dodajemy do piany i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Skórkę, która powstała podczas pieczenia delikanie usuwamy palcami, możemy nią użyć do zaklejenia boków blaszki.
Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem na papkę. Do masła dodajemy stopniowo po łyżce bananów oraz tężejącą galaretkę. Gotową masą smarujemy równomiernie biszkopt.
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody, gdy galaretki zaczną tężeć to na masie układamy plasterki bananów i delikatnie polewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki. 

anka1988 15.05.2017 13:56
mój syn niespełna 3-latek uwielbia ciasta z galaretką :) super pomysły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak